miercuri, 2 octombrie 2013

Doar în 29 din cele 71 de şcoli din Maramureş există biblioteci

Deputatul de Maramureş, Nuţu Fonta, a primit un răspuns îngrijorător din partea ministrului Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie,  la interpelarea referitoare la accesul dificil la lectură al elevilor din mediul rural. În documentul parlamentar trimis Ministerului Educaţiei, Nuţu Fonta a avertizat că organizaţiile non-guvernamentale de profil desfăşoară în fiecare an campanii de strângere de cărţi şi de sume de bani în vederea dotării bibliotecilor şcolare din mediul rural.
„O asemenea problemă este stringentă şi pentru localităţile din Colegiul 5 Maramureş pe care îl reprezint, accesul la carte al copiilor de aici fiind destul de limitat. În aceste condiţii, consider că Ministerul pe care îl conduceţi ar trebui să se implice mult mai mult pentru  dotarea bibliotecilor din comunităţile rurale din întreaga ţară, iar cele din Maramureş nu trebuie ignorate”, a arătat deputatul Fonta în interpelare.
În răspunsul său, ministrul Educaţiei Naţionale îi dă dreptate parlamentarului, apreciind că situaţia bibliotecilor din România, în general, şi din judeţul Maramureş, în special, este extrem de precară: „În judeţul Maramureş, în mediul rural învaţă 25.244 elevi, reprezentând 32% din numărul total al elevilor, dintre aceştia doar 49%, adică 12.393 elevi, beneficiază de serviciile unui bibliotecar. Cu toate acestea elevii din unităţile şcolare în care nu sunt normate posturi de bibliotecar au posibilitatea să studieze într-o bibliotecă, deoarece în fiecare şcoală din mediul rural există fond de carte şi sală special amenajată pentru activitatea de lectură. în aceste cazuri, activitatea din bibliotecă se desfăşoară prin implicarea profesorilor de limba şi literatura română din şcoala respectivă, care, fără a fi remuneraţi, sunt conştienţi de rolul important al lecturii în formarea intelectuală a elevilor”. Ministrul Remus Pricopie a mai precizat că „datorită reducerii de posturi din ultimii ani un număr însemnat de posturi de bibliotecar au dispărut, astfel că, în judeţul Maramureş, din cele 71 de unităţi şcolare cu personalitate juridică, doar în 29 de unităţi funcţionează biblioteci şi sunt normate posturi de bibliotecari, ceea ce reprezintă o acoperire de 40,8%”. „Menţionăm faptul că, în conformitate cu prevederile art. 38 din Legea nr. 334/2002 – Legea bibliotecilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare: «Finanţarea bibliotecilor şcolare se face din bugetul anual al instituţiilor de învăţământ de stat în cadrul cărora funcţionează, din fondurile alocate pentru finanţarea de bază». De asemenea, conform prevederilor Legii nr. 251/2001 – Legea administraţiei publice locale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, bibliotecile şcolare sunt finanţate, indirect, de către autorităţile publice locale”, a conchis ministrul Educaţiei, în răspunsul trimis deputatului Nuţu Fonta.
După primirea răspunsului, deputatul Nuţu Fonta a subliniat că problema pe care a ridicat-o este mai gravă decât estimarea iniţială. „Este adevărat că asistăm de ani buni la subfinanţarea sistemului educaţional românesc, dar nu este admisibil ca elevii şi copiii noştri să nu mai aibă acces la carte, la lectură, la cultură generală. Faptul că există biblioteci doar în 40 la sută din şcolile judeţului Maramureş este intolerabil. Solicit pe această cale, la proxima rectificare bugetară, suplimentarea fondurilor destinate acestui domeniu extrem de important pentru creşterea şi educaţia viitoarelor generaţii. Atrag public atenţia Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş să studieze această problemă şi să găsească măsurile cuvenite pentru a remedia situaţia bibliotecilor, până nu va fi prea târziu”, a punctat deputatul Nuţu Fonta.

http://transilvaniareporter.ro/maramures/doar-in-29-din-cele-71-de-scoli-din-maramures-exista-biblioteci/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu