duminică, 31 octombrie 2021

1 noiembrie - Ziua mondială a veganismului

 

Veganismul este un mod de viaţă care încearcă să excludă, pe cât posibil şi practic, toate formele de exploatare şi de cruzime comise asupra animalelor pentru obţinerea de mâncare, îmbrăcăminte sau în orice alt scop, se arată pe site-ul https://www.vegansociety.com.

Potrivit ''Dicţionarului explicativ al limbii române'', apărut sub egida Academiei Române la Editura Univers Enciclopedic (Bucureşti, 2016), vegan/vegană este o persoană care nu consumă şi nu foloseşte produse de origine animală (din engl. vegan). Termenul "vegan" a fost creat în 1944 de către Donald Watson (1910-2005), cofondatorul Societăţii Vegane (The Vegan Society) din Marea Britanie. Societatea Vegană a început ca o ramificaţie a Societăţii Vegetariene în noiembrie 1944, când Donald Watson, Elsie Shrigley şi prieteni ai acestora au simţit nevoia să sublinieze diferenţa între a nu consuma carne şi a nu consuma niciun fel de produs de origine animală.

Marcarea înfiinţării Societăţii Vegane a început în anul 1994 şi de atunci, în fiecare an, data de 1 noiembrie este marcată ca Ziua mondială a veganismului, se arată pe site-ul https://www.vegansociety.com/. Pe parcursul lunii noiembrie 2019, sub genericul ''World Vegan Month'', au fost marcaţi cei 75 de ani de la fondarea Societăţii Vegane - The Vegan Society.

Primul Festival VegFest, organizat de Asociaţia Veganilor din România cu sprijinul organizaţiei internaţionale ProVeg, la Casa Universitarilor, Bucureşti, 21 iunie 2019.

Să ne trăiţi veganilor, să ne gândim toţi cum să mâncăm sănătos fără a ne periclita viaţa!

                                                                                             C.L.L.

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu