vineri, 17 noiembrie 2017

Propunere şoc în Parlament: învatamant obligatoriu de 15 clase



 "Invatamantul general obligatoriu va fi de 15 clase si cuprinde ultimii 2 ani ai invatamantului primar, invatamantului gimnazial si primii 2 ani ai invatamantului secundar superior. Invatamantul prescolar si invatamantul liceal devin obligatorii pana cel mai tarziu in anul 2020", se arata intr-un proiect legislativ inregistrat la Camera Deputatilor.
26 de senatori si deputati PSD si UDMR au depus in Camera Deputatilor un proiect de lege care prevede extinderea invatamantului obligatoriu la 15 clase.
 Ce vor sa schimbe parlamentarii cu acest proiect de lege? In primul rand, includerea ultimilor doi ani de gradinita ca obligatorii. Apoi, invatamantul liceal ar urma si el sa devina obligatoriu in totalitate, pana in anul 2020.
 Iata cum arata proiectul de lege propus:
 Articol unic: Alineatele (1) si (2) din Legea educatiei nationale nr 1/2011 cu modificarile si completarile ulterioare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea 1, nr 18 din 10 ianuarie 2011, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
 1. Alineatul (1) al articolului 16 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 "(1) Invatamantul general obligatoriu este de 15 clase si cuprinde ultimii 2 ani ai invatamantului primar, invatamantului gimnazial si primii 2 ani ai invatamantului secundar superior. Invatamantul prescolar si invatamantul liceal devin obligatorii pana cel mai tarziu in anul 2020.
 2. Alineatul (2) al articolului 16 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 2. Obligatia de a frecventa invatamantul obligatoriu de 15 clase, la forma cu frecventa, inceteaza la varsta de 18 ani".
 Deocamdata, aceasta propunere este inca in stadiul de dezbatere. Ea a fost trimisa spre avizare la Guvern, la Consiliul Legislativ si la Consiliul Economic si Social.
 Daca va fi aprobata de Camera Deputatilor urmeaza sa mearga in Senat, for decizional pentru aceasta lege.
 In acest moment, in Romania, invatamantul obligatoriu are 11 clase, incluzand clasa pregatitoare (care incepe de oblicei in jurul varstei de 6 ani) si incheindu-se la nivelul clasei a zecea (care corespunde, de obicei, cu varsta de 16-17 ani).

Autor: Ion Andreea

Sursa: PortalÎnvatamant

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu