Dovleacul contine, printre altele, luteina,
beta-caroten, vitamina A, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E si K, zinc,
sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, mangan si fier. Este bogat
in proteine si fibre si este o sursa excelenta de acizi grasi esentiali Omega 3
si Omega 6.
Nu doar leguma se consuma in cazul dovleacului, ci
si semintele, pe care le puteti gasi separat, in comert. Cumparati variante
fara sare sau arome, de preferat crude (nu prajite!). Semintele de dovleac sunt
la fel de sanatoase ca si leguma din care provin si sunt un tratament foarte
cunoscut pentru paraziti intestinali.
Ce beneficii are consumul de dovleac
Dovleacul te poate ajuta sa slabesti, fiind sarac in
calorii. Favorizeaza digestia si previne depunerea grasimilor, datorita unui
continut mic si rar de vitamina T. In plus, dovleacul stimuleaza activitatea
rinichilor, are actiuni diuretice si favorizeaza eliminarea apei in exces din
organism.
Regleaza glicemia si tine nivelul colesterolului sub
control, prevenind diabetul si afectiunile inimii. Tot legat de sistemul
cardiovascular, substantele active din dovleac imbunatatesc circulatia sangvina
periferica si previn agravarea unor afectiuni cardiovasculare degenerative.
Dovleacul contine o cantitate mare de vitamina A,
100 de grame din aceasta leguma oferindu-ne nu mai putin de 70% din necesarul
zilnic. Printre altele, vitamina A este vitala pentru sanatatea mucoaselor, a
ochilor, pielii, parului si unghiilor. Impreuna cu vitamina E, aceasta previne
imbatranirea pielii si aparitia ridurilor.
Poti consuma dovleac si daca suferi de anemie, de
oboseala cronica sau in perioadele foarte stresante. Dovleacul are efecte
benefice si in caz de insomnie, depresie, nervozitate si anxietate. Actioneaza
la nivel cerebral cu efect antiinflamator, calmant si tonic, calmand migrenele
si imbunatatind memoria.
Dovleacul este una dintre putinele legume care
actioneaza si la nivel hormonal, cu beneficii atat pentru femei, cat si pentru
barbati. Creste libidoul, regleaza nivelele hormonale, calmeaza durerile
menstruale si imbunatateste fertilitatea in cazul ambelor sexe.
Dovleacul are efecte antimicotice, anticancerigene,
antiseptice si antivirale. Sustine sistemul imunitar, combate infectiile din
organism si favorizeaza regenerarea celulara, in special la nivelul ficatului.
Cum preparam dovleacul
Dovleacul poate fi consumat fiert, la cuptor sau pe
gratar. Exista persoane care il consuma si crud, desi gustul in acest caz nu
este foarte placut.
Ca desert, poti prepara dovleac copt, pe care sa il
servesti cu putina miere si nuca pe deasupra, sau poti face o delicioasa
placinta cu dovleac. Dovleacul copt sau pus pe gratar poate fi si o garnitura
perfecta pentru carnea de vita, curcan sau pui.
Daca nu ai incercat pana acum, experimenteaza cu o
supa-crema de dovleac sau un piure. Acestea au un gust usor dulce, rafinat, si
pot fi o surpriza placuta pentru familia ta. Cei mici au voie sa consume
dovleac incepand cu varsta de 1 an.
Ce
spun studiile
Dovleacul este una dintre binecunoscutele plante
comestibile si are proprietati medicinale substantiale, datorita prezentei unor
substante chimice naturale si unice, care sunt comestibile. Dovleacul contine
mai multi fito-constituenti care apartin
clasei alcaloizilor, contine flavonoide si acid palmitic, acid oleic si acid
linoleic. Diverse proprietati medicinale importante (inclusiv proprietati
anti-diabetice, antioxidante, anti-cancerigene, antiinflamatoare si altele) au
fost bine documentate de-a lungul anilor, in cadrul a numeroase studii.
De
retinut despre dovleac
- Potasiul pe care il contin dovlecii are un efect
pozitiv asupra tensiunii arteriale.
- Antioxidantii din dovleac ar putea ajuta la
prevenirea degenerarii si afectarii ochilor.
- Dovlecii intregi (netaiati) ar trebui depozitati
intr-un loc intunecat si racoros, cel mult 2 luni.
- Piureul de dovleac poate fi folosit ca inlocuitor
pentru unt sau ulei in retetele care necesita coacere.
Dr.
Iulian COZA
Bibliografie:
Studiul "Medicinal and biological potential of
pumpkin: an updated review.", publicat in Nutrition Research Reviews,
autori Mukesh Yadav, Shalini Jain, Radha Tomar, G. B. Prasad, Hariom Yadav
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu