miercuri, 28 martie 2018

Ministerul Educatiei RESCRIE complet Abecedarul. Manualele actuale de clasa I sunt conforme programei


 Ministerul Educatiei rescrie tot continutul Abecedarului, desi manualele de clasa I din prezent sunt conforme programei scolare. Oficialii aduc in discutie Legea manualului scolar pentru a motiva hotararea, insa aceasta nu a fost inca aprobata, ci se afla in stadiul de proiect. Acestia au decis sa nu prelungeasca contractele cu firmele care au facut manualele de clasa I acum 4 ani, iar cei care vor rescrie Abecedarul sunt profesorii, care au trimis deja manuscrisele.

Ministerul Educatiei a decis sa nu mai continue contractul-cadru incheiat acum 4 ani, prin contracte subsecvente care ar fi trebuit lansate prin licitatie publica si atribuite prin Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). In schimb, acesta reface, avand ca autori profesori, toate manualele de clasa I.

Profesorii au trimis deja, la apelul Ministerului, 151 de manuscrise, si nu doar pentru clasa I, ci pentru materii de clasele I-VI. Intre timp, Editura Didactica si Pedagogica se pregateste sa fie unicul editor al manualelor scolare si spune, prin vocea directorului general, ca "in acest an ar trebui sa avem undeva la 4.200.000 de exemplare" de manuale gata de print. In acest moment, nu sunt clare nici sumele care se vor duce spre editare si printare, dar nici legislatia in baza careia avem o singura editura pentru manuale si profesorii ca autori.

Luni, 19 martie 2018, a expirat termenul limita pana la care profesorii trebuia sa trimita la sediul Ministerului Educatiei propuneri de noi manuale scolare. Aceste manuscrise vizeaza clasa I, clasele a III-a - a V-a doar la materiile la care in anii trecuti nu a fost desemnat niciun castigator si deci nu au manuale conforme noii programe, iar la clasa a VI-a proiectele trebuie sa acopere toate disciplinele.

Amintim ca Guvernul condus de Mihai Tudose a aprobat in octombrie 2017 o Ordonanta de Urgenta care prevede ca Editura Didactica si Pedagogica trece in subordinea Ministerului Educatiei, "are drept scop editarea manualelor scolare obligatorii conform Legii educatiei national nr. 1/2011" si va realiza aceste manuale scolare "la solicitarea Ministerului Educatiei Nationale".

Totusi, in ordonanta in vigoare nu este precizat faptul ca profesorii sunt cei care devin autori de manuale, ca nu se mai face licitatie pe SEAP sau ca EDP va fi singura care editeaza manualele.

Autor: Laura Galescu

Sursa: PortalÎnvăţământ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu