joi, 2 ianuarie 2025

Ion Creangă rămâne etern, ca și Eminescu sau Caragiale Ion!



 Pe 2 Ianuarie 1890, orele 13 la cimitirul ETERNITATEA ieșenii aveau să-și ia un ultim rămas bun de la marele povestitor si iubitor al acestui târg, ION CREANGĂ.....

Omul care ne-a înveselit copilaria cu snoavele si nemuritoarele amintiri ale copilăriei sale avea să părăsească această lume într-o prezență modestă dar care cu sigurantă l-ar fi multumit întrucât era un personaj destul de retras căruia îi displăcea fastul si opulența. Probabil vremea urâtă a făcut să fie alături de el pe ultimul drum doar cei care l-au iubit si apreciat la adevărata valoare.

A murit în plin ajun de AN NOU în modesta bojdeucă din ȚICĂU, unde si-a petrecut momente de mare valoare alături de nelipsitul său prieten Mihai EMINESCU. -Dealtfel si moartea acestuia a fost unul din factorii ce aveau să-i aducă sfârsitul iar dupa moartea poetului era văzut des plângând seara pe cerdac în timp ce-i citea poeziile .😢 Nu se mai îngrijea de sănătate, tratamentul de SLĂNIC nu mai dădea roade, era din ce în ce mai dezinteresat de viată si sănătate iar inevitabilul s-a produs pe 31 Decembrie 1889 când un ultim atac de apoplexie( boala mostenită de la mama sa Smaranda) avea să-i fie fatal....😢 -Inmormantarea sa avea să fie una cu năbădăi așa cum si decedatul a fost la viata sa. Când a venit timpul să-l scoată din casă cei prezenti constată că e imposibil să scoată uriașul sicriu pe holul îngust și ușile mici ale bojdeucii. Așa că se hotărăsc să scoată ferestrele cămerutei unde era mortul si să darîme peretele dintre ferestre pentru a-l putea scoate. Iar cum asta nu era deajuns dricul nu putea coborî in valea abruptă datorită uliței plină de  gheață și se hotărăște a scoate sicriul pe umeri până sus în SĂRĂRIE unde aștepta dricul. Dar... colac peste pupăză, vorba decedatului unul din cei care îl cărau alunecă iar CREANGĂ săracul, la cei aproape doi metri pe care îi avea se pravale din sicriu si începe a se rostogoli în vale de parcă nu ar fi vrut să părăsească micuta bojdeucă din ȚICĂU atât de dragă inimii sale. Intr-un târziu cu chiu cu vai alaiul ajunge la cimitir unde după o slujbă emotionantă și câteva discursuri seci este coborât de veci în locul pe care il stim cu totii de la ETERNITATE si care a fost dăruit de catre fostul junimist si primar pe atunci, Vasile POGOR.

Text:  Gheorghe  Spatariu, ziarist ale acelor vremuri

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu