duminică, 31 octombrie 2021

Iarăşi sunt supărat. A murit Doru Dinu Glăvan, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România


Președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), Doru Dinu Glăvan, a murit, duminică, la vârsta de 75 de ani.

La vârsta de doar 14 ani, Doru Dinu Glăvan a început să publice în ziarele naționale pentru copii.

La 18 ani, era deja colaborator al presei locale și regionale.

În 1965, a devenit corespondent la ziarul ”Sportul popular”, cunoscut mai târziu sub numele de ”Gazeta sporturilor”. La scurt timp, a fost angajat cronicar sportiv la postul național de radio, dar a continuat să publice și pentru presa scrisă.

A transmis și a comentat la Radio București Jocurile Balcanice, Campionatele și Cupele Mondiale de atletism, natație și gimnastică, Jocurile Olimpice de Iarnă de la Sarajevo.

Pe data de 8 august 1995, Doru Dinu Glăvan și alți câțiva tineri au constituit Fundația Radio Caraș-Severin.

La fix un an mai târziu, Radio România Reșița capătă statut oficial de post public local al Societății Române de Radioteleviziune.

Timp de 10 ani, Radio România Reșița s-a aflat sub conducerea lui Doru Dinu Glăvan și a obținut numeroase distincții, premii și diplome.

Doru Dinu Glăvan a reușit să obțină pentru UZP statutul de „Uniune de creație de utilitate publică”, adică dreptul ziariștilor de a fi considerați creatori.

Urmare a acestui statul, creatorii au obținut dreptul ca după pensionare să beneficieze de o indemnizație lunară egală cu 50% din pensie.

A fost un prieten al ziariştilor din Maramureş şi venea cu plăcere la Baia Mare întâlnirile cu noi, la care am fost prezent şi eu de două ori. UZPR numără la nivel naţional peste 3.500 de membri, în timp ce filiala maramureşeană are peste 20 de membri.

A fost o personalitate şi un „AS” în ceea ce priveşte mass-media. Breasla rămâne mult mai săracă prin dispariţia sa.

Dumnezeu să-i dea odihna veşnică!

                                                                            Gelu Dragoş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu