joi, 28 martie 2013

ÎN LUME NU-S MAI MULTE TRANSILVANII, CI UNA E !


 Locuitorii acestei regiuni care îsi au domiciliul fie în Zalau sau în Brasov pot spune ca locuiesc fie în  nordul Transilvaniei sau dupa caz în sudul Transilvaniei.Este un aspect cu totul bizar sa ne exprimam prin felul: " Noi locuim în "Transilvania de Est sau în cea de Sud sau în cea de Nord "când pe plan geografic si oficial exista o singura Transilvanie.Putem rosti fraze cum ar fi :"Noi locuim în sudul Transilvaniei,sau în nordul României ,nicidecum în "România de Nord,când celebrele versuri ale  unui mare poet glasuiesc sacru:În lume nu-s mai multe Românii ,ci una ,doar si aceea ne e tara".
    Însa auzim pe unii rostind astfel: Am fost în "Italia de Nord si în Italia de Sud". Nimic mai bizar când oficial exista o singura tara cu numele de Italia.Un lucru putea fi credibil daca acel cetatean spunea :"Am fost în nordul Italiei ", fiindca aici este vorba de o anumita parte  geografica a statului respectiv.
 Când subiectul nostru face referire la gari, putem spune ca :"Un tren oarecare a oprit în Gara de Nord, caci legat de asta exista mai multe obiective de acest fel. Nicidecum nu se poate spune ca un tren a  a oprit în "Bucurestiul de Nord ,altul în Bucurestiul de Sud când de fapt exista un singur oras dupa cum toata lumea stie ca se numeste cum se aude :Bucuresti.  Se poate spune : Trenul a oprit în nordul Bucurestilor sau în alt loc fiindca ne referim la o oarecare pozitie geografica.

                                                                      VASILE DAN MARCHIS

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu