joi, 4 octombrie 2018

Veşti proaste pentru fumători: se scumpesc țigările!

România trebuie să transpună în totalitate Directiva 64/2011 a Comisiei Europene privind acciza impusă pentru ţigarete, măsură ce va creşte costul unui pachet de ţigări.


Potrivit art. 11 al Directivei 64/2011, până la 1 ianuarie 2019, incidenţa accizei în preţul mediu ponderat trebuie să fie de 60%, ceea ce înseamnă o creştere de 1-2 procente.
Ministerul de Finanțe va publica în perioada următoare noua formă a Codului Fiscal în care vor apare noi valori pentru acciza la țigarete, mai mari decât cele din prezent, au declarat miercuri pentru Digi24.ro reprezentați din industria tutunului. Acestea sunt acum cu doar câteva puncte procentuale mai mici decât nivelul minim solicitat de către Uniunea Europeană, anume 60% din prețul mediu ponderat de vânzare. În prezent ponderea accizei în prețul mediu este în jur de 58%.
Reprezentanții industriei tutunului au refuzat să estimeze care ar putea fi creșterea prețurilor la țigări argumentând că nici măcar nu se știe cu cât va crește acciza.
În mai 2017 fostul ministru de Finanțe, Ionuț Mișa afirma că acciza totală la țigarete urmează să crească an de an cu câte 2% până în 2022, începând din acest an. La 1 aprilie 2018 acciza totală a crescut de la 439,94 lei / 1000 ţigarete la 448,74 lei/ 1000 ţigarete (potrivit Codului Fiscal).
Pentru Guvern tentațiile de majorare a accizei sunt mari, în condițiile în care deficitul bugetar trebuie să rămână sub pragul de 3% din PIB iar veniturile colectate în ultimele luni sunt sub volumul programat.
Cum însă, din 2006 până în prezent, preţul a crescut de mai bine de 3 ori, cu circa 1 leu pe an, este de aşteptat ca în 2022 preţul să fie de cel puţin 21 lei pe pachet. Având în vedere că preţul este influenţat şi de alţi factori, precum cursul de schimb, costurile materiilor prime şi forţei de muncă, costurile legate de producţie şi transport, energie etc, este de aşteptat ca acest preţ să fie mult mai mare.
În România există mai mult de 5,5 milioane de fumători Ultimele studii de piaţă arată că, în România, există circa 5,5 milioane de fumători. Potrivit ultimului studiu realizat studiu la solicitarea Iniţiativei 2035 fără Tutun, o treime din populaţia României fumează, cei mai mulţi dintre ei având vârsta cuprinsă între 26 şi 35 de ani, persoane care au studii superioare, venituri mari şi locuiesc în mediul urban.

                                                                        Digi 24

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu