marți, 13 februarie 2018

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

Pacea, Lumea și... Substanța Infinită1. SUB NUMELE LUI DUMNEZEU ÎNŢELEG O SUBSTANŢĂ INFINITĂ, ETERNĂ, IMUABILĂ, INDEPENDENTĂ, ATOT-CUNOSCĂTOARE, ATOT-PUTERNICĂ ŞI PRIN CARE EU ÎNSUMI, ŞI TOATE CELELALTE LUCRURI CARE SUNT AU FOST CREATE ŞI PRODUSE".
Rene Descartes (1596-1650),
matematician, filososf francez. Deşi debil, de mic copil era interesat de fenomenele naturii. La 8 ani este încredinţat unui aşezământ al iezuiţilor, unde studiază latina, greaca, matematica, fizica, logica, morala şi metafizica. La 14 ani a început să compună lucrări de matematică şi filosofie. În anul 1612, pleacă la Paris unde se dedică matematicii. În anul 1616 a obţinut licenţa în Drept la Universitatea din Poitiers. Călătoreşte în Olanda, Germania, Danemarca, Elveţia, Italia. În Olanda locuieşte 20 de ani, timp în care publică cele mai importante lucrări ale sale: Discursul, Meditaţile, Principiile, Pasiunile. A fondat liniile mari ale ştiinţei noi sub forma matematicii universale, a reformat algebra, a fondat o nouă geometrie,  numită "geometria analitică". A descoperit ovalele care îi poartă numele (ovalele lui Descartes). A studiat numerele perfecte şi a adescoperit anumite proprietăţi ale acestora. Descoperă regula semnelor la ecuaţiile algebrice. În fizică  a contribuit  la dezvoltarea mecanicii, iar în optică, a enunţat legile refracţiei luminii într-un mediu omogen.
***

2. „CE ESTE LUMEA? ESTE UN MISTER DESPRE CARE ŞTIINŢA NU A REUŞIT -PÂNĂ ACUM - SĂ SPUNĂ NIMIC. DE CE EXISTĂ LUMEA? DIN CE ESTE FĂCUTĂ EA? NOI CONTINUĂM SĂ CERCETĂM ACESTE TAINE.
Tom Kibble (1932-),
fizician  şi profesor emerit la Imperial College, Blackett Laboratory, Comandor al Imperiului Britanic, a deţinut poziţii importante în Societatea de Fizică Europeană, Preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă Împotriva Armelor Nucleare,  pionier în cercetările privind boosonul Higgs. Lucrările sale din anii 1960 au pus bazele studiilor şi cercetărilor ulteriore ale acestei particule cunoscută ca şi "PARTICULA LUI DUMNEZEU", cea mai importantă descoperire a acestui secol. Peter Higgs care a primit premiul Nobel pentru fizică în anul 2013, spune că acesta ar fi trebuit să fie împărţit cu Tom Kibble, pentru că a descoperit această „Particulă a lui Dumnezeu”.

***

3. „ŞTIINŢA PĂCII" e mai presus de "ŞTIINŢA LUPTEI", pentru că ştiinţa păcii poate cuprinde ştiinţa luptei. Războiul nefiind scop final, numai pacea poate fi, conform naturii, scop final.  
Janos Bolyai  (1802-1860),
matematician maghiar din Transilvania, fiul matematicianului Farkaș Bolyai. A scris lucrări fundamentale în geometria neuclidiană. Face studii de inginerie la Academia Militară din Viena. În anul 1821 pleacă în Ungaria ca profesor. Doi ani mai târziu a devenit inginer al armatei austriece, cu gradul de sublocotenent, iar ulterior căpitan. Deși nu au fost înțelese și apreciate de contemporani, contribuțiile lui Janoș Bolyai au pus geometria pe baze noi, deschizând largi perspective.
***
P.S.  Adevărat zic vouă: „De nu vă veţi întoarce şi nu veţi fi ca pruncii, nu veţi intra în împărăţia cerurilor”   (Matei 18, 3).
„1001 CUGETĂRI” vol. XII,
Prof. Olimpia Sărmășan L.S.R. Maramureș,
Preot Ortodox Român Ilie Bucur SărmășanulNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu