vineri, 31 ianuarie 2025

Când ți-au pierit lăudătorii și ești nevoit s-o faci singur...

 


ÎN CURÂND A DOUĂSPREZECEA CARTE

Din volumul de versuri în curs de apariție ”Perfectele mirări”, de Vasile Dan Marchiș, sunt publicate un grupaj de poezii în revista de mare prestigiu ”OBSERVATORUL” , din Toronto, Canada.

Poezii din viitoarea carte menționată sunt publicate și în prestigioasele reviste: Actualitatea literară, Argeș, Boem@, Impact, Litere, Lumină lină, Plumb, Surâsul Bucovinei etc.

 

Vasile Dan Marchiș,

fondatorul revistei „Sintagme codrene”

purtător de cuvânt al LSR


Nota noastră. 
Lauda de sine este considerată o formă a aroganțe, dar și a prostiei maxime, iar efectul este contrar celui așteptat, degradând pe cel în cauză. Goethe spunea: „Man sagt: eitles Eigenlob stinket; das mag sein.”

                                                               *****

Ci „oricine se laudă să se laude în Domnul”. Pentru că nu cine se laudă singur va fi primit, ci acela pe care Domnul îl laudă. – 2 Corinteni 10:17,18

O stimă de sine sănătoasă constă nu în laudă de sine sau în preamărirea atributelor personale, cum se întâmplă în cazul celor cu personalitate narcisistă, care simt o nevoie acută de a fi apreciați și admirați, de a le fi cunoscute realizările. De aceea, de multe ori arăta cât de bine îşi face treaba, câte lucruri cunoaşte sau cât de jos sunt alţii faţă de el. Credea că mulţi îl invidiază şi se simţea superior, pretinzând că a fost înţeles greşit deoarece presupusa ignoranţă a celor din jur îi împiedica să-i aprecieze calităţile pe deplin. Toţi îl evitau din cauza aroganţei sale. Dar adevărul era că, adânc în sufletul său, VeDem se simţea singur şi rănit din cauza proastei imagini de sine.

                                                                *****

Să fii lăudat de oameni nu înseamnă nimic, că nu de dragul oamenilor faci un oarecare bine, ci pentru Dumnezeu. De aceea, caută laudă şi înălţare nu de la oameni, ci de la Unul Dumnezeu. „Ce te făleşti întru răutate, puternice?”, spune Prorocul (Psalmul 51, 1). Pentru ce ceri laudă de la alţii pentru binele tău? Căci nici tu însuţi nu ştii ce este binele. Binele mereu rămâne bine, chiar dacă nu l-ar lăuda nimeni, iar răul rămâne rău, chiar dacă nimeni nu l-ar osândi.

                                                            *****

Îndată ce reuşeşte cineva vreun lucru bun cât de mic, se iţeşte îndată demonul şi începe să-i trâmbiţeze în urechi: „Eşti aşa şi pe dincolo”. Nu-l asculta şi nu intra în vorbă cu acest amăgitor, ci retează-i-o îndată: „Taci şi ieşi”.




4 comentarii:

  1. Lăsați-l în plata Domnului! Asta-i dus rău cu pluta! Vorbește singur pe stradă! L-am văzut eu în zona Supeco, de la gară! Azi, 1 februarie 2025, în jurul orei 9. Mai târziu după ce am făcut niște cumpărături ședea cu un alt individ, mai grăsuț, ce părea pensionar, pe banca din stația de autobuz, din zona frizeriei Semilună. Și credeți-mă era destul de frig iar el era îmbrăcat destul de subțire, cu o haină verde și capul gol. E dus rău, sărmanul!

    RăspundețiȘtergere
  2. Babă glodoasă, ești în plop și plopul în aer dacă nu știi că cineva poate să vorbească la telefonul mobil tinut ascuns în haină, stând cu mâinile în buzunare, folosind doar o cască la ureche.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar m-am uitat atenta la tine! Nu aveai nimic in urechi! esti si mincinos pe deasupra! Eu sunt „glodoasa” ?! cred ca v-ati descrit pe dvs, adica „gloduros, mlăștinos, mocirlos, mâlos, noroios, nămolos”, cu alte cuvinte nespălat, nepieptănat. Dar nu-mi pun mintea cu cineva bolnav! Seară bună, om de nimic!

      Ștergere
  3. VeDeMe, de ce trebuie sa-ti ascunzi telefonul? E antic de pe vremea primelor aparate mobile sau l-ai furat?!

    RăspundețiȘtergere