marți, 31 ianuarie 2017

Bugetul pe 2017 a primit avizul CSAT. Iohannis spune ca ministrul de Finanţe a promis să rezolve problemele la rectificare

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a dat aviz favorabil bugetelor institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale, a anuntat presedintele Klaus Iohannis la finalul şedinţei.
Seful statului a spus insa ca proiectul de buget pregatit de Guvern si care ar urma sa fie trimis Parlamentului este unul problematic, care prevede o crestere foarte mare a cheltuielilor.

Iohannis a precizat insa ca ministrul de Finante a promis ca, la rectificarea bugetara, sa faca modificari "acolo unde apar probleme, in special in domeniul salarizarii personalului".

"Guvernul a pregatit un proiect de buget pe care doreste sa il trimita in Parlament si, pentru acest lucru, este nevoie de avizul CSAT. Acest buget, pe care Guvernul l-a pregatit si este gata sa-l trimita in Parlament, mi se pare problematic. Acest buget prevede o crestere foarte mare a cheltuielilor si, dupa parerea specialistilor si dupa parerea mea, acest buget este prea optimist.

Este un buget supraevaluat, fara sa existe o explicatie pertinenta pentru aceasta crestere foarte mare - vorbim de o crestere de in jur de 15%. Chiar daca consideram ca economia Romaniei va creste, lucru pe care ni-l dorim cu totii, o crestere atat de mare este greu de realizat. In acest context, este cu atat mai greu de realizat de ce bugetele din domeniul securitatii nationale, in unele zone, au fost scazute", a precizat presedintele.

Iohannis s-a aratat multumit de bugetul Ministerului Apararii, de 2% din PIB, care corespunde angajamentelor tarii noastre fata de NATO.

"Proiectul prevede o alocare de 2% din PIB pentru bugetul Ministerului Apararii Nationale, ceea ce corespunde cu angajamentele in vigoare si este important ca acest buget sa fie si executat, cu folos pentru Romania si securitatea nationala a Romaniei. Este extrem de important ca acest bani sa fie folositi pentru programe de dotare pe termen lung.

Bugetul pentru Ministerul de Interne este intr-o zona foarte apropiata cu cel de anul trecut, iar toate celelalte bugete (din domeniul securitatii nationale - n.red.) sunt scazute cu aproximativ 10%. Am analizat toate aceste bugete si, in final, CSAT a avizat favorabil bugetele pe securitate", a aratat seful statului.

Insa, proiectul de buget a primit acest aviz pozitiv cu o conditie. "Ministrul de Finante s-a angajat ca, la rectificarea bugetara, sa vina cu o completare pentru aceste sume acolo unde apar probleme, in special in domeniul salarizarii personalului. Cu aceasta remarca a fost avizat proiectul de buget", a conchis Klaus Iohannis.

Dupa ce a primit avizul CSAT, Guvernul urmeaza sa aprobe, marti, in sedinta, proiectul de buget pe anul 2017. Acesta va ajunge ulterior in Parlament, insa cu o intarziere de cateva zile fata de calendarul initial propus de Executiv.

Amintim ca, in forma initiala prezentata in ianuarie de Guvernul Grindeanu, proiectul de buget pe 2017 prevedea mai putin de 2% din PIB pentru Aparare.

Mai exact, in buget era alocata suma de 11,02 miliarde lei pentru Ministerul Apararii, adica 1,35% din PIB-ul pe anul 2016. Insa Executivul s-a angajat atunci ca va aloca pentru Aparare 2% din PIB in 2017, ceea ce s-a si intamplat in cele din urma.

De asemenea, in prima varianta a bugetului, institutiile din domeniul securitatii nationale - SIE, STS si SPP - primeau fonduri mai mici cu circa 10% fata de anul trecut, in afara de Serviciul Roman de Informatii (SRI), care beneficia de o crestere cu 0,9% fata de 2016.

Ulterior, Guvernul s-a razgandit si a scazut si bugetul SRI, care este cu 9,4% sub nivelul din 2016. In acelasi timp, Executivul a scazut si fondurile alocate Administratiei Prezidentiale, care sunt mai mici cu 15% in comparatie cu anul precedent.

Precizam ca presedintele PSD Liviu Dragnea, abia intors din SUA de la ceremonia de investitura a lui Donald Trump in functia de presedinte al Americii, s-a aratat foarte nemultumit de sumele pe care ar fi urmat sa le primeasca cele doua institutii si s-a plans ca ministrul de Finante Viorel Stefan e "prea moale".

Citeste mai multe despre disputa pe proiectul de buget:

Consiliul fiscal avertizeaza ca bugetul nu este realist: Venituri supraevaluate, cheltuieli subevaluate, derapaj de proportii la deficit

Iohannis i-a scris lui Grindeanu: Reducerea bugetelor in domeniul securitatii nationale e un atentat la siguranta romanilor

Vom intra in februarie fara buget adoptat, dupa ce Grindeanu nu s-a inteles cu Iohannis

Dragnea, nemultumit ca Iohannis intarzie bugetul: E intr-o campanie ofensiva negativa impotriva noastra
                                                                               ZIARE.COM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu