marți, 16 octombrie 2018

Retorica modificărilor

Pe cât de aşteptate pe atât de comentate, legile justiţiei despart societatea în tabere gata să se arunce în luptă fără să ştie, şi fără să intereseze foarte mult, natura modificărilor.
Important rămâne să te plasezi într-una din tabere şi să-ţi însuşeşti retorica ei. Indiferent de ce ar propune puterea, opoziţia are o opinie contrară. Aşa funcţionează democraţia. Dar societatea nu poate funcţiona normal după regulile instituite în politică. Este necesar un minim consens. Nu este cazul în actuala conjunctură politică.
S-a rupt orice posibilitate de dialog. Probabil şi-a dat seama şi preşedintele Iohannis din moment ce invocă necesitatea restabilirii „păcii sociale”. Vorbind în aceşti termeni probabil şi-a dat seama că s-a ajuns prea departe, politica invadând, otrăvind şi spaţiul social.
Pe de altă parte probabil că nu este vorba decât despre o strategie electorală, alegerile prezidenţiale apropiindu-se cu repeziciune. Dacă nu este doar o retorică populistă menită să capteze bunăvoinţa alegătorilor, îndemnul preşedintelui este binevenit.
Dar cum se împacă „pacea socială” cu modificările operate prin ordonanţă de urgenţă? În ce constă urgenţa? O explicaţie vine din repetatele contestaţii ale preşedintelui la CCR pe orice lege. PSD îl acuză pe preşedinte că blochează tot procesul de legiferare a Parlamentului.
Noua ordonanţă care modifică articole din domeniul juridic echivalează cu o nouă declaraţie de război. Victimă a unei retorici deşănţate şi dintr-o parte şi din alta, Justiţia cade din nou la mijloc.
Se va ieşi în stradă ca anul trecut pentru că şi această ordonanţă a fost pritocită „noaptea, ca hoţii”? Va declanşa această ordonanţă un nou val de proteste sau se va urma sfatul preşedintelui şi „pacea socială” se va aşterne începând cu data intrării ordonanţei în vigoare? Adică de astăzi.
Nu ştim nici dacă modificările sunt bine primite de cei la care se referă, la magistraţi. Ca şi în restul societăţii, sunt opinii diferite şi în domeniul justiţiei. Se spune că modificările vor afecta mersul unor dosare din cauza măririi vechimei pe care o au procurorii din parchetele de rang superior.
Aici, din câte se pare, este cuprins şi unul dintre dosarele liderului PSD, Liviu Dragnea. Iată un motiv politic de contestare a ordonanţei.
Retorica va fi cea deja cunoscută. Puterea, inclusiv ministrul Tudorel Toader, susţine necesitatea modificărilor, aducând ca argument consultarea şi acceptul Comisiei de la Veneţia, în vreme ce Opoziţia contestă necesitatea acestor modificări.
Este un cerc vicios din care nu se poate ieşi. Este o perpetuă plimbare pe trecerile de pietoni, o reluare în buclă a unei forme de protest.
Pregătirile au început concomitent cu conferinţa de presă a ministrului Justiţiei. Se aştepta doar ocazia de a ieşi din nou în stradă. Protestul în stradă a devenit un mod de viaţă.
L-a practicat cu succes PSD când a dat jos guvernul Boc. A fost preluat de opoziţia de dreapta şi ridicat la un nivel artistic superior, prin calitatea intelectuală a participanţilor, printr-un spectacol de sunete şi lumini care cade bine pe ecranele televizoarelor.
Ce va urma? Vom vedea cât de hotărât este PSD să meargă mai departe indiferent de amploarea protestelor de stradă. Vom vedea, de asemenea, cum va şti utiliza opoziţia această nouă oportunitate de a-şi face cunoscută opinia faţă de Justiţie.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei de Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu