duminică, 26 ianuarie 2025

O ”IZBÂNDĂ PERFECTĂ” DOAR LA NIVEL DE GAȘCĂ (articol revizuit)


Până și la unele așa zise " târguri de carte", nu mai vorbim de alte evenimente la care se prezintă cărți, reviste și alte publicații s-a reușit "izbânda perfectă" prin percepția unor așa numiți ”personalități” ca scriitorii consacrați să se separe de restul lumii, adică să-și prezinte creațiile/ cărțile doar pe linie de invitați. De parcă nu-i interesează că cine mai participă sau cine se cade a mai participa pe lângă scriitori la evenimentele literare. M-am referit la prezentările de cărți, indiferent unde se prezintă acestea. Adică la invitați. A fost invitat un anumit critic literar sau un anumit jurnalist să spună ceva despre cartea în sine, și doar câțiva dintr-o anumită gașcă, nu la câte cărți a vândut cutare și cutare. În gândirea unora ”s-a copt” percepția că afirmația privind întrunirile la care participă ”lumea bună” dintr-o anumită breaslă, nu se potrivește spre a participa alături de ei un anumit scriitor din alte cercuri literare sau ”simpli cititori”,  deoarece consideră că ”alți participanți” nu sunt ca ei, sunt prea mici sau nimeni în plan literar. Când spun "simplu cititor" mă refer la cetățenii care nu au scris cărți sau alte lucrări pe linie publicistică, nu la ranguri, funcții sau poziții sociale de alt fel, indiferent că vorbim de un păcurar sau profesor universitar ori de lucrători la lopată sau generali de armată.

Majoritatea scriitorilor consacrați în măreția lor nu au sentimentul cum îl are un anumit artist/cântăreț care fiind pe scenă și cântând o melodie, în timp ce se uită în sală că au luat loc badea Gheorghe cum și un funcționar de rang înalt, are bucuria că este admirat, ascultat cu drag de toți cetățenii indiferent de pozițiile sociale, ranguri, funcții sau vârstă, în context spus de o sală plină de spectatori. Însă în aspect literar s-a format o mare prăpastie între scriitori și simpli cititori prin aspectul că astfel se ”fălesc” doar ei între ei la întrunirile literare, își citesc ei la ei creațiile, în cerc închis, rar dacă mai cutează să pătrundă cineva în ”elita” lor.

În percepția/măreția unora s-a copt simțământul că de ce să stea în aceeași sală, (că la aceeași masă nici nu poate fi vorba) un scriitor alături de persoane din alte pături sociale. De aceea nu mai există simpli cititori la evenimentele literare, care să vină din proprie inițiativă fără o anumită constrângere că sunt fie colegi, evident dintr-o anumită gașcă, rudenii foarte apropiate, subalterni, elevi și profesori adunați cu arcanul , evident doar invitați invitați speciali și eventual (neinvitați) cei care sunt în anturajul unor publicații pentru a scrie diverse articole sau cronici despre evenimentul cu pricina. În societate (nu neapărat în peisajul literar, ci în alte domenii de activitate) se pune adesea întrebarea că cine mai poate participa la un eveniment literar, pe lângă unii menționați pe anunț/afiș-invitați speciali, moderatori și cei așteptați să țină alocuțiuni despre ceva, ori să acorde cuvinte de apreciere față de publicațiile prezentate, când nu se menționează că sunt așteptați toți doritorii și iubitorii de literatură, cu intrare liberă pentru toți. În acest sens ”au izbutit” să-și prezinte creațiile/ cărțile la diferite evenimente doar pe linie de gașcă și invitați, în săli foarte mici, la o masă rotundă sau la câteva mese puse cap în cap, la care abia dacă au încăput cel mult 20-25 de persoane, ”înghesuite umăr la umăr” și eventual câteva scaune puse pe lângă perete. Să-și prezinte scrierile doar ei între ei, între scriitori, fără prezența persoanelor care nu activează în domeniu literar. Nu să organizeze evenimentul într-o sală spațioasă, la un centru cultural , sau la o casă de cultură, unde să poată participa și doritori din alte pături sociale.

Domnule poet, prozator, jurnalist sau ce ești pe linie de creații literare, dacă ai păreri contradictorii față de ce am scris mai sus, dacă te lauzi că la un anumit eveniment literar ai invitat doar scriitori (cică doar personalități în plan literar, de parcă în alte domenii de activitate nu există personalități), la asemenea evenimente nu se cade să invităm și persoane din alte domenii de activitate, fie ingineri sau maiștri electroniști, constructori, tehnicieni în domeniul silvic sau în domeniul culinar ori în arta lemnului, din domeniul juridic, economic sau nu te lasă aroganța care te stăpânește doar pe linie scriitoricească?  Nu cred că ai invitat persoane din afara cercului dumitale de scriitori. Nu ai prieteni care nu sunt scriitori? Ba da, ai destui, însă dumneata nu vezi decât lungul nasului dumitale în plan literar, nu în alte cele. Crezi că doar în cercul care activezi dumneata trăiesc oameni cuprinși de talent? Te înșeli. Probabil unele mari personalități din domeniul economic, electronic, juridic nici n-au auzit de dumneata. Legat de un anumit eveniment organizat de dumneata poți spune că a participat din proprie inițiativă un singur cetățean măcar care nu este autor de cărți sau alte cele pe linie publicistică? Nici vorbă. Nu mă refer la colegii dumitale sau la cei adunați cu arcanul de la diferite unități de cultură sau învățământ ori de alt profil, profesori, elevi, funcționari de altă titulatură , care au venit constrânși de faptul de a nu fi mustrați sau depunctați în cazul în care nu ar fi dat curs invitației. Nici vorbă. Atunci pentru cine ai organizat un anumit eveniment? Pentru invitații dintr-o anumită gașcă? Dacă spun ”gașcă” mă refer la o grupare restrânsă de persoane, nu la o formațiune culturală constituită oficial. Poți spune că a fost un simplu participant venit din proprie inițiativă ca simpatizant al unui anumit scriitor ( mă refer pe linie de valoare literară, nu pe linie de ranguri, funcții, în aspect politic sau estetic, Nici vorbă.  La evenimente literare nu există simpli cititori veniți din proprie inițiativă, decât invitați speciali și colegi dintr-o anumită gașcă, sau prin constrângerile menționate în acest articol. O , ba da mai există unii fie foarte puțini sau mai mulți care vin doar să se bage în seamă (în funcție de ce rang, funcție sau poziție socială bună sau foarte bună are cel care prezintă o lucrare,), sau în funcție de cine sunt invitați, doar să se lingușească pe lângă ei , în speranța că-i vor băga în seamă scriind despre ei undeva într-o revistă , legat de creație și prezența lor la evenimentul/evenimentele cu pricina.


Vasile Dan Marchiș

membru LSR, fondatorul revistei Sintagme codrene

2 comentarii:

  1. Deci, asta continua sa latre! Musca, vrand-nevrand, pe cineva de buca! Doamne, cate baliverne intr-un text minuscul! Ar rade si un elev de clasa zero!
    P.S. Priviti cu atentie fotografia si o sa vedeti un chip de magar! Pe bune! Ce moaca de prost are! Si mai clipeste si des din ochi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cei măi, anonim doar cu suflet, nu-ți place adevărul despre ce scrie în articol? Bă defăimătorule nemernic ordinar, cioban împuțit, întoarce-te la adunat de căcăreze după oile tale, unde ai mai fost până acum, nu-ți da tu cu părerea, zdreanță ce ești.

      Ștergere