duminică, 31 octombrie 2021

Startul Şcolii de toamnă MERITO, coordonator prof. Tatiana Cauni

 


Luni, 01.11.2021, ora, 11,oo dăm startul Școlii de toamnă #MERITO.

3 zile de ”altfel de ore”, 8 Ateliere MERITO pentru elevi, 8 profesori MERITO și 58 de elevi din Maramureș, Sibiu, Galați, Brăila, Harghita, Dolj, cls VIII-XII. Să fie cu voie bună și cu energie!
Mulțumesc celor care #Împreună facem posibilă această școală. 🧡📗



Despre coordonatorul Şcolii de toamnă câteva cuvinte: Tatiana Cauni a fost mereu un profesor deosebit, însă meritele i-au fost cu adevărat recompensate în martie 2019, când s-a numărat printre cei 12 profesori Merito.

„Educația este fundamentul unei națiuni. Nimeni nu contestă asta, dar e genul de prioritate de care uitam în fiecare zi. Iar schimbările din educaţie cer, de cele mai multe ori, zeci de ani pentru a da rezultate.

Este nevoie de o reconstrucţie a prestigiului social al meseriei de învăţător/profesor. Cei demni de respect și de admiraţie trebuie să primească recunoaștere publică, cu voce tare. Aceasta-i misiunea pe care și-o propune proiectul nostru. Este momentul ca noi, comunitatea de business, să alocăm o parte din energia și din resursele noastre concrete acestor oameni. În parte din recunoștință pentru foştii noștri profesori datorită cărora suntem ceea ce suntem, în parte din nevoia de a da șansa copiilor noștri de trăi momentele de fascinaţie a cunoaşterii pe care un profesor bun le poate crea. În parte pentru a face din România o țara mai bine pregătită pentru viitor. Vrem să aducem în ochii și în mintea romanilor profesorii luminoşi!” – extras din manifestul proiectului MERITO.

„Mulțumesc și miilor de adolescenți fără de care azi nu aș fi acest profesor”

Potrivit site-ului proiectului Merito, Tatiana Cauni s-a născut în județul Dolj, dar tatăl ei era ucrainean și mama din zona Maramureșului. Pe când ea avea patru ani familia s-a mutat în Baia Mare. În liceu îi plăcea filologia, dar visa și la psihologie, și la teatru. Însă dragostea pentru învățământ a rămas constantă, deoarece i se părea că îmbină toate celelalte pasiuni ale ei. În clasa a XII-a, când diriginta i-a pus pe elevi să scrie despre meseria pe care vor s-o aibă, Tatiana Cauni a scris: „Vreau să fiu un profesor foarte bun”. Și se pare că i-a reușit.

În prezent, Tatiana Cauni are 45 de ani și predă limba română de 20 de ani la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” din Baia Mare. Profesoara  este renumită nu doar pentru orele sale și relația strânsă cu elevii, ci și pentru activitățile extrașcolare, printre care se numără concursuri, club de lectură, trupa de teatru ”Masca” (înființată în urmă cu aproape 20 de ani), excursii în țară și în străinătate sau participări la proiecte care susțin copiii din județ, ai căror părinți au plecat la muncă în străinătate.

„Am 1,60 metri, sunt micuță și un spiriduș. Râd foarte mult, sunt foarte tonică, foarte veselă, dacă fac o glumă o fac cu zâmbetul pe buze și niciodată nu jignesc nicicum un copil. Unii zic că am lipici (…). Dar sunt destul de severă. Copilul trebuie să știe foarte clar unde este, care-i nivelul. Dacă pe el îl fac să înțeleagă foarte bine unde se situează și că nota e pe cât știe și pe merit, atunci e bine. Nu sunt adepta notelor mari date cu indulgență” – se prezintă Tatiana Cauni.

GDL




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu