vineri, 14 februarie 2025

CNN, constatare șocantă: Zelenski e istorie, Putin e noua vedetă a Americii



„Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a fost o figură totemică a poziției unificate a Occidentului față de o Rusie autocratică și jefuitoare. O prezență arhanghelică ce a forțat Europa să adopte o poziție morală față de un șef al Kremlinului care a încercat cu atît de mult succes să-i dezbine și să-i mituiască timp de ani de zile. Cu toate acestea, Zelensky a avut o figură redusă pe scenă alături de secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessent, miercuri, la Kiev” se arată într-o analiză a CNN, în care stupoarea răzbate printre rînduri.
„El a sperat să se întîlnească personal cu președintele american Donald Trump pentru a discuta o viziune amplă asupra păcii, după ce președintele american a sugerat vineri că s-ar putea întîlni iminent, iar echipa sa a început imediat să încerce să programeze această întîlnire. În schimb, a fost prezentat cu ceea ce Zelenksy a numit „oameni serioși” – și cu un acord în mare parte financiar remis de Scott Bessent, miliardarul american devenit șeful trezoreriei, pe care nu l-a semnat.
În timpul scurtei vizite a lui Bessent s-a aflat că Trump a fost ocupat în altă parte: a avut probabil a doua convorbire telefonică din ultimele zile cu președintele rus Vladimir Putin.
Trump a declarat sîmbătă că au vorbit mai devreme, dar Kremlinul a refuzat să confirme. De data aceasta, schimbul a fost îndulcit de eliberarea neașteptată, marți, a prizonierului american Marc Fogel din custodia Rusiei. Trump l-a salutat pe bărbatul eliberat, în vîrstă de 61 de ani, înfășurat în steaguri și dungi, oferind un moment televizat perfect de reabilitare a Kremlinului în ochii americanilor obișnuiți.
De ce să nu încheiem o înțelegere decentă cu Moscova dacă ei sunt doar băieții buni care ne trimit băieții acasă? Au fost 48 de ore de vise febrile, transpirații nocturne masive și frisoane pentru Zelensky.
Liderii europeni obișnuiau să călătorească o zi cu un tren șubred pentru o ședință foto alături de el.
Acum, el este al doilea pe lista de apeluri a lui Trump, după Putin, un om pus sub acuzare de Curtea Penală Internațională pentru presupuse crime de război împotriva Ucrainei, care își otrăvește propriul popor.
Pur și simplu nu cunoaștem detaliile despre ce au vorbit Trump și Putin. Dar putem fi siguri că șeful de la Kremlin a așteptat acest moment timp de trei ani – tînjind după momentul în care toleranța sa grotescă față de sutele de ruși morți zilnic poate fi transformată într-o fisură în unitatea occidentală, sau în momentul în care membrii europeni ai NATO sunt anunțați de garantul lor american că sunt pe cont propriu. Se pare că Trump și Putin au dat tonul, iar Zelensky a primit raportul abia ulterior.
Trump chiar a jubilat că Putin a folosit sloganul său de campanie „bun simț”, sugerînd că șeful de la Kremlin continuă să își studieze adversarul cu atenție pentru a-l flata. Trump și-a încheiat a doua postare despre convorbirea sa cu Zelensky cu remarcabila schimbare: „Dumnezeu să binecuvînteze oamenii din Rusia și Ucraina!”.
Cu cîteva ore mai devreme, speranțele lui Zelensky cu privire la principiile-cheie ale unui acord de pace au fost spulberate de noul secretar american al apărării, Peter Hegseth. Ucraina nu va face parte din NATO. Ucraina nu va reveni niciodată la frontierele sale din 2014. Orice forțe de menținere a păcii între Rusia și Ucraina nu vor fi americane, ci europene sau non-europene. Europa trebuie să aibă grijă de ea însăși.
Primele două puncte le știam – Ucraina nu a reușit să recupereze teritoriul în contraofensiva sa din 2023 și probabil că va fi prea haotică în deceniul următor pentru a face parte din cea mai sofisticată alianță militară din lume. Dar componența oricăror viitoare forțe de menținere a păcii era crucială. Zelensky ceruse în mod deschis – într-un flux de interviuri în ultima săptămînă, care începuse să semene cu negocierea unui acord de pace în mass-media – ca americanii să fie implicați în menținerea păcii, deoarece garanțiile de securitate fără America erau „lipsite de valoare”.
Hegseth s-a grăbit să spargă această bula, oricît de fantezistă ar fi fost ideea că SUA și-ar introduce bărbații și femeile ca ținte principale pe cel mai brutal cîmp de luptă de pe pămînt. În schimb, asistăm la apariția publică a unui plan de pace care se apropie de cel propus de generalul în retragere Keith Kellogg în aprilie, cînd era cetățean privat și nu emisar prezidențial pentru Ucraina și Rusia. Kellogg a sugerat o forță de menținere a păcii condusă de europeni. El a afirmat că Ucraina ar trebui să renunțe la aderarea la NATO. A propus o încetare a focului (și de atunci a sugerat în interviuri că ar putea urma alegeri în Ucraina).
Și, mai important, a spus că ajutorul ucrainean ar trebui transformat în împrumuturi pe care Kievul le va rambursa într-o zi. Poate că aceasta a făcut parte din propunerea lui Bessent către Zelensky, miercuri. Mineralele de pămînturi rare au fost și ele discutate miercuri la Kiev, deși aceasta nu este neapărat o veste bună, avînd în vedere precedentele. În 2017, cînd Trump a fost tentat pentru scurt timp să sprijine Afganistanul din cauza presupuselor minerale în valoare de un trilion de dolari, el a semnat un acord cu talibanii pentru a-i lăsa să preia puterea puțin peste doi ani mai tîrziu. Există motive să sperăm că abordarea lui Trump se bazează pe principii mai imuabile și pe o pregătire mai sofisticată.
El și echipa sa au avut în mod clar discuții confidențiale și par să articuleze un plan formulat de Kellogg cu ceva timp în urmă. Acest lucru necesită o anumită disciplină. Dar este nevoie, de asemenea, de aplicare, viclenie și răbdare pentru a merge pînă la capăt. Putin dispune de toate acestea, iar victoria în Ucraina îi va dicta atît supraviețuirea personală, cît și moștenirea și echilibrul puterilor la nivel global pentru decenii.
Pentru Trump, războiul din Ucraina este lucrul pe care a crezut că îl poate rezolva în 24 de ore de la venirea la putere, care nu ar fi început niciodată dacă ar fi fost în funcție în 2022. Nu este prioritatea sa. Nici Zelensky nu este.
Omul din fruntea listei sale de apeluri este Putin. El este cel cu care încearcă să facă pace, chiar dacă, din punct de vedere tehnic, Statele Unite nu sunt în război în Ucraina. Și asta este, pentru moment, tot ce trebuie să știm” conchid analiștii CNN.

(inpolitics.ro, traducere și adaptare B.T.I.)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu