duminică, 25 august 2013

ÎN ROMÂNIA NE SIMŢIM IUBIŢI!




Al XXXV-lea Congres al Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, Congresul Cadrelor Didactice din România şi al cadrelor didactice  române de peste hotare s-a desfăşurat sub egida sucursalei Olt, în municipiul Slatina. O echipă de profesionişti şi-a asumat, la cel mai înalt nivel, organizarea prestigiosului eveniment al anului. Sucursala Olt a AGIRo, condusă de Doamna Prof. Margareta Gheorghiţă a realizat cu succes ceea ce fiecare învăţător vorbeşte anul împrejur - Congresul anual al AGIRo.
Înaltul for poartă conotaţia speranţei profesionale. Suntem convinşi că ne-am născut pentru a fi învăţători, iar evenimentul anului transformă convingerea dată într-un ideal. Aspiraţiile noastre sunt ca Pasărea Phoenix, se renasc de fiecare dată când ne întâlnim.
La acest Congres am învăţat că cei care înalţă învăţătorii, pe sine se înalţă (D. Stan). Am înţeles că poţi să nu ai mare şi munte, dar să ai o mare de profesionalism şi un munte de generozitate (V. Dolha).  Am valorizat ideea că neamul românesc se slăveşte prin cântecul, portul şi dansul popular. Serile de socializare din dealul Grădiştei - Slatina, unde am fost uniţi de marele tricolor au constituit cartea de vizită a Slatinei, dar şi a întregului neam românesc.
Din toate colţurile României şi din graniţele istorice ale ei vin cadre didactice, dornice de a se revedea şi a comunica pe teme profesionale. Congresul de la Slatina va fi memorabil pentru constanta dragoste pe care ne-o poartă românii din România. Cu toţii recunoaştem contribuţia Domnului Viorel Dolha, preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România în realizarea ideii de  a uni românii de pretutindeni. Este un luptător, cu un caracter arădean desăvârşit, iar limba română are un viitor prosper datorită Dumnealui. Ea vă dăinui în Valea Timocului, acolo unde graiul românesc se pare că piere. Limba română va străluci în Basarabia, azi Republica Moldova. Va fi la ea acasă în regiunea Odessa. La Cernăuţi, spiritul lui Eminescu şi suflarea românească va fi perenă. Numele Dlui Profesor Viorel Dolha  va fi aidoma numelor dascălilor spirituali ai săi: Vasile Popeangă, Vasile Stroescu.
Se pare că niciunul dintre noi nu şi-a dorit să fim separaţi, însă istoria a avut regulile sale. Se pare că Domnul Dolha şi-a asumat rolul de a repara istoria predecesorilor noştri, care ne-au dezbinat.
În numele delegaţiei AGIRo, Republica Moldova vă aduc mari mulţumiri,  recunoştinţă, plecăciuni pentru ceea ce faceţi Dv.

Cu respect,
Mariana Marin,
doctor în pedagogie, conferenţiar universitar
Catedra Educaţie Preşcolară şi Învăţământ Primar
Secţia Studii Superioare Masterat
Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei
Director, redactor-sef Revista "Învăţătorul Modern"
Preşedinte AGIRoMd
(Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România filiala din Republica Moldova)
or. Chişinău

Republica Moldova

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu