marți, 19 octombrie 2021

Tradiții din lada de zestre a Maramureșului – fârtația și nunta – prezentate participanților în Tabăra de Creație Literară „Oprește-mă, la tine Maramureș! Oprește-mă, în tine, anotimp!”

 


NELU DANCI

(organizator, Plopiș-Maramureș)

 Bună ziua dragi prieteni, care zilele astea ați ajuns în Tabăra de Creație Literară „Oprește-mă, la tine, Maramureș! Oprește-mă, în tine, anotimp!”, coordonată de scriitorul Vasile Bele, prof. Gelu Dragoș și subsemnatul, poet popular Nelu Danci. Aș vrea, întâi, să le mulțumesc celor doi organizatori, fârtați, care mi-au dat șansa de a colabora cu ei. Apoi, voi mulțumi tuturor poeților și scriitorilor care ne-au răspuns la invitație. Mulți. Deși, la început, fârtatul Vasile Bele, zicea că nu dorește mai mult de 20-25 de persoane. Am depășit acest număr. Am fost peste 40 de participanți, dar mulțumim lui Dumnezeu că totul a fost bine.

Sosiți din toată țara, pe unii am avut bucuria să îi cunosc și în alte tabere literare la care am participat – Olga Văduva (Grigorov), Florentina Danu, Ionel Dumitru, Toth Arpad cu familia. Pe doamna Penu am avut bucuria să o cunosc la București, la o ședință de Cenaclu, când s-a lansat revista „Amprentele sufletului”. Aici, în București, am cunoscut-o și pe doamna Eugenia Enescu-Gavrilescu – o doamnă pentru care am un respect deosebit. Pe ceilalți i-am cunoscut aici, în tabăra din Maramureș.

Oameni talentați, scriitori prestigioși au venit cu mare drag în Maramureș, iar noi, organizatorii, ne-am străduit să fim la înălțime, așa cum sunt moroșenii – ospitalieri și primitori.

Am ales ca locație pentru desfășurarea taberei, Pensiunea Rustic din Baia Sprie, unde doamna Cristina (patroana), o distinsă și foarte bună prietenă, ne-a susținut și ne-a încurajat. Ne-a oferit cele mai bune servicii, cele mai bune mâncăruri tradiționale, tocmai pentru a le oferi participanților motiv de bucurie și fiecare să-și dorească revenirea în Maramureș. Mulțumim, gazdelor pentru toate cele câte le-au făcut pentru noi și participanții în tabără. Toți au fost mulțumiți, promițându-ne că vor mai reveni și în alți ani. Noi, îi așteptăm bucuroși. Deja, ne este dor de voi!

Împreună, organizatorii, am lucrat mult pentru ca să alegem un traseu, să facem un program al acestei tabere, așa cum se face de obicei. Ne-am dat cu părerea! Am sunat prieteni care se pot implica în organizarea și sprijinirea noastră. Am avut parte de surprize minunate. Mulți dintre cei la care le-am cerut sprijin au fost de acord și ne-au susținut. Ne-am dorit să iasă totul bine. Dacă așa nu a fost ne cerem scuze și promitem ca data viitoare să fie mult mai bine. Nu-i așa? Am învățat și din greșeli. Data viitoare vom ști să ne organizăm și mai bine.

            Ne-am dorit să vedeți cât mai multe obiective din Maramureș, dar, vorba fârtatului Vasile Bele, „sunt foarte multe lucruri de văzut în Maramureș, și să le vezi în câteva zile este cu neputință!”. Nu am reușit să vedem toate obiectivele propuse. Mai ales că eu, am propus o vizită și la Mănăstirea Bixad, din Țara Oașului, o mănăstire emblemă. Am sperat ca la întoarcerea din Maramureș, să ajungem și prin județul Satu Mare, prin minunata Țară a Oașului, să le arătăm participanților diferența dintre Țara Maramureșului și Țara Oașului, pentru că mulți confundă aceste zone folclorice. Nu am reușit, dar nici nu au intrat zilele în sac. Sigur, data viitoare, Mănăstirea Bixad va figura pe lista obiectivelor de vizitat sau vizitate. Doamne ajută!

Ne-am străduit să facem lucruri cât mai frumoase. De aceea la capitolul obiceiuri și surprize folclorice am făcut cea mai potrivită alegere – Viorel Ungur, reprezentantul Ansamblului Folcloric „Florile Chioarului”, din Săcălășeni, ne-au prezentat un minunat program artistic – un regal folcloric, și copii conduși de prof. coregraf Maria Seraz, care ne-au încântat și ne-au cântat extraordinar de frumos. Le mulțumim pe această cale pentru că au fost alături de noi și că ne-au susținut. Participanții au fost foarte încântați văzându-i! 

S-au prezentat cărți, una dintre ele fiind și cea mai proaspătă realizare literară care-mi poartă semnătura – Din lirica populară a satului Plopiș. Le mulțumesc celor care m-au susținut și sprijinit în tipărirea și editarea acestuia. Au vorbit despre poezia populară prof.Gelu Dragoș, fârtatul Vasile Bele – cel care semnează în volumul amintit o postfață. Au citit din volum - Olga Văduva (Tulcea), Ionica Bandrabur (Slănic-Moldova), Zenovia Zamfir (Râmnicu-Vâlcea) și Elvira Răceală (Constanța), iar acum repet mulțumirile pentru întreaga susținere de care m-am bucurat.

Le-am prezentat două obiceiuri, din lada de zestre a Maramureșului – legarea de fârtați (s-a prezentat volumul Fârtăția la Chiuzbaia *coord. Vasile Bele) unde au fost trași la rorți – Petru Grădinaru (Vaslui), Octavian Badea (Târgoviște) și Constantin Bandrabur (Slănic-Moldova), iar soțiile dumnealor au devenit surate. Nu au lipsit – ștergura tradițională, colacul, baticul (pentru surată) și sticla de horincă (plină și împodobită, așa ca în Maramureș). Emoțiile au fost mari și puternice. Apoi ne-am întins la un joc popular, așa ca pe la noi. Au dansat cu toții.

A doua seară le-am prezentat obiceiuri de nuntă – unde mirii, nașii, părinții mirilor, au fost aleși din rândul celor prezenți. Nuntași au fost toți ceilalți prezenți. Am avut coroniță și buchet pentru mireasa aleasă – Limona Rusu din Suceava, care a avut mari emoții. Mire, a fost ales Narcis Rusu, iar părinții mirelui a fost familia Badea, Liliana și Octavian și ei vizibil emoționați. Părinții miresei au fost Elvira Răceală (mama miresei, de la Constanța) și Toth Arpad (tata miresei, din Covasna).

Aleasă pentru a fi nașă din partea miresei ar fi trebuit să fie doamna prof. Valeria Bilț și naș Radu Botiș, dar din cauza emoțiilor nu s-a mai făcut public acest anunț. Emoțiile au fost mari, așa ca la o nuntă adevărată. Noi, aici, am improvizat un mic spectacol al nunții. Dar, nașii mari, din partea mirelui, au fost familia Bandrabur – Ionica și Constantin (Ticu) de la Slănic-Moldova.

Nu au lipsit cei doi starosti (vornici vestiți) în persoana lui Viorel Ungur și Vasile Bele, care au fost sarea și piperul acestei seri. Marița Grigor, ne-a oferit un adevărat spectacol, atunci când a adus o găină împănată, pentru nași, care au plătit-o cu bani grei. Seara s-a terminat cu joc și mult zâmbet. Parcă, participanții, nu s-ar mai fi dus la somn, într-atât de frumos a fost totul. 

Pentru ziua de vineri a fost stabilită o excursie cu un autocar închiriat special pentru acest fapt, pe traseul Sighet (Închisoarea Comunistă), Săpânța – cimitirul vessel și mănăstirea Săpânța Peri, Mănăstirea Petrova unde am și servit masa de prânz. Mai era de vizitat mănăstirea Bârsana, dar nu am mai avut timpul necesar pentru a ne opri și aici. Dacă ne-am fi oprit, riscam să întârziem foarte mult la masa de cină și la programul din această seară, așa că am pornit spre casă, alegând traseul prin Cavnic-Șișești-Baia Sprie. S-au prezentat cărți. S-au citit poezii religioase. S-au făcut poze. S-a cântat. A fost mare veselie. Poate, dacă mai era și o ceteră și-o zongoră, în autocar, totul ar fi fost „de cinci stele”. Vasile Bele a prezentat în autocar cel de-al doilea volum de versuri semnat de Emil I. Bozga – Al optulea cer, citind patru dintre cele mai frumoase poezii.

Ziua de sâmbătă a fost mai liniștită. S-a vizitat mănăstirea de la Chiuzbaia, unde am fost primiți de părintele Stareț Varlaam Coroian. În altarul de vară al mănăstirii s-au prezentat câteva cărți – Mioara Baciu, Elvira Răceală, Ștefan Popa. S-a vizitat Muzeul satuluii Chiuzbaia, organizat de fam. Breban Romică și Adriana. S-a făcut un scurt popas și la biserica din sat, preot Mihail Bud. Emoție. Rugăciune. Poezie. Prezentare de carte. Doar acesta era scopul principal al acestei tabere. După amiază, ne-am întâlnit în cadru festiv, în sala unde s-au ținut toate manifestările și fiecare participant a primit Diplomă și Medalie de participare - „Oprește-mă, la tine, Maramureș!”. Au urmat discuții libere despre poezie, literature, poeți și scriitori.

Duminică dimineața, după micul dejun, am făcut poza de grup, care să ne amintească de aceste zile, am jucat o horă în curtea Pensiunii Rustic, am cântat refrenul „Și-altă dată … și-altă dată,/ O s-o facem și mai … și mai lată!”. Doamne ajută așa să fie! Să ne vedem sănătoși, în 2022. Ne-am promis că ne vom revedea curând la alte evenimente în țară, numai să fie „lumea lume”, să ne lase situația pandemiologică, nu-i așa?

Acestea au fost, în linii mari, zilele și activitățile desfășurate în Tabăra de Creație Literară, în perioada 9-12 septembrie 2021, în Maramureș. Toate acestea, impresii, gânduri, păreri, vor fi adunate într-un volum și tipărite spre aducere aminte că am fost și că suntem cei mai buni. Fârtatul Vasile Bele ne-a promis că se ocupă personal de volum. Eu, îl cred! Știu că este un om de cuvânt!

Un mare și din suflet mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestei tabere, dar și tuturor participanților. Le mulțumim pentru că au avut încredere în noi. Vă așteptăm, cu mare drag, în 2022, cu alte surprize! Doamne ajută!

 

Plopiș-Maramureș, 24 septembrie 2021

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu