duminică, 25 august 2013

Licitaţia pentru manualele digitale va fi lansată în septembrie 2013

 De unde vor putea fi descărcate şi câte tipuri de manuale vor avea elevii.
  Licitatia pentru noile manuale dupa care vor invata elevii de clasa I va fi lansata in luna septembrie, a declarat pentru HotNews.ro secretarul general adjunct in Ministerul Educatiei, Gabriel Ispas. In prezent, este in derulare un proiect european care se va finaliza anul acesta cu conectarea la broadband a tuturor scolilor, iar "anul scolar 2014-2015 speram sa-i prinda pe elevii de clasa I si a II-a cu manuale moderne, pe cele trei tipologii": manualul tiparit, un CD cu continutul manualului clasic si manualul digital, ce va putea fi descarcat gratuit de pe manuale.edu.ro.
In luna septembrie 2013 se va lansa licitatia pentru noi manuale de la clasa I, realizate conform noului curriculum. Pentru clasa a II-a, licitatia se va desfasura in octombrie-noiembrie, a declarat pentru HotNews.ro secretarul general adjunct in Ministerul Educatiei, Gabriel Ispas. Potrivit acestuia, elevii vor avea manuale noi, inclusiv manuale digitale, incepand cu urmatorul an scolar, respectiv 2014-2015.
Noile manuale vor fi formate din trei componente:
  • manualul traditional pe suport de hartie
  • un CD cu continutul in format PDF
  • aplicatie digitala cu activitati multimedia interactive de invatare, care pot fi exercitii interactive, jocuri educationale, animatii, filme si simulari. Componenta digitala se va putea descarca gratuit de pe portalul manuale.edu.ro.
"Este imposibil de spus cat vor costa manualele digitale, atata vreme cat va fi o procedura publica, transparenta. Vor fi platite din fonduri publice, inclusiv instrumente structurale nerambursabile", a spus pentru HotNews.ro directorul general adjunct al MEN.
Potrivit oficialului, in prezent "in toate scolile din mediul urban exista internet, precum si in mai mult de jumatate din cele din rural". "Internet de proasta calitate, internet fix prin retea fixa, si aici e urmatorul pas. In constructia de scoli guvernul a alocat 40 de milioane pentru finalizarea lucrarilor. Dupa ce am finalizat aceasta, trebuie sa introducem broadband in toata tara. Si aici avem un proiect european de 30 de milioane de euro care este in stadiul de evaluare tehnica a ofertelor si care se va finaliza cu conectarea la broadband a tuturor unitatilor scolare din tara", a continuat Gabriel Ispas; acesta a precizat ca termenul de finalizare al proiectului este anul acesta.
Licitatia pentru manuale va dura "minimum 50 de zile, dar maximul se poate intinde pe cateva luni bune. Noi speram ca anul scolar 2014-2015 sa-i prinda pe elevii de clasa I si a II-a cu manuale moderne, pe cele trei tipologii de care vorbeam", sustine Ispas.
"Manualul digital va fi pe platforma online manuale.edu.ro care apartine statului, deci nu este o platforma in care cineva sa comercializeze ceva. Totul se va distribui gratuit, iar aplicatia va putea sa fie descarcata independent tehnologic, adica de la gadgeturi si pana la calculatoarele clasice".
Intrebat cine va updata softul si va realiza serviciile de mentenanta, directorul general adjunct a afirmat ca "site-ul manuale.edu.ro apartine Centrului National de Evaluare si Examinare, iar updatarea este oricum o procedura normala". "Nu pot sa va spun acum pentru ca nu stiu, dar am sa-l intreb pe domnul director cine se ocupa de aceasta chestiune. Dar in mod normal mentenanta se asigura pe o perioada lunga de timp, 4 sau 5 ani", a continuat Ispas.
Mentenanta portalului pe care vor fi gazduite manualele digitale nu va fi, insa, asigurata "neaparat" de aceeasi entitate care se ocupa si acum, sustine oficialul, care a declarat ca "depinde de manuale si de complexitatea fenomenului".
Potrivit metodologiei privind achizitionarea noilor manuale, acestea vor fi pilotate anul viitor. Pana in prezent nu s-a decis, insa, in ce scoli si orase vor fi introduse. Intrebat daca peste 2 ani este posibil sa avem noi licitatii pentru manuale digitale, Gabriel Ispas a raspuns: "Nu, eu sper ca nu. Sper ca va fi o singura licitatie care sa finalizeze procedura pentru clasa I si un numar de 4-6-8 ani sa avem o predictibilitate si sa avem o constanta. Astea sunt manualele, deci parintele stie cand a intrat copilul in clasa I dupa ce manuale poate sa studieze in clasa a III-a. Altfel, vom ajunge la o bulversare si o imposibilitate de pregatire pentru acel copil".
Anul viitor "incercam sa avem scolile toate dotate cu calculatoare, cu conectare la internet pentru a putea sa pregatim multi copii. Mai ales in mediul rural, multi copii nu au acces la internet acasa. Daca ei nu au acces la internet acasa, eu trebuie sa le facilitez lor posibilitatea de a merge la un calculator si sa vada o tema, sa descarce informatia. Altfel nu facem decat sa crestem o discrepanta intre rural si urban, ceea ce nu este nici pe departe dorinta noastra ca institutie", sustine Ispas.
"In momentul in care un elev poate sa deseneze, poate sa faca jocuri, poate sa faca diverse lucruri pe partea electronica, desenul respectiv il salveaza si este in portofoliul lui. In acelasi timp, el poate sa se antreneze la diverse niveluri. Pentru toti copiii sunt jocuri: nivelul I, nivelul II, nivelul III. Cu cat creste in nivel, tu poti sa ii urmaresti capacitatea lui de efort si capacitatea lui intelectuala. Intr-un caiet, o data ce un caiet s-a finalizat, il arunci. In momentul in care ai un portofoliu din acesta electronic, orice parinte poate sa vada oricand care este nivelul copilului lui si poate sa vada si daca a crescut, si daca a scazut", a continuat oficialul.
Informatii de context
Amintim ca in luna mai Ministerul Educatiei a lansat in dezbatere publica Metodologia privind evaluarea/reevaluarea, aprobarea, achizitionarea si gestiunea manualelor scolare in invatamantul preuniversitar si documentul privind specificatiile tehnice pentru manualele de clasa I, care vor fi introduse in Caietul de sarcini al licitatiei. Ministerul a anuntat atunci ca in perioada 1 iunie - 1 octombrie 2013 vor fi elaborate proiectele de manuale scolare-pilot pentru clasa I, in varianta tiparita si insotita de componenta digitala a acesteia, urmand ca pana in decembrie 2013 sa aiba loc transmiterea, catre bibliotecile scolare, a manualelor scolare-pilot pentru clasa I, aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale. Detalii aici
Uniunea Editorilor a cerut, insa, Ministerului Educatiei sa blocheze achizitia de manuale pentru clasa I; UER a sustinut ca termenul stabilit de ministrul Educatiei, Remus Pricopie, pentru realizarea acestor manuale, respectiv septembrie 2013, este insuficient. Detalii aici
Pe 8 august, ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a anuntat printr-un comunicat de presa urmatoarele:
"Reamintesc ca, in perioada mai-iulie, am lansat in dezbatere publica Metodologia de realizare a manualelor pentru clasa I si a II-a. La momentul respectiv am inteles opozitia unora dintre editori, care au reclamat faptul ca nu au timp sa tipareasca noile manuale. Prin urmare, din respect pentru partenerii de dialog, am decis sa prelungim cu 6 luni perioada pana la care sa fie gata manualele. In acest moment, suntem in calendarul stabilit, urmand ca pana la 1 septembrie sa se redacteze forma finala a metodologiei, forma care va integra si observatiile venite din partea partenerilor de dialog social" HotNews.ro


                                                                                        r.p.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu