luni, 16 mai 2016

Ședința Cenaclului Ligii Scriitorilor Români-Filiala Maramureș din 14 mai 2016

   Poate singurul anotimp de la care cerem şi avem toate aşteptările, cu deosebire  la acele lucruri pe care nu ni le-au dăruit celelalte anotimpuri- le așteptăm și le pretindem primăverii. Afară plouă, şi nu ne deranjează, şi rezervele de apă trebuie refăcute, dar și cenaclul nostru al LSR, filiala Maramureș a deschis lucrările cu o bogăţie de evenimente: două volume de carte și revista proprie a cenaclului intitulată:" "Freamăt". Volume de carte au prezentat  doamna profesoară Olimpia Mureșan, Bucur Ilie: "Antologie 1001 cugetări" și doamna prof. înv. primar Mariana Cristina Popan "Eu nu sunt...eu exist..." un volum de versuri. 
     Domnul Milian Oros prezintă diploma primită de doamna Olimpia Mureșan o "Diplomă de suflet" atribuită de Liga Scriitorilor Români din  Tg. Mureș, pentru care domnia sa este felicitată de întreaga asistență, adică cele 14 persoane prezente la acest cenaclu. Doamna Carmena Băințan felicită pe domnul Iacob Oniga, care a avut lansarea volumului domniei sale în săptămâna trecută,  considerat de domnia sa o reuşită literară.
      Doamna Mariana Cristina Popan  își prezintă un scurt curriculum vitae, după expunerea acestui CV, domnia sa ne prezintă acelaşi CV în versuri, domnia ei este de loc din Vatra Dornei. Apoi ne recită câteva poezii din propria creație. Colegii o aplaudă pentru poezii dar şi pentru frumoasa recitare.
      Domnul  prof. Ioan Potop, răscolit de poeziile citite de doamna Mariana Cristina Popan, îi recită din creația domniei sale în onoarea poetei. Discuțiile, la care iau parte aproape toţi colegii se materializează în abordarea ideilor despre Dumnezeu, Infinit și Dumnezeirea din lume. Domnul Iacob Oniga mulțumește doamnei Mariana Popan care a fost şi la lansarea volumului ce l-a lansat săptămâna trecută şi o felicită pentru volumul proaspăt scos, pe care domnia lui îl consideră bun. Domnul Oniga spune că are o mare bucurie prin faptul  că frecventează acest cenaclu pe care-l consideră unul serios și în care se află numeroși creatori de vază. Domnul Ioan Lazăr de Purcăreț citește o poezie patriotică. Domnul Milian Oros îşi arată consideraţia faţă de domnul Popan, soţul poetei şi îl felicită pe dânsul că are înţelegere pentru preocupările lirice ale soției dânsului. Doamna Carmena Băințan, președinta cenaclului filialei,  face un apel celor prezenţi să trimită materiale și la alte reviste literare din țară pentru popularizarea preocupărilor noastre literare.
      Domnul Milian Oros ne aduce aminte că pentru revista noastră “Freamăt” nu primim materiale cu tentă politică şi aminteşte faptul că, azi este ultima zi in care mai primește materiale pentru viitorul număr.
       Se citește un articol care conține unele greșeli făcute de mine la ultimul proces verbal al activităţii filialei, material care a apărut în ziarul "Informația Maramurașului" Această problemă este discutată de doamna Carmena Băințan și Milian Oros: se ia hotărârea că se va manifesta o mai mare atenție la redactarea materialelor ce vor fi trimise la diferite ziare și reviste pentru a nu se mai strecura greșeli de redactare sau ortografice,  după care vor fi trimise la colegul Gelu Dragoş pentru publicare în paginile de cultură a cotidianului "Informaţia zilei de Maramureş".
       Problemele cenaclului fiind epuizate,  se trece la sărbătorirea celor 65 de ani ai doamnei Aurelia Velea;  desigur că doamna Aurelia Velea îi ascultă pe  colegii care-i cântă “Mulţi ani trăiască!” şi-i cinstește pe aceștia cu “un pahar de vorbă” şi "bufet suedez", lucruri  care s-au consumat complet- împreună cu multe glume, anecdote şi întâmplări haioase. „La Mulţi ani”,  dragă colegă!!! La mulţi ani Cenaclul Ligii Scriitorilor din Maramureş!!!

                                                                                     Toma Gross ROCNEANU







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu