PREVENIREA TRICHINELOZEI LA OM
Trichineloza, boala răspândită în
întreaga lume, este determinată de un vierme, Trichinella spiralis, care ajunge
în organismul uman în urma consumului de carne infestată.
Procedeele de sărare, afumare sau
uscare a cărnii nu distrug larvele. Omul se infectează prin consum de carne de
porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs), ce conţine
larve vii sau chisti vii.
CUM SE MANIFESTA BOALA?
La om, majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă
există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă, care pot cauza moartea
prin complicaţiile pe care le produc.
Manifestarea
clinică a bolii depinde de :
- cantitatea de carne ingerată,
- masivitatea infestării ei şi de
- rezistenţa organismului uman.
Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic:
- tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături), care
apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată,
- febră,
- edeme la pleoape şi fata,
- conjunctivită,
- dureri musculare şi
- adinamie.
Netratata la timp poate provoca afectari neurologice sau cardiace.
Boala nu se transmite interuman.
Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de:
- Consumul cărnii
de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic.
- Unele obiceiuri culinare: prepararea termică “în sânge”, sau consumul de
preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau
afumat, şuncă.
- Achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele
comerciale specializate
- Tăierea clandestină a animalelor.
În cazul apariţiei de simptome digestive sau oculare după consumul de carne de
porc sau vânat din surse necunoscute sau neverificate sanitar veterinar, vă
recomandăm să vă prezentaţi de urgenţă la un serviciu medical.
Recomandari pentru populatie:
- să controleze carnea de porc sacrificat în gospodăria
proprie sau de vânat, în centrele autorizate ale autoritaţilor
sanitar-veterinare şi să respecte recomandările acestora;
- să achiziţioneze carne numai din centre comerciale specializate, care pun în
vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar;
- să renunţe la obiceiuri culinare riscante: consum de carne/preparate din
carne crudă sau insuficient prelucrată termic.
Director Executiv
Dr. Carmen Sima
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu