marți, 27 august 2013

Comunicat de presă senator Sorin Marius BOTA

Preţul cerealelor şi baza de impozitare


Senatorul PSD, Sorin Bota, după discuţiile purtate cu agricultorii din colegiul său din Maramureş, a solicitat premierului Victor Ponta să dispună măsurile necesare revizuirii de urgenţă a preţului înscris în lista referitoare la impozitarea arendei şi a veniturilor obţinute de către persoanele fizice şi juridice din agricultură. De asemenea, senatorul a transmis interpelări  miniştrilor agriculturii şi finanţelor, prin intermediul cărora le-a cerut sancţionarea de urgenţă a direcţiilor de strategie şi prognoză din cele două ministere, deoarece acestea nu au luat nicio măsură şi nu au făcut ceea ce trebuia să facă pentru a nu ne afla în această situaţie.
Preţul la cereale în România, în această vară, este cuprins între 500 şi 650 lei/tonă, iar impozitul este fixat pentru preţuri de 1000 lei/tonă. Mai mult, există o anomalie în stabilirea acestor preţuri prin impunerea, în judeţele de munte şi de deal (unde producţia se realizează cu costuri mai mari, duble faţă de câmpie, iar producţia este la jumătate din punct de vedere cantitativ), a unor preţuri de impozitare mai mari comparativ cu judeţele de câmpie, unde se produce mai ieftin şi mai mult.
„Principiul care stă la baza acestui mecanism este aberant, preţul trebuie să fie egal în toată ţara, pentru a asigura o competitivitate corectă. Valoarea de impozitare impusă azi este anormală, este o valoare aferentă anului agricol 2012. Nu producătorii fixează preţurile, ci piaţa şi comercianţii. Agricultorii sunt tributari acestui mecanism al economiei de piaţă şi astfel s-a creat o anomalie prin impozitarea diferenţiată a zonelor, prin impunerea unor preţuri. Într-o economie de piaţă, Statul nu poate să impună preţuri de impozitare. Poate să impoziteze în funcţie de preţul la care se vând produsele respective pe piaţă, în niciun caz să impună preţuri. Dacă Statul fixează preţul, atunci Statul ar trebui să vină să cumpere la preţul respectiv şi să impoziteze la preţul respectiv”, a declarat senatorul Sorin Bota.

Cabinetul senatorului






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu