miercuri, 27 martie 2013

Zăpada măsoară aproape doi metri jumătate la Bâlea Lac


Stratul de zapada a crescut la aproape doi metri jumatate, la peste 2.000 de metri altitudine, in masivul Fagaras, la Balea Lac (judetul Sibiu), unde se afla singurul hotel de gheata din Romania si singurul iglu, unde se poate ajunge doar cu telecabina, aici riscul de avalansa fiind mare, adica gradul patru pe o scara de la unu la cinci, au anuntat marti, meteorologii.
"La ora 14 stratul de zapada masura 247 cm la Balea-Lac, 137 cm la Vf. Omu, 70 cm la Sinaia cota 1500, 31 cm la Predeal si 12 cm la Fundata", conform ultimului buletin nivometeorologic.
Meteorologii de la Balea Lac au masurat 2,43 de metri de zapada in aceasta dimineata, dar si un risc mare de producere de avalanse, de gradul patru. Aici temperatura minima va fi de minus 10 grade Celsius, iar temperatura maxima de zero grade.
In conditiile meteo create in ultimele ore, salvamontistii recomanda tuturor turistilor sa nu urce pe traseele care sunt mai sus de 1.500 de metri in muntii Fagarasului, mai sus de cabane.
'Recomandarea este ca turistii sa nu urce in perioada asta, de vineri pana duminica, mai sus de cabanele din masivul Fagaras, ca urmare a cresterii riscului de avalansa la gradul patru. Pana la cabane se poate ajunge in conditii de siguranta, mai sus de cabane, este risc. Turistii care ajung la Balea Lac, pot apela cu incredere la patrula de salvamontisti, care este in permanenta, cu rugamintea ca sa tina cont de recomandarile colegilor nostri', avertizeaza, Adrian David, directorul Salvamont Sibiu.

De asemenea, salvamontistii le recomanda turistilor sa evite practicarea sporturilor de iarna in aceasta zona.
Toti turistii care de obicei practica sporturile de iarna si ajung in zona cabanelor din masivul Fagaras, au nevoie in aceasta perioada de echipament specific si de asemenea de echipament de salvare din avalansa (sonda de avalanse, lopata de zapada, dispozitiv electronic de cautare in avalansa).
Accesul la Balea Lac se poate face doar cu telecabina si numai daca vantul nu este foarte puternic. O cursa dus-intors costa 50 de lei de persoana.

                                                            I.I. Dragoş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu