joi, 18 octombrie 2018

Revolta profanilor

Opiniile despre ordonanţa care modifică articole din legile Justiţiei sunt calate exact pe opiniile exprimate de partide. PSD şi ALDE susţin că modificările erau imperios necesare, în vreme ce PNL şi USR consideră că modificările fac imposibilă continuarea anchetelor penale.
Prin urmare, spune opoziţia, mii de dosare vor dispare. Puterea, dimpotrivă, consideră că se intră în legalitate şi nu vor mai exista abuzuri.
O problemă stringentă este legată de modul în care au fost numiţi procurorii.
Ordonanţa modifică vechimea necesară pentru avansare. S-a considerat că o infuzie de tinereţe în sistem va fi benefică pentru lupta anticorupţie. Consultările au fost înlocuite cu interviurile. O fi fost bine, o fi fost rău? Să-i lăsăm pe cei din sistem să decidă. Se fac şi paralele între ocupaţii. S-au dat exemplele medicilor şi profesorilor.
Un profesor de la şcoala generală nu poate fi avansat într-o poziţie de profesor universitar doar dacă răspunde bine la un interviu. Probabil că exemplul este exagerat. Sunt chestiuni diferite, dar principial este vorba despre acelaşi lucru.
Opiniile porfanilor contează prea puţin. Şi aici, la profani, pot fi încadraţi toţi politicenii. La fel şi comentatorii, fie ei pe reţele de socializare, fie pe suporturi clasice, televiziune şi presa de mare audienţă. Până la urmă, problemele vor fi rezolvate în interiorul sistemului.
Iar din sistem fac parte şi ministrul Justiţiei şi procurorul general şi membrii CSM, precum şi toţi magistraţii, judecători şi procurori. O opinie calificată poate fi acceptată şi din partea avocaţilor.
Indiferent de cum vor evolua lucrurile, acum şi în viitor vor fi opinii divergente. Niciodată puterea şi opoziţia nu pot cădea de acord asupra unei chestiuni. De pildă acum PNL şi USR critică dur obligaţia celor ce vor să protesteze de a-şi anunţa intenţia înainte cu trei zile. Când aceste partide vor ajunge la putere va fi rândul PSD să fi împotriva îngrădirii dreptului de a protesta oricând şi oriunde.
Rolurile se schimbă, dar este greu de prevăzut dacă pe viitor jutiţia va fi în centrul atenţiei, dacă şi pe viitor politica se va învârti în jurul aceloraşi probleme ale sistemului juridic. Sunt, totuşi, şi alte probleme importante pentru ţară. Iată, recent au început discuţiile pe marginea datoriei externe a României. Poporul află cu stupoare că datoria ţării se ridică la aproape 100 de miliarde de euro.
Cu şi mai mare stupoare află că mai mult de jumătate din această datorie este a firmelor străine din România. Pe scurt, ţara s-a împrumutat, iar banii au ajuns la cheremul multinaţionalelor care au filiale în România. Iar opinia publică, la fel ca într-o colonie, este preocupată de justiţie, de corupţie, uitându-se că acolo se află marea corupţie unde sunt bani mulţi.
Aşa cum s-a întâmplat recent în Germania, cu grupul Audi.
Privind detaşat, aşa cum se prezintă lucrurile azi, în România ar face furori un lider politic de forţa unui Viktor Orban, care a avut curajul de a renaţionaliza ceea ce s-a privatizat sub presiunea multinaţionalelor.
La noi încă lumea se uită la UE ca la icoana făcătoare de minuni. „Minunea” este că ne-a transformat într-o piaţă de desfacere, ne-a luat utilităţile, gaze, energie, combustibil, dar şi bănci.
Până şi miliardele de euro pentru autostrăzile inexistente au ajuns în conturile firmelor străine.
Din când în când, fără să aibă informaţii complete, necunoscătorii se revoltă. În acest moment şi în această conjunctură politică, internă şi internaţională, profanii se revoltă degeaba.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei de Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu