luni, 1 octombrie 2018

Între boicot şi îndemn

Organizarea unui referendum pe o temă care nu impunea nicio urgenţă se înscrie în campania electorală continuă pe care orice partid ar dori să o facă. Se spune că a doua zi după un rând de alegeri începe campania electorală. Referendumul care va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni nu cade în sarcina coaliţiei de guvernare. ALDE a anunţat că nu se implică. Nici nu îndeamnă la vot, nici nu boicotează. Prin urmare, atât succesul cât şi eşecul vor afecta un singur partid: PSD.
Organizarea unui referendum pe o temă care nu impunea nicio urgenţă se înscrie în campania electorală continuă pe care orice partid ar dori să o facă. Se spune că a doua zi după un rând de alegeri începe campania electorală.
Referendumul care va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni nu cade în sarcina coaliţiei de guvernare. ALDE a anunţat că nu se implică. Nici nu îndeamnă la vot, nici nu boicotează. Prin urmare, atât succesul cât şi eşecul vor afecta un singur partid: PSD.
Este o exclusivitate pe care partidul lui Liviu Dragnea o împarte cu biserica ortodoxă. Preoţii au adunat semnăturile care formează obiectul referendumului. Tot ei sunt cei care îndeamnă lumea să iasă la vot.
Guvernul suportă costurile. Care nu sunt mici. S-ar fi făcut economie dacă acest referendum era organizat concomitent cu alegerile prezidenţiale. Aşa cum a fost şi referendumul lui Traian Băsescu din 2009 prin care cerea reducerea numărului de parlamentari la 300.
Cele două consultări populare sunt foarte diferite. Cel din 2009 a fost unul eminamente politic. Pentru Traian Băsescu a fost o trambulină spre cel de-al doilea mandat. Referendumul din 2018 este unul pur, axat pe o singură întrebare legată de definirea căsătoriei. Se pune la îndoială necesitatea lui pentru simplul fapt că numărul celor care văd altfel lucrurile este infinitezimal. Pentru câteva cupluri de excentrici se face atâta tărăboi. Puţin ne facem şi de râs.
PSD îşi ratează o mare şansă. Dacă organiza acest referendum odată cu prezidenţialele, candidatului său i se oferea o rampă de lansare.
De o şansă asemănătoare s-ar putea să profite Klaus Iohannis. Dacă anul viitor concomitent cu prezidenţialele se va organiza un referendum având o întrebare legată de corupţie, de penali, actualul preşedinte va fi eroul alegerilor.
Cu toate deficienţele sale, incuzând aici mai cu seamă costurile, celor care boicotează referendumul nu le este deloc uşor să-i convingă pe alegători să pună ştampila pe NU. Mai la îndemână le este să ceară populaţiei să nu se prezinte la vot.
USR boicotează pe faţă. Alte partide nu au curajul să-şi arate dezaprobarea. Interesantă este poziţia PNL. Liberalii au deliberat, şi-au făcut socoteala şi au ajuns la concluzia că dă bine să spună DA. Nu vor să se pună contra preoţilor. Dacă PSD are certitudinea că este ajutat de preoţi, PNL tinde să intre şi el în graţiile înaltelor feţe bisericeşti. Creştinii practicanţi ascultă îndemnul preoţilor aproape cu sfinţenie.
În privinţa răspunsului nu există nicio îndoială. Emoţiile PSD sunt legate de prezenţa la vot. Dacă nu se atinge un procent de 30% din numărul total de alegători de pe listele electorale, referendumul nu se validează. Pe listele electorale permanente sunt aproximativ 18,6 milioane de cetăţeni cu drept de vot. Se vor prezenta la urne peste 30% dintre cetăţeni?
Sondajele de ultimă oră arată că pragul de 30% va fi depăşit lejer. Cum îşi va aroga PSD meritul de a-i fi adus la vot? Cum îşi va trage PNL puţină spuză pe turta lui? Preşedintele Klaus Iohannis va lăsa să treacă evenimentul fără să se implice?
Referendumul va naşte multe suspiciuni în ceea ce priveşte numărul participanţilor şi costurile. Fraudarea, dacă se va vorbi despre acest lucru nu va consta în numărul răspunsurilor de DA şi NU, ci doar în numărul celor care s-au prezentat la urne.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei de Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu