miercuri, 14 februarie 2018

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

Dumnezeu, Biblia și... Suferința



1. „MAI MULT DECÂT DE DUMNEZEU, MĂ TEM DE ABSENŢA  LUI DUMNEZEU".
Octavian Paler (1926-2007),
scriitor, jurnalist, editorialist, om politic român. Urmează cursurile Facultăţii de Litere şi a Facultăţii de Drept din Bucureşti. A fost corespondent Agerpres la Roma. După 1989, fondează împreună cu Ana Blandiana, Gabriel Liiceanu, Grupul de Dialog Social. Devine director onorific şi editorialist al ziarului România Liberă, Cotidianul şi Ziua. În ultima parte a vieţii devine un critic acerb al clasei politice prin talk-shouri televizate, pe teme politice şi moralitate. A primit premii din partea Uniunea Scriitorilor din România, Academiei Române, "Steaua României" în grad de cavaler (2003).

***

2. „BIBLIA ESTE O CARTE A CREDINŢEI, O CARTE A ÎNVĂŢĂTURII, O CARTE A MORALEI, O CARTE A RELIGIEI, O CARTE PRIN CARE DUMNEZEU NI SE FACE CUNOSCUT; DAR ASEMENEA, O CARTE CARE ÎI ARATĂ OMULUI RESPONSABILITATEA ŞI RELAŢIA PE CARE TREBUIE S-O AIBĂ CU APROAPELE SĂU".
Webster Daniel (1782-1852),
om politic american, secretar de stat al Statelor Unite, care a servit de două ori în Camera Reprezentanților din Statele Unite, fiind și senator american. A servit ca secretar de stat sub trei președinți: William Harison, John Tyler1841-1843) și Millard Filmore (1850-1852). A fost unul din cei mai apreciați avocați ai curții de judecată din epocă.

***

3. A SUFERI ÎNSEAMNĂ A AVEA UN SECRET CU DUMNEZEU".

Soren Kierkegaard (1813 - 1855),
a fost un filosof, scriitor, teolog danez din secolul al XIX-lea. Prin concepţia sa filosofică asupra constrângerii omului de a-şi alege destinul, a exercitat o influenţă hotărâtoare asupra teologiei şi filosofiei moderne, în special asupra filosofiei existenţiale. În literatura română influenţa operei lui Kierkegaard, operele sale au început să circule abia în perioada interbelică, în limbile franceză, italiana sau engleză şi i-au influenţat pe Mircea Eliade, Emil Cioran, şi Nicolae Steinhardt.
***
 P.S. „Dacă ochiul tău cel drept te sminteşte pe tine, scoate-l şi aruncă-l de la tine, căci mai de folos îţi este să piară unul dintre mădularele tale, decât tot trupul tău să fie aruncat în ghenă. Şi dacă mâna ta cea dreaptă te sminteşte pe tine, taie-o şi o aruncă de la tine, căci mai de folos îţi este să piară unul dintre mădularele tale, decât tot trupul tău să fie aruncat în ghenă”   (Matei – 5, 29-30).
„1001 CUGETĂRI” vol. XII,
Prof. Olimpia Mureșan L.S.R. Maramureș,
Preot Ortodox Român Ilie Bucur Sărmășanul



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu