vineri, 23 august 2013

AMENINŢĂRILE LA LIBERTATEA PRESEI NU SUNT ACCEPTABILE ÎN UE

Bruxelles, 22 august 2013
Sophie In t'Veld (D66, Olanda), vice-președintă a Comisiei de lLbertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne a Parlamentului European (LIBE) și specialistă pe probleme de confidențialitate a datelor, a răspuns la recentele dezvăluiri, potrivit cărora ziarului "The Guardian" i-ar fi fost comandat de către primul-ministru britanic distrugerea de date secrete pe care le avea in posesie pe un hard-disk, precum și interogatoriile de lungă durată asupra partenerului jurnalistului implicat în dezvăluirea scandalului de spionaj din USA
"Este esențial ca libertatea presei să fie sprijinită și ca mass-media să fie libere, pentru a-și proteja sursele și informațiile obținute. Publicul are dreptul să știe atunci când guvernele noastre întrec măsura. Doar o presă liberă poate garanta acest lucru. "
"Este extrem de dubios faptul că Guardian a trebuit să-și distrugă hard-disk-ul și că domnul Miranda ar fi fost reținut sub suspiciunea de terorism timp de ore în șir."
"Europa nu poate promova, în mod credibil, drepturile omului, democrația și statul de drept în lume, dacă încalcă aceste principii în interiorul său."
"Parlamentul European va organiza o investigație privind întreaga afacere Prism și problemele adiacente și va cere răspunsuri la acestea și alte întrebări serioase, în următoarele săptămâni. "
"La fel ca și în cazul extrădărilor extraordinare din urmă cu câțiva ani, guvernelor nu le poate fi dată o carte blanche de a face orice le place, în numele securității naționale. Libertatea presei și libertatea individuală nu pot fi sacrificate, într-o democrație autentică. Ele sunt practic pilonii pe care este construită societatea noastră. "
Renate Weber (PNL, România), coordonator ALDE în Comisia pentru libertăți civile și raportor privind libertatea presei în Uniunea Europeană, i-a scris Președintelui comisiei LIBE, exprimându-și îngrijorarea cu privire la  la atacul fără precedent la libertatea presei, detenția ilegală și chestionarea unui om nevinovat om, abuzându-se de legislația anti-teroristă din Marea Britanie.
"Eu cred că noi, cei din comisia care se ocupă de modul în care drepturile fundamentale ale UE sunt respectate în statele membre, trebuie să cerem explicații din partea Consiliului și Comisiei."
                                                                                      
                                                                                    Mirela RUS


http://www.alde.eu/press/press-and-release-news/press-release/article/threats-to-press-freedom-are-not-acceptable-in-eu-41940/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu