vineri, 23 decembrie 2022

Comunicat de presa

 

 PREVENIREA TRICHINELOZEI LA OM



      Trichineloza, boala răspândită în întreaga lume, este determinată de un vierme, Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. 
      Procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele. Omul se infectează prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs), ce conţine larve vii sau chisti vii. 

CUM SE MANIFESTA BOALA?
La om, majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă, care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. 

Manifestarea clinică a bolii depinde de :
- cantitatea de carne ingerată,
- masivitatea infestării ei şi de 
- rezistenţa organismului uman.

 

Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: 
- tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată, 
- febră, 
- edeme la pleoape şi fata,
- conjunctivită,
- dureri musculare şi 
- adinamie. 

Netratata la timp poate provoca afectari  neurologice sau cardiace. 

 

 

Boala nu se transmite interuman
Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de:

- Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic.
- Unele obiceiuri culinare: prepararea termică “în sânge”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, şuncă.
- Achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate
- Tăierea clandestină a animalelor.
În cazul apariţiei de simptome digestive sau oculare după consumul de carne de porc sau vânat din surse necunoscute sau neverificate sanitar veterinar, vă recomandăm să vă prezentaţi de urgenţă la un serviciu medical. 

Recomandari pentru populatie:
- să controleze carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau de vânat, în centrele autorizate ale autoritaţilor sanitar-veterinare şi să respecte recomandările acestora;
- să achiziţioneze carne numai din centre comerciale specializate, care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar;
- să renunţe la obiceiuri culinare riscante: consum de carne/preparate din carne crudă sau insuficient prelucrată termic.

                                                                     
Director Executiv

Dr. Carmen Sima

 

 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu