miercuri, 20 septembrie 2017

Cutremur devastator în Mexic: peste 210 morți


Bilanţul cutremurului a ajuns la 216 morţi, au anunţat oficialii mexicani. Seismul de magnitudine 7,1 a lovit în centrul ţării marți, chiar în timp ce era în desfăşurare o simulare de cutremur. Sirenele au sunat, dar mulţi locuitori au crezut totul face parte din exerciţiu şi nu au reacţionat.
 „Până în prezent, Ambasada României la Ciudad de Mexico nu deține informații conform cărora printre victime s-ar afla și cetățeni români. Menţionăm că nu au fost primite solicitări de asistență consulară din partea rezidenților români sau a rudelor acestora”, annunța MAE.
Cetățenii români afectaţi de seismul produs în Mexic pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Ciudad de Mexico: 00 52 55 5280 0447 și 00 52 55 5280 1869,  apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de urgenţă al misiunii diplomatice - 00 52 55 38 833 072.
Misiunea diplomatică este în contact permanent cu autoritățile locale şi este pregătită să intervină, în funcție de solicitări.
Jumătate dintre victime sunt în capitala Ciudad de Mexico, unde cel puţin 27 de clădiri s-au prăbuşit total sau parţial. De asemenea, aproape 4 milioane de oameni au rămas fără curent electric.
Acest cutremur a lovit chiar în ziua în care acum 32 de ani, mii de persoane mureau în capitala Mexicului, tot din cauza unei mişcări de pământ.
21 de copii au fost ucişi după ce şcoala în care se aflau s-a prăbuşit. Alţi 20 de elevi sunt daţi dispăruţi.
Primarul oraşului Ciudad de Mexico a anunţat că cel puţin 20 de clădiri s-au prăbuşit în capitala ţării.
Miticul stadion Azteca din Mexic a fost afectat de cutremurul de 7,1 grade, meciul dintre Club America şi Cruz Azul fiind amânat.
Terenul Azteca a fost primul care a găzduit două finale ale Cupei Mondiale în 1970 şi 1986.
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, și-a exprimat regretul față de această catastrofă.
Estimarea inițială a magnitudinii seismului, făcută de US Geological Survey (serviciul american de monitorizare geologică) a fost de 7,4. Epicentrul determinat a fost la opt km la sud-est de Atecingo, în statul Puebla din centrul Mexicului. Mișcarea s-a produs la o adâncime de 51 de kilometri.

Notă. Luna aceasta, 98 de oameni au murit în urma unui cutremur de magnitudine 8,1, cu epicentrul în Pacific, la aproximativ 1000 de kilometri sud-est de Ciudad de Mexico. Sursa DIGI 24


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu