duminică, 29 ianuarie 2017

Domnule Președinte „ați făcut din dezbinarea națională politică de stat”

Cred că mulți nu înțeleg un lucru: nu avem nicio putere pentru a putea schimba ceva din nebunia asta, declanșată de Iohannis. Și el, și noi, suntem prizonierii statului profund. Nu-l plâng pe el, mă plâng pe mine.
Nefiind transparent, nu am de unde ști ce vrea ”statul profund”. Cred că nici el nu știe ce vrea. Grațierea nu este o miză, nimeni și nimic nu-l amenință dacă ies ăia mai devreme de la mititica. Nu, este un joc de dragul jocului, o reamintire a faptului că el decide, nu statul formal, definit de Constituție și de instituțiile introduse de ea.
Este evident că, ne-dând socoteală nimănui, având puteri absolute, îşi poate permite orice extravaganță.

                              Referendumul este o astfel de extravaganță.

Așa că, indignat sau nu, trebuie să mă las jumulit, o dată în plus. Nu sunt singurul. Nu e o consolare, e o constatare. Iar a spune că poate pune cineva statul profund cu botul pe labe ține de nebunie. (Constantin Gheorghe)

Scrisoarea unui indignat (integral aici)

„(…) în mijlocul mulțimii, dar flancat de o adevărată gardă pretoriană, văzută și nevăzută, ați declarat că sunteți indignat. Am crezut, pe moment, că ați avut o lectură târzie și sumară a cărții celebrului luptător în rezistență, om politic și gânditor francez, Stéphane Frédéric Hessel, „Indignați-vă!”, dar m-am liniștit repede.
La dumneavoastră totul era rece, calculat, fals și politicianist! Dar, v-ați gândit vreo clipă măcar, domnule Președinte, pe drumul de la București la Sibiu, că românii sunt tot mai indignați că ați preluat, dezvoltat și perfecționat, sistemul odios de putere al lui Traian Băsescu? V-ați întrebat, măcar un singur moment, cât de indignați au fost românii când de Ziua Noastră Națională, ziua Marii Uniri, ați făcut din dezbinarea națională, politică de stat? V-a trecut cumva prin gând cât de indignați sunt ei, când la București se sărbătorește ziua Unirii, iar dumneavoastră o „comemorați” la Strasbourg?” (Victor Boștinaru)

Dubla măsură a lui Iohannis. A REFUZAT referendumul pentru familia naturală, IGNORÂND 3 milioane de semnături, dar a fost convins de 50.000 de manifestanți

Este o schimbare totală de viziune a președintelui în doar câteva luni.
Coaliția pentru Familie a strâns trei milioane de semnături pentru modificarea Constituției în sensul definirii familiei ca uniunea între un bărbat și o femeie. Președintele a spus că nu este adeptul organizării unui referendum, pentru că, în opinia sa, pacea socială nu se obține prin vot. Șeful statului îi critică pe politicienii care au exploatat subiectul.
Printre cei 3 milioane de semnatari se află români din toate etniile și toate vârstele, oameni din toată țara.
“Deși a fost o temă ridicată cu aproximativ trei milioane de semnături și are susținători importanți, nu cred că este o temă care a penetrat societatea românească. Cum nici reacțiile unor politicieni nu au reușit să miște electoratul semnificativ. Am făcut acele afirmații cu foarte multă bună-credință și le-aș repeta oricând. S-au găsit, bineînțeles, unii politicieni șmecheri care imediat s-au cățărat pe mine și au încercat să dovedească ce buni patrioți și români sunt ei, iar eu mă situez într-o poziție stranie. Nu cred că sunt într-o poziție stranie și nici românii nu au crezut asta. Cred că este foarte, foarte important să avem grijă cu astfel de inițiative. Sigur, se poate supune orice la vot, mergem, ștampilăm și obținem un rezultat. Însă ceea ce niciodată nu se poate obține prin vot este pacea socială. Pacea socială se poate obține numai prin compromis. Compromisul care trebuie făcut între politicieni, între politic și societate, între societate și biserică, între diferitele grupuri din societate. Ori niciodată pacea socială nu poate să fie rezultatul unui vot de tip referendum. Poate să fie doar rezultatul unei abordări mature din partea tuturor actorilor relevanți din societate. Orice încercare de a împinge echilibrul într-o parte sau în alta nu rezultă decât într-o mulțime de perdanți. De obicei pierd toți. Din acest motiv am spus că este foarte important să fim toleranți. A fi tolerant nu înseamnă a fi tăntălău. A fi tolerant înseamnă a accepta conștient că sunt alte păreri, alte opinii, dar nu contează pentru că suntem toți români și vrem să mergem mai departe. Toleranța rezultă din informare, nu din dezinformare”, a spus Klaus Iohannis în luna noiembrie.

Şefa Uniunii Judecătorilor despre referendumul lui Iohannis: Justiţia, ca armă politică

Din punct de vedere juridic, lupta impotriva coruptiei trebuie sa fie una ce tine strict de aplicarea legii. Cu alte cuvinte, exista un cadru legislativ si institutii ce sunt dedicate luptei impotriva coruptiei. Sa inteleg ca Presedintele Iohannis doreste sa intrebe poporul daca vrea in continuarea respectarea si pastrarea acestui cadru legislativ? Adica intrebam poporul daca legile mai trebuie respectate in Romania?
In anticiparea consecintelor referendumului, trebuie pornit de la premisa ca rezultatul acestuia este incert. Care atare, poporul poate raspunde la fel de bine DA sau NU.
Pentru ca daca este cert ca se va raspunde DA, ce rost are sa cheltui din banii publici peste 20 de milioane de euro, cat s-au cheltuit in 2012, o suma echivalenta cu bugetul anual alocat ICCJ?
Iar in ipoteza unui raspuns NU, cum va armoniza Presedintele vointa poporului de suprimare a luptei impotriva coruptiei cu obligativitatea respectarii legii?
Din pacate, problemele ridicate mai sus nu fac altceva decat sa arate ca lupta anti-coruptie a devenit un slogan, iar justitia continua sa fie folosita ca arma in bataliile politice.
Profit insa de interesul aratat de Presedinte Iohannis pentru apararea independentei justitiei si ii propun un referendum in care sa intrebe cetatenii daca doresc sa se clarifice implicarea serviciilor secrete in justitie ori lamurirea modului in care instantele de judecata au devenit “camp tactic” pentru SRI.
Iar pana cand un astfel de referendum va fi initiat, reiterez cererea adresata Presedintelui Iohannis de a face toate demersurile pentru a declasifica deciziile secrete CSAT prin care, intr-un mod ce contravine Constitutiei si legii, serviciilor de informatii, cu precadere SRI, li s-au dat competente extinse, care s-au materializat inclusiv prin acele “echipe mixte operative” formate din procurori si agenti SRI, a carui mod concret de actiune nu a fost inca lamurit“. (stiripesurse.ro)

Se STRÂNG deja semnături pentru DEMITEREA lui Iohannis.

Ioan Ghișe a declarat la un post de televiziune că, în cadrul referendumului convocat de Klaus Iohannis cu privire la legea amnistiei și grațierii, ar putea fi adaugată încă o întrebare, referitoare la demiterea sa din funcție, scrie Aktual24.
„Am fost sunat astazi de catre un domn Zaharia Dan din Calarasi. Mi-a spus ca in opt judete se strang semnaturi pentru a intreba poporul daca doreste demiterea lui Klaus Iohannis. (…) Daca provoaca cetatenii referedum pentru demiterea presedintelui s-ar putea ca el sa-si termine mandatul in acest an”, a declarat Ghișe. (b1.ro)


Referendumul pentru demiterea președintelui, mai ușor de validat; E nevoie de o prezență la vot de doar 30%

Referendumul pentru demiterea președintelui poate fi validat mai ușor, după modificările făcute la lege, și care au intrat în vigoare de la sfârșitul lui 2014. Potrivit noilor prevederi, referendumul este valabil dacă la el participă cel putin 30% din numărul persoanelor cu drept de vot și nu 50%, cât era până la acel moment. Ultimul referendum de demitere a lui Traian Băsescu a fost invalidat pentru că s-au prezentat la vot 46% dintre alegători, deși votul fusese clar în favoarea demiterii șefului statului. (libertatea.ro)
Anunță președintele referendum și toată lumea sare că vrea același lucru
Liderul PSD, care este și președinte al Camerei Deputaților, a făcut aceste declarații într-o emisiune a postului de televiziune RTV, imediat după ce președintele Klaus Iohannis anunțase, la Palatul Cotroceni, că vrea un referendum pe tema grațierii și a amnistiei.
„Noi avem în minte alte două referendumuri pe care le vom declanşa. Este un referendum pe care ne-am angajat să-l declanşăm cu tema «familia». S-au strâns peste 3 milioane de semnături şi este o temă de interes major, care ţine de substanţa societăţii noastre. Iar a doua temă, eu am spus-o de un an şi jumătate în spaţiul public şi o spun în continuare, chiar dacă unii colegi de-ai mei s-au supărat la vremea respectivă, un referendum privind regimul imunităţilor din România. Eu am spus-o mereu şi susţin în continuare: nu sunt de acord cu imunitatea parlamentară, dar nici cu cea a preşedintelui”. „Noi vorbim de un articol fundamental din Constituţie: nimeni nu e mai presus de lege. Dacă nimeni nu e mai presus de lege, imunităţile trebuie să dispară pentru toţi”, a susținut Liviu Dragnea. (romanialibera.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu