miercuri, 15 noiembrie 2017

SECRETUL LUI CRISTIANO RONALDO - LAS VEGAS 2009


 La AFR cautam sa fim cit se poate de relevanti, comentind asupra evenimentelor si subiectelor dominante din mass media. O facem, insa, din perspectiva valorilor care din nefericire lipseste in presa si comentarii. Un subiect fierbinte si de actualitate e hartuirea sexuala. Dezvaluirile mai zilnice facute de femei in SUA si Europa aduc in prim plan aceasta mare rautate a revolutiei sexuale. Dezvaluirile au inceput cu luni in urma cu acuzatii aduse de mai multe femei impotriva producatorului de filme american, Harvey Weinstein. Au urmat apoi altele, iar la scurt timp femei care lucreaza in Parlamentul European au facut si ele dezvaluiri similare despre hartuirea sexuala in Parlamentul European. Barbatii au inceput si ei sa faca plangeri similare, acuzind pe unii actori din Hollywood de agresare sexuala. Iar in ultimele saptamini acuzatii deosebit de ingrijoratoare, inclusiv pedofilie, au fost aduse la adresa lui Roy Moore, candidatul republican la Senatul SUA din statul Alabama. Alegerile urmeaza sa aibe loc pe 11 decembrie si e prea tarziu sa fie inlocuit. Comentatorii prezic succesul democratilor, ceea ar reduce majoritatea republicana in Senat de la 52-48 la 51-49.
 Ce se intimpla? Nu e greu de intuit ca agresarea sexuala impotriva femeilor este o consecinta a revolutiei sexuale. In anii 60 si 70, ani care au cunoscut o explozie fara precedent a pornografiei,  prostitutiei si divortului, si un declin la fel de drastic al casatoriei, revolutia sexuala a transformat femeile intr-o comoditate. In loc ca ele sa se bucure de mai mult respect, demnitatea lor a fost subminata de generatii noi de tineri care nu au stiut cum sa se comporte cu femeile. Nici societatea nici scoala nu i-au invatat aceasta norma elementara de conduita. Asta se vede si in justificarea data de Weinstein pentru comportamentul lui zicind ca "a crescut in anii 70". Au fost ani in care respectul reciproc intre cele doua sexe in Occident s-a atrofiat din cauza feminismului si a revolutiei sexuale, barbatii si femeile devenind vrajmasi. Feministele au cerut sa nu mai fie tratate de catre barbati ca "doamne", sa nu li se mai dea flori (ori martisoare), ori sa li se deschida usa, din politete, iar barbatii au raspuns pe masura. Daca pina atunci bunul simt si respectul definea relatiile dintre barbati si femei, decenta a cedat loc adulterului, escapadelor sexuale, pronografiei, si a cautarii placerii in relatii sexuale cu persoane multiple. In timp, acest mod de gandire a incept sa se manifeste nu doar in dormitoare si cluburile de noapte ci, incetul cu incetul, si la locul de munca. In 1986, in Statele Unite hartuirea sexuala la locul de munca a fost desemnata de catre Tribunalul Suprem ca o forma de discriminare sexuala si interzisa. De atunci, zeci de mii de femei, ori poate si mai multe, au lansat actiuni de hartuire sexuala in instanta. Si nu numai ele. In 2002, Tribunalul Suprem a interzis hartuirea sexuala la locul de munca intre persoane de acelasi sex, iar anual pina la 10% din toate actiunile judecatoresti de hartuire sexuala din Statele Unite implica hartuire sexuala intre persoane de acelasi sex.
 Hartuirea si agresarea sexuala se manifesta si in Romania si ne caracterizeaza si pe noi romanii de multa vreme. Este un comportament pe care il dezaprobam. Cu fermitate. Hartuirea sexuala este un pacat social, un comportament incompatibil cu valorile crestine si bunul simt. O contributie majora a crestinismului la civilizatie a fost interzicerea exploatarii si hartuirii sexuale nu doar in relatiile de casnicie si familie dar si in societate in general. Daca crestinismul a facut un aport fara precedent spre eliminarea hartuirii sexuale, feminismul si revolutia sexuala a zilelor noastre re-institutionalizeaza si re-normalizeaza practicile sexuale pagane, inclusiv exploatarea sexuala a celor vulnerabili. Inainte de a discuta subiectul acesta, insa, comentam despre un agresor sexual mai putin cunoscut - vedeta fotbalistica Cristiano Ronaldo.
 
Secretul facut public a lui Cristiano Ronaldo
 
Conform unor articole publicate in aprilie anul acesta de Spiegel International, si pe care le-am mentionat atunci in buletinele noastre informative de marti, in iunie 2009 Cristiano Ronaldo ar fi violat o tanara americana in Las Vegas, platindu-i, in final, o despagubire de $375.000. Ronaldo se afla intr-o vizita in Las Vegas unde a stat citeva zile la Palms Place Hotel, un complex hotelier-cazinou cu 58 de etaje, in camera 57306 la $1.000 pe noapte. Pe 12 iunie a intilnit o tanara americana intr-un bar, cunoscuta sub numele fictiv de Susan K. La vremea aceea ea avea in jur de 30 de ani, era casatorita, si se afla in bar cu o prietena. Rolando si Susan K au intrat in discutii si Susan K i-a dat lui Ronaldo numarul ei de telefon. Inspre seara, Ronaldo a sunat-o si a invitat-o la el in camarea. La scut timp, Susan K si prietena ei au ajuns in camera lui Ronaldo unde, dupa ce au baut, au intrat cu totii intr-un jacuzzi. Conform rechizitoriului si investigatiilor politiei cei trei nu au consumat droguri, doar alcool. Susan K a declarat politiei ca pe la 2 dimineata pe 13 iunie Ronaldo a violat-o agresiv, iar dupa ce el a adormit ea a plecat. A sunat politia si a fost dusa la un spital unde a fost tratata pentru traume de viol platind aproape $3.000 pentru vizita medicala.
 La scurt timp, Ronaldo a plecat din Statele Unite banuind ca ceea ce s-a intimplat pe 13 iunie nu va iesi la iveala. Dar a iesit. Spre sfarsitul anului, Susan K a angajat o avocata din Las Vegas care l-a contactat prin avocatii lui Manchester United. In vara acelui an Ronaldo se transferase de la Manchester United la Real Madrid pentru un contract de 94 de milioane de euro. Pe atunci deja era un sex symbol international, fiind adorat de mii de tinere din intreaga lume. I s-a nascut si un fiu, dar in 2005, la varsta de doar 20 de ani, pe cind inca juca pentru Manchester United, Ronaldo deja fusese acuzat de un viol. Politia a investigat acuzatiile dar nu a instituit un proces.
 Ronaldo si-a angajat avocati in Marea Britanie, Italia si Portugalia. Susan K a facut la fel, ambele parti avind impreuna, in final, noua (9) avocati. La inceput, avocatii lui Ronaldo au intrat in panica. Ronaldo a negat incidentul insistind ca nu stie nimic despre Susan K. Avocatii ei l-au amenintat ca il vor da in judecata si vor face acuzatiile publice. Avocatii au decis sa negocieze alternativa unei despagubiri. Susan K avea nevoie urgenta de ingrijire medicala, consiliere si terapie. Intre timp a divortat de sot. Trauma, zicea ea, o impiedeca sa munceasca. Avocatii lui Ronaldo i-au cerut sa dea declaratii scrise privind evenimentele din iunie 2009 si avocatii lui Susan K i-au cerut lui Ronaldo sa faca la fel, dindu-i 274 de intrebari.
 Negocierile au inceput in toamna lui 2009, Susan K cerind despagubiri initiale de peste $900.000. Ronaldo a reactionat brusc - "it's got to be less" (adica "trebuie sa fie mai putin"). In ianuarie 2010 avocatii  partilor si Susan K s-au intilnit in Las Vegas pentru negocieri directe. Ronaldo nu a fost prezent, cea ce a infuriat-o pe Susan K. Avocatii ei, insa, au folosit absenta lui Ronaldo impotriva lui, interpretind-o ca o recunoastere tacita a acuzatiilor aduse impotriva lui si a temerii lui de a nu fi arestat de autoritati pentru agresare sexuala. In final, partile s-au inteles la suma de $375.000, echivalentul salarului lui Ronaldo pe o saptamina. Au urmat negocieri si discutii privind documentul de impacare ("settlement agreement"). In forma lui finala, el are 11 paragrafe. El interzice lui Susan K si lui Ronaldo sa discute cazul cu persoane terte ori in public si lui Susan K sa faca filme despe incident. Ronaldo nu a semnat actul de impacare. A fost semant doar de avocatul lui, portughezul Osorio de Castro. Plata a fost facuta pe 31 iulie 2010. Spiegel International pretinde sa aibe o copie a documentului de impacare. Nu se stie exact cu citi bani s-a ales Susan K dupa ce si-a platit toti avocatii si cheltuielile medicale, dar se speculeaza ca probabil cu jumatate.
 Virarea banilor, insa, nu a fost capitolul final al incidentului dintre Susan K si Ronaldo. Un an mai tarziu, in 2011, Susan K ii scrie lui Ronaldo si face public incidentul din iunie 12-13, 2009. Descrie cu lux de amanunte cum a fost violata, inclusiv colierul purtat de Ronaldo in momentul violului, vatamarile corporale pe care le-a suferit, sentimentele ei fata de el si ca i-ar da banii inapoi daca ar putea. Ar prefera, zicea ea, sa-l dea in judecata sa faca incidentul public. Incidentul, scrie autorul articolului din Spiegel International, a marcat-o profund pe Susan K chiar pina in 2017 cind a fost publicat articolul. A gasit-o pe Susan K la telefon, dar ea, timida, a refuzat sa-i vorbeasca. A dat si peste prietena ei, identificata in documente ca "the blonde woman in Apartment 57306" ("blonda din camera 57306"), care a fost martora la viol. Si ea a refuzat sa destainuie ce stia, la fel, de fapt, ca si fostul sot a lui Susan K si familia ei. In final, zice autorul, e greu sa afirmi cu certitudine daca Susan K spune adevarul. Cert e, adauga el, ca Susan K a fost marcata profund si negativ de un eveniment care nu poate fi explicat ca fiind nimic altceva decit un viol. Foarte probabil, agresorul a fost, conchide autorul, Cristiano Ronaldo. [Prima parte a articolul din Spiegel International poate fi citita aici:http://www.spiegel.de/international/zeitgeist/der-spiegel-football-leaks-exclusive-cristiano-ronaldo-rape-allegation-a-1143910.html, iar a doua aici:  http://www.spiegel.de/international/business/rape-allegations-against-real-madrid-star-ronaldo-it-has-to-be-less-a-1144878.html]
 
"Vrei sa te duci cu omul acesta"?
 
Cu ani in urma am publicat un comentariu cu titlul "Apostolul Pavel printre oameni". Comentariul era, de fapt, titlul unei carti cu acelasi nume, "Paul among the People" (2010), scrisa de Sarah Ruden, o lingvista si experta in literature clasica romana si greaca. [Comentariul poate fi citit din nou aici:http://www.pemptousia.ro/2013/08/apostolul-pavel-printre-oameni/] Recomandam cartea din nou ca pe un "must", adica lectura obligatorie. Una din temele centrale ale cartii este sexualitatea crestina si normele sexualitatii umane pe care Apostolul Pavel le-a instituit intre crestinii primului veac. Ceea ce Noul Testament ne invata privind sexualitatea par anormalitati in zilele noatre: castitatea pentru adultii necasatoriti, monogamia pentru cei casatoriti, abstinenta pentru adolescenti, si dragostea in casnicie, Apostolul Pavel asemuind dragostea sotului fata de sotie dragostei lui Hristos pentru Biserica si oameni, pina la moarte. Invatam din cartea lui Ruden ca invataturile Apostolului Pavel si a crestinilor privind sexualitatea au fost radicale pentru lumea pagana de acum 2000 de ani. Pe atunci, dragostea, consimtamintul in relatiile sexuale, castitatea, monogamia ori fidelitatea erau virtuti putin practicate. Agresarea sexuala nu era neobisnuita si in unele parti ale lumii antice devenise un ritual. Ruden citeaza numerouase pasaje din literatura antica greaca care ne fac sa intelegem cit de raspindit era violul la grecii antici. Nu era neobisnuit pentru un un grup de barbati sa bea toata noaptea iar inspre dimineata sa intre cu forta in casele oamenilor sa le violeze fetele ori baietii. Practica era de fapt atit de raspindita si infricosatoare incit, odata ce se zvonea prin sate ca barbatii incep sa bea, parintii isi ascundeau fetele si baietii sa nu fie violati.
 Privita din acest unghi, avalansa articolelor recente privind hartuirea sexuala in Occident ne da de inteles ca descindem intr-o epoca pagana si intunecata pe care crestinismul a abolit-o dar pe care revolutia sexuala cauta sa o legitimeze si sa o normalizeze din nou.
 Etica sexualitatii crestine impusa de Apostolul Pavel in  Noul Testament e o continuare a eticii sexuale enuntate si practicate in Vechiul Testament. E important sa accentuam lucrul acesta. Prima casatorie mentionata in Biblie defineste si demarcheaza relatiile sexuale si le pune clar in contextul familiei, al dragostei reciproce si al consimtamintului. In Facerea 24 e relatata casatoria fiului lui Avraam, Isaac, cu fiica lui Betuel, Rebeca. In pregatirea casatoriei un rol esential il au familiile tinerilor. Familiie isi dau acordul ca ei sa se casatoreasca, iar Dumnezeu e si el integrat in planurile de casatorie, casatoria lor fiind vazuta ca o expresie a dragostei reciproce cu scop procreativ. Rudeniile lui Rebeca o binecuvinteaza cerind lui Dumnezeu sa-i dea copii care sa stapineasca cetatile vrajmasilor lor. Dar elementul cel mai important, dar si cel mai trecut cu vederea in lumea moderna, este consimtamintul viitoarei mirese. Familia lui Rebeca consimte ca ea sa se casatoreasca cu Isaac, dar decizia finala nu apartine familiei ci miresei. Parintii o intreaba "vrei sa te duci cu omul acesta"? iar ea raspunde "da". (Facerea 24: 58) Tocmai asta este sinteza sexualitatii crestine atit de relevanta astazi. Ea exclude orice forma de constrangere, agresiune si hartuire sexuala si acentueaza consimtamintul, dragostea si respectul reciproc, si rolul central a lui Dumnezeu in casatoria si familia crestina.
 
ARTICOLUL 16 DIN DECLARATIA UNIVERSALA A DREPTURILOR OMULUI 
 
Articolul 16 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului afirma: "Cu incepere de la implinirea virstei legale, barbatul si femeia, fara nici o restrictie in ce priveste rasa, nationalitatea sau religia, au dreptul de a se casatori si de a intemeia o familie. ... Familia constituie elementul natural si fundamental al societatii si are dreptul la ocrotire din partea societatii si a statului". Familia romana isi cere drepturile. Aceste drepturi le pledam, le-am pledat din 2006 incoace, si vom continua sa le pledam. Sunt cele mai pretioase dintre drepturi dar si cele mai abuzate azi. Pretuiti-le!
 
JOIN US ON FACEBOOK / URMARITI-NE SI PE FACEBOOK!
 
Am inceput sa publicam comentariile noastre de joi si pe Facebook. Va rugam sa ne urmariti si sa deveniti prietenii nostri pe Facebook: https://ro-ro.facebook.com/Alianta.Familiilor/
 
VRETI SA FITI INFORMATI?
 
Buletinul informativ AFR apare in fiecare Marti si e dedicat mai mult stirilor de ultima ora, iar publicatia AFR online apare in fiecare Joi si e dedicata mai mult comentariilor si opiniilor. Cei care doriti sa primiti saptaminal stiri si comentarii la zi privind valorile si evenimentele legislative, politice si sociale care va afecteaza familiile, atit la nivel national cit si la nivel unional si international, sunteti invitati sa va abonati la buletinul informativ saptaminal AFR. Cum? Inregistrindu-va numele si adresa electronica pe pagina home a sitului nostru electronic www.alianta-familiilor.ro
 
FACETI-NE CUNOSCUTI!
 
Faceti-ne cunoscuti familiilor si prietenilor d-tra. Dati mai departe mesajele noastre si incurajati-i sa se aboneze. Va multumim.  
 
ANUNTURI
 
Cei care doriti sa faceti anunturi prin intermediul AFR privind evenimente legate de familie si valori va rugam sa ni le transmiteti la office@alianta-familiilor.ro
 
Alianta Familiilor din Romania
www.alianta-familiilor.ro    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu