luni, 6 ianuarie 2025

Poetul Gheorghe Ionel Boboacă trăiește în clepsidra iubirii


Poetul Gheorghe Ionel Boboacă  se autodefinește prin patru versuri, ca mulți alți îndrăgostiți, de altfel. Doar muza diferă! Versurile lui și confesiunea lirică sunt de o sinceritate totală : „Că te iubesc o spun de fiecare dată,/ Când vii să mi te pierzi la piept,/ O spun din suflet, inima-i brăzdată/ De dragostea ce-o simte un poet.”

Pe lângă faptul că este îndrăgostit, poetul Gheorghe Ionel Boboacă mai are în sufletul lui un of, dorul de România, de locurile copilăriei, ceea ce-l face și mai sensibil și profund în gândire. În dragoste e cu totul altfel, fiecare trăiește clipa prin mai multe nuanțe și moduri de a iubi. Bărbații în general, devin puerili, nesăbuiți, se dăruiesc în așa fel încât nu-și mai aparțin, în fapt, trăiesc pentru jumătatea lor. Ei sunt mai atrași de obiective clare în relația cu femeia iubită iar dacă ele dau mai multă atenție călătoriei împreună, bărbații sunt interesați de destinația finală: „Nu  sunt frumos și nici bogat,/ Sufletul este-a mea avere,/ În el frumoaso ai intrat/ Și acum îmi dai mereu putere.//Nu sunt nici pe aproape/ De ceea ce ai merita,/ Dar sper ca timpul să mă-groape,/ Ținând la piept fotografia ta.” („Nu sunt”).

Volumul de poezii „(Re)descoperire”, editura „eCreator” Baia Mare, director Ioan Romeo Roșiianu, colecția DEBUT, 2024, coperta realizată de Florin Dochia, ilustrații aparținând pictoriței Carmen Mihaela Coca, este o carte de poezii de dragoste cum rar am mai citit în ultima vreme. Scrise de un bărbat care trăiește pentru această poveste de iubire: „Despre acestea toate aș putea/ Să scriu poeme foarte multe,/ Prefer să las iubirea-n lumea mea,/ Cu liniște și fapte pe tăcute.// O să trimit prin zbor sărutul,/ Să îl primești în fiecare clipă,/ Chiar dacă ar înconjura pământul,/ Din iubire pentru tine cu săruturi fac risipă.” („Sărutul”).

Ernest Bernea afirma în „Meditaţii Filosofice” că: „Dragostea aduce o schimbare calitativă în viaţa de toate zilele a omului, iar făptura iubită devine un exemplar uman deosebit: totul e nou, totul e frumos, totul e superior. Fiece ridicare de pleoapă, fiece zâmbet, fiece cuvânt, fiece mişcare sau pas făcut, arată ceva tainic pus acolo de la început, care nu pot fi altfel, adică mai frumoase decât sunt”. Fapt  valabil și adevărat și-n cazul lui Gheorghe Ionel Boboacă: „N-aș renunța la tine deși cândva nu voi mai fi,/ Și n-o să încetez să te iubesc la fel ca prima dată.// Chiar n-aș putea să las în urmă clipele frumoase,/ Și nici nu le-aș schimba pentru nimic în lume,/ Sunt clipe în care sufletele noastre devin mai luminoase,/ Și care pur și simplu poartă al iubirii nume.” („N-am să încetez”).

Pentru poetul Gheorghe Ionel Boboacă femeia iubită vine dintr-o altă lume, celestă, este dacă vreți „femeia Mesie”, „Steaua” coborâtă din cer, femeia încununată cu 12 stele, care declanșează începutul unor noi provocări sufletești, în care iubirea, echilibrul, dragostea, curajul, inovația, dezvoltarea personală, prosperitatea primează: „Tu, coborâtă dintre stele,/ Din întuneric m-ai salvat,/ Pătruns-ai lin în gândurile mele,/ Mi-ai oferit ceva ce n-am visat.// Mi-ai dat o liniște în suflet,/ Pe care doar pe buze încet un zâmbet,/ Apoi mi-ai dat dulce sărut.// Acest sărut îl simt mereu,/ Nectarul buzelor ți-l simt,/ Simt cum miroși, parfumul tău,/ Îndrăgostit sunt iarăși, nu te mint.” („Lacrimi pe față”).

Iubirea este totală, inclusiv carnală, așa cum ne putem da seama din poezia „Aștept”: „...Aștept momentul cu imensă nerăbdare,/ Aștept să-mi vii în brațe, să te strâng,/ Să te abandonezi, să-mi spui că nu mai ai răbdare,/ După iubire, trupurile noastre plâng.// Aștept ca goală de veșminte și secrete,/ Să-mi dai tot ce-nseamnă, dragoste curată,/ Picioarele să îți sărut și palma mâinii drepte,/ Să stai așa intrată-n mine, noaptea toată.// Aștept să simt acele picături sublime,/ Ce ne transpun cu totul în alte lumi,/ Plăcerea sufletelor noastre să se-mbine,/ Să ne iubim tăcuți, ca doi îndrăgostiți nebuni”.

Este clar că noi, oamenii căutăm iubirea, dar oare suntem pregătiți pentru ea? Greu de răspuns. Citindu-i întreg volumul de poezii, îmi dau seama că Gheorghe Ionel Boboacă a luat iubirea fiindcă i s-a dat această șansă, iar din acest punct de vedere este un norocos. Cum norocoși sunt cei care lecturează poeziile de dragoste precum: „Stelei din adâncuri”, „Ești tot”, „Gânduri”, „Fericirea”, „De unde vii”, „Veșnica dorință”, „Mereu aceeași stea”, „Oază sufletului”, „Rămâi acolo”, Șoapte târzii”, Spre ceruri”, „Frumoasa mea”, ș.a.

Poate că cel mai bine descrie poezia de debut a lui Gheorghe Ionel Boboacă editorul și poetul Ioan Romeo Roșiianu, care, pe coperta de final al volumului, afirmă: „O adâncă poezie a confesării emoției lirice din perspectivă personală ne propune poetul Gheorghe Ionel Boboacă la debutul său, o carte înveșmântată-n trăiri pline de sensuri ridicate la dimensiuni planetare, perspectivă senzitivă ce-i îngăduie îndelungi introspecții, emoția anterioarelor experimente existențiale și trăiri fiind unicul termen de comparație acceptat ca fir roșu în scrierile sale.

Scriitura sa transcede fericit patosului și stării de îndrăgostit, însă implicarea emoțională străbate vintre și cutremură trăiri, o sinceritate capabilă să facă din lector complice, fiecare purtându-și desaga cu împliniri sau neîmpliniri existențiale. (...) Cred cu tărie-n condeiul și simțirea creatoare a poetului Gheorghe Ionel Boboacă, însă numai de el depinde dacă-și va asuma până la finalul creației (de)plângerea și contemplarea, letargia și revelația, sau dacă va decide să facă din propriile cuvinte scut pentru sensibilități și vulnerabilități personale, vulnerabilități importante la nivel personal, puțin (re)marcabile la nivel uman.”.

Alexandre Dumas spunea că „Există două feluri de a-ți dovedi dragostea pentru o femeie, căsătorindu-te cu ea dacă este liberă și respectând-o dacă nu este”. Poetul Gheorghe Ionel Boboacă a mai găsit o cale, i-a dedicat o carte de poezie numai ei...

                                                        Gelu DRAGOȘ, UZPR



 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu