duminică, 25 aprilie 2021

Bugetul de dezvoltare al județului Maramureș este direcționat în studii de fezabilitate fără acoperire

 

La ultima ședință a Consiliului Județean, aleșii județeni au adoptat bugetul Maramureșului, la propunerea președintelui PNL Ionel Bogdan. Un lucru care a fost remarcat de grupul consilierilor județeni PSD a fost acela că o foarte mare parte din suma alocată dezvoltării (și care este cu 152% mai mare decât suma prevăzută în 2020) este direcționată în studii de fezabilitate pentru proiecte care se presupune că ar trebui să fie finanțate prin PNRR. Altfel spus, banii se vor direcționa către firme agreate, care vor factura sume uriașe pentru a realiza SF-uri în cazul unor proiecte care, cel mai probabil, nu vor avea niciodată finanțare.

Această afirmație poate fi susținută prin fondurile europene care ar trebui să fie atrase în România prin intermediului Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și care se ridică la aproximativ 30 de miliarde de euro. Zilele trecute, Comisia Europeană a respins, a doua oară, documentația făcută de Guvernul Cîțu (Coaliția PNL-USR-UDMR), după ce în decembrie 2020 a respins proiectul prezentat de Guvernul Orban (PNL).

 Autoritățile de la Bruxelles nu sunt de acord să includă investițiile în sisteme de irigații între proiectele ce vor primi bani, în vreme ce investițiile în infrastructura de transport sunt încă în analiză. Reprezentanții PSD arată faptul că România riscă să piardă cele 30 de miliarde de euro dacă vicepremierul USR Dan Barna, ministrul Fondurilor Europene Cristian Ghinea (USR) și toți ceilalți membri ai Guvernului PNL-USR vor continua să confunde cerințele ferme ale Comisiei Europene cu blaturile care se fac la ședințele de terapie din Coaliție.

”Se alocă, din nou, sume uriașe pentru firmele de casă PNL-USR și cel mai probabil, acest lucru se va întâmpla și în Maramureș. Se lansează promisiuni că toate SF-urile pe care le vom finanța de la bugetul județului vor avea finanțare, dar cel mai probabil vom rămâne cu banii dați pe documentații scrise frumos și atât. În loc să fie ajutate IMM-urile care sunt deja în colaps, în loc să ne concentrăm să investim în creșterea accesului la servicii de sănătate, în loc să susținem administrațiile locale care, de mai bine de un an de zile, luptă singure cu pandemia, noul executiv al Consiliului Județean dă bani cu dedicație politrucilor și pilelor de partid. Am cerut ca cel puțin banii care rămân de la diverse capitole bugetare să fie alocați către reabilitarea drumurilor comunale, dar avem mari îndoieli că va fi așa. Alegerile locale au trecut de șapte luni iar alegerile parlamentare de mai bine de patru luni. Ar trebui să dezbrăcăm cu toții haina politică și să facem administrație, pentru că în județ trăiesc maramureșeni și nu peneliști sau useriști sau pesediști. Nu contează culoarea politică a unui primar, pentru că în comunitatea pe care o păstorește trăiesc cetățeni cu diverse opțiuni politice. Ar trebui să ne concentrăm cu toții să facem bine, nu doar să căutăm soluții pentru a mulțumi firmele de casă aservite actualei puteri”, arată aleșii județeni PSD Maramureș.

                                                                                                             PSD MM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu