Conservele de roşii şi afumăturile sunt doar două dintre
cele mai cancerigene alimente pe care sigur le consumi frecvent fără să ştii că
îţi pui în pericol sănătatea.
Unele alimente pe care le consumăm frecvent pot să ne pună
în pericol sănătatea, din cauza substanţelor nocive din conţinutul lor. Chiar
dacă poate pe unele le-ai crezut sănătoase, potrivit site-ului naturalon.com
ele devin periculoase din cauza unor substanţe care se formează în timpul
procesării sau în urma adaosului de aditivi nocivi. Iată 5 astfel de alimente
pe care ar fi bine să le eviţi şi să găseşti alternative sănătoase:
1. Conservele de
roşii
Roşiile gătite se numără printre alimentele cu un puternic
efect anticancerigen, datorită unei substanţe numite licopen. Însă, nu acelaşi
lucru se poate spune despre roşiile la conservă care se transformă într-un
aliment periculos pentru sănătate cu potenţial cancerigen. Materialul folosit
în conserve conţine bisfenol-A, un estrogen sintetic care produce afecţiuni ce
variază de la probleme de reproducere şi până la boli cardiace, diabet, cancer
şi obezitate. Această substanţă se infiltrează cu uşurinţă în alimentele acide,
cum ar fi roşiile.
Cea mai bună soluţie este să alegi roşiile la sticlă sau
borcan atunci când nu sunt în sezon ca să le foloseşti proaspete.
2. Afumăturile şi
mezelurile
Carnea procesată consumată cu regularitate şi în cantităţi
mari creşte riscul de cancer, a declarat Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Potrivit cercetărilor, consumul a 50 de grame de mezeluri pe zi (aproape două
felii subţiri din şuncă) creşte riscul de cancer colorectal cu 18%.
"Mezelurile conţin nitraţi, care odată ingeraţi în corp
cresc riscul de a face cancer", avertizează Meryl Pritchard, un nutriţionist
celebru.
3. Crenvurştii
Conţin o mulţime de substanţe care s-au dovedit a avea efect
cancerigen. Nitritul de sodiu este un conservant artificial şi a fost inclus de
autorităţile europene şi nord americane pe lista substanţelor potenţial
cancerigene, în special pentru tractul digestiv (stomac).
Nitratul de potasiu la temperaturi ridicate sau în stomac,
poate fi convertit în nitriţi (E250). Nitriţii de sodiu reacţionează cu
proteinele şi formează substanţe cancerigene numite nitrozamine.
"Din cauza conţinutului ridicat de sare şi a unor
aditivi alimentari cu risc carcinogen, crenvurștii
nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor și a adulților cu afecțiuni cardiovasculare”, a declarat conf.
univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte al APC România.
4. Sucurile
carbogazoase
Sunt aproximativ 40 de grame de zahăr într-o singură doză de
suc. Dacă alegi variantele fără zahăr nu faci decât să măreşti riscul de
obezitate şi diabet. Aceşti îndulcitori artificiali păcălesc creierul să creadă
că a consumat zahăr şi au un impact semnificativ asupra siluetei tale. Mai
mult, îndulcitorii artificiali au fost asociaţi cu un risc crescut de
infertilitate şi cancer.
5. Dulciurile şi
alimentele care au făină albă
Metabolismul tumorilor maligne este dependent de consumul de
glucoză (glucoza este forma sub care se prezintă în corp zahărul digerat),
epxlică medicul David Servan Schreiber în cartea sa "Anticancer".
"Când mâncăm alimente pe bază de zahăr şi făină albă nivelul de glucoză
din sânge se măreşte cu rapiditate. Imediat, corpul eliberează insulina pentru
a da posibilitate glucozei să intre în celule. Secreţia de insulină e însoţită
de eliberarea altor molecule numite IGF (insulin like growth factor) care
stimulează dezvoltarea celulelor. (...) În prezent cunoaştem faptul că aceste
creşteri ale nivelului secreţiei de insulină şi IGF stimulează în mod direct
dezvoltarea celulelor canceroase şi capacitatea lor de a invada ţesuturile
învecinate", spune specialistul în cartea sa.
dr. Iulian COZA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu