joi, 2 ianuarie 2025

ANUNȚ. CONCURS OMAGIAL MIHAI EMINESCU

 

Dragi ZBURĂTORI SPRE ÎNĂLȚIMI, dăm astăzi startul unui nou concurs omagial. De data aceasta îl vom omagia pe MIHAI EMINESCU, cel mai mare poet, prozator și jurnalist român.
MIHAI EMINESCU s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani, România și a copilărit la Ipotești. A fost al șaptelea dintre cei 11 copii ai lui Gheorghe Eminovici și ai Ralucăi. Primele manifestări literare au loc în anul 1866, cu ocazia morții profesorului de limba română Aron Pumnul, ocazie cu care elevii scot o broșură intitulată "Lăcrămioarele invățăceilor gimnaziști", în care apare și poezia "La mormântul lui Aron Pumnul" semnată Mihai Eminoviciu. În 25 februarie, același an, debutează în revista "Familia", a lui Iosif Vulcan, cu poezia "De-aș avea". Este angajat în 1868 ca sufleur în trupa lui Mihail Pascaly, ocazie cu care îl cunoaște pe I. L. Caragiale. În aceasta perioadă începe proiectul sau de roman "Geniu pustiu". În 1864 se stabilește la Iași și devine director al Bibliotecii Centrale Universitare și redactor la ziarul "Curierul de Iași". În 1877 se mută la București și devine redactor la ziarul "Timpul". Tot atunci scrie marile lui poeme, Scrisorile, Luceafărul.
În 1883 dă primele semne de boală și este internat pentru o vreme în spital.
Eminescu a fost un poet român tradițional, reprezentant al curentului romantic târziu; poeziile sale conțin elemente de metafizică, mitologie, filozofie, istorie. Temele recurente din opera sa sunt natura, dragostea, nașterea, moartea, cosmosul, condiția geniului în lume.
În semn de omagiu pentru marele nostru poet național MIHAI EMINESCU, am decis ca din poezia "Scrisoarea lll" să alegem versul "PREA FĂCURĂȚI NEAMUL NOSTRU DE RUȘINE SI OCARĂ", vers pe care domniile voastre va trebui să-l includeți în scrierile pentru concurs.
Regulile concursului sunt originalitate și fantezie, cu respectarea punctuației și a prozodiei în poezia clasică.
Poeziile din concurs nu trebuie să fi fost publicate în alte reviste ori în pagina personală.
Se va participa în concurs cu un singur poem.
Lucrările din concurs se vor trimite în comentarii pentru a nu încărca prea mult spațiul grupului.
ATENȚIE MARE!
În multe poezii subiectul este separat de predicat prin virgulă ceea ce este o greșeală impardonabilă. Vor fi depunctate poeziile cu astfel de greșeli.
Concursul începe din acest moment și se încheie pe data de 15 ianuarie, ora 20.00.
Vă așteptăm în număr cât mai mare și vă dorim succes!

ORGANIZATORII


Pictură de Peder Mørk Mønsted (1859-1941, pictor danez)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu