sâmbătă, 23 martie 2013

Vremea în Maramureş


        Vremea s-a răcit accentuat faţă de ziua precedentă. Cerul a fost noros în cursul zilei de sâmbătă, când pe arii extinse au căzut precipitaţii mixte. La munte a nins. Noaptea cerul a fost variabil. Cantitatea maximă de apă rezultată în urma precipitaţiilor a fost de 8 l/mp, la Copalnic Mănăştiur. Vântul a suflat slab şi moderat, cu intensificări temporare în cursul zilei de până la 50 km/h, în Baia Mare. Izolat s-a semnalat ceaţă. Temperatura maximă a fost cuprinsa între 3 grade Celsiu la Ocna Şugatag, Târgu Lăpuş si 6 grade Celsius în Baia Mare.
Stratul de zăpadă avea aseară grosimea maximă de 45 cm la Vf. Iezer şi 4 cm în zona montană a oraşului Cavnic. La primele ore ale dimineţii se înregistrau: -12 grade Celsius la Vf. Iezer; -8 grade Celsius în Pasul Gutâi; -7 grade Celsius în Târgu Lăpuş şi Leordina; -6 grade Celsius la Borşa, Ocna Şugatag, Fereşti şi la Cavnic; -5 grade Celsius la Vişeu de Sus, Copalnic şi Ardusat; -4 grade Celsius la Sighetu Marmaţiei şi -3 grade Celsius în Baia Mare, Tăuţii Măgherăuş, Seini, Şomcuta Mare, Mireşu Mare şi Săcălăşeni.
Atenţie şoferi! Pe carosabilul DN18, în Pasul Prislop (între km160  şi km180) se găseşte un strat de zăpadă frământată care măsoară între 0-1 cm. Circulaţia se desfăşoară în condiţii de iarnă. Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă recomandă conducătorilor auto să circule preventiv pe trosnon al drumului naţional.  Conducătorii aflaţi în trafic întâlnesc carosabil uscat parţial pe DN1C, E58, DN18 şi DN19 la Sighetu Marmaţiei, DN18 la Petrova şi Vişeu de Sus. Carosabilul este parţial umed pe DN18 în Pasul Gutâi, DN18 la Borşa şi DN17C.  Angajaţii societăţilor care asigură şi întreţin viabilitatea sectoarelor de drumuri naţionale au acţionat cu şapte utilaje şi au împrăştiat 34 tone de material antiderapant pentru a preveni şi combate formarea poleiului.    
Pe sectoarele de drumuri judeţene din zona de câmpie au căzut precipitaţii sub formă de ploaie, iar pe cele din zona de deal şi de munte, precipitaţiile au fost sub formă de lapoviţă şi ninsoare. În zona de câmpie carosabilul drumurilor judeţene este curat şi uscat, respectiv curat, dar umed în zonele de deal şi de munte. Angajaţii societăţii care asigură şi întreţin viabilitatea sectoarelor de drumuri au acţionat cu şase utilaje cu lame pentru curăţirea părţii carosabile de zăpadă şi au împrăştiat 89 tone de material antiderapant.Nu au fost semnalate perturbări ale traficului rutier.
Nivelurile şi debitele cursurilor de apă din judeţ au fost uşor variabile. Temperaturile negative din cursul zilei de ieri, respepectiv a nopţii şi dimineţii de astăzi au favorizat formarea de gheaţă primară la malul râurilor Vaser şi Mara. Exploatarea amenajării hidrotehnice Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă. Coeficientul de umplere al lacului de acumulare este de 87%.
Meteorologii apreciază că astăzi, 24 martie 2013, vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă, geroasă dimineaţa si noaptea. Cerul va fi variabil. Vântul va sufla slab la moderat, cu unele intensificări în cursul zilei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -1 şi 2 grade Celsius, iar cele minime între -14 şi -11 grade Celsius, uşor mai coborâte în depresiuni până la valoarea de -16 grade Celsius.
 Precipitaţii sub formă de ninsoare sunt prognozate să cadă în cursul zilelor de luni, 25 martie şi marţi, 26 martie 2013.

                                                                               I.I. Dragoş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu