sâmbătă, 15 februarie 2025

Scrisoare deschisă despre Călin Georgescu...

Călin Georgescu s-a impus printr-o campanie electorală surprinzătoare; s-a ridicat pe un val puternic de nemulțumiri generale a populației; și a ajuns un candidat redutabil la președinția tării. Factorii decidenți ai viitorului, alegătorii români, sunt însă scindați și polarizați.

Unii îl sprijină fără să clipească și alții i se opun în mod vehement. Ce se poate constata deocamdată este că CG e susținut în mod special de românii care resping ferm regimul care abuzează România de 35 de ani.
Susținătorii acestui curent sunt categoric de partea lui, dar el trebuie să fie atent și să se mențină pe coama acestui val.
La polul opus se află cei care au abuzat țara în ultimele decenii; au profitat de confuzia generală din lume; și-au însușit avuțiile țării agonisite prin munca tuturor românilor; și acum riscă sa-și piardă pozițiile, privilegiile, și poate chiar și libertatea.
Această categorie se exprimă prin acei acoliți care le fac jocurile și prin indivizi plătiți de bisnisuri internaționale. Acuzațiile aduse lui CG variază de la interpretări trunchiate ale declarațiilor sale până la dezinformări, minciuni fără mască și insulte suburbane. Autorii sunt uneori bine intenționați, numai că ei comit o eroare: Ei nu judecă argumentele avansate de Georgescu.
Ei l-au condamnat deja și acum încearcă să justifice sentința. Este exact ceea ce a făcut CCR în decembrie anul trecut și acum dă din colț în colț.
În această situație, în speranța că i se va permite să candideze din nou la președinție, Călin Georgescu trebuie să-si mențină sprijinul primei categorii, să fie prudent și înțelegător cu cei care se opun și, în același timp, să atragă alegătorii nedeciși.
El trebuie să fie profund ancorat în realitate; un om politic rămâne cu picioarele pe pământ și poate fi vizionar, dar nu visător. Un lider autentic face promisiuni credibile și se ferește de afirmații interpretabile.
Este adevărat că oamenii deosebiți au preocupări diverse, dar asemenea preocupări ca: fizica cuantica, metafizica, vieti extra-terestre, nemurirea sufletului, etc. sunt pentru grupuri restrânse. Un lider politic este ales și se impune pentru a rezolva problemele practice ale țării.
Din punct de vedere internațional, trăim în secolul 21 și nimeni nu mai este complet independent și suveran în lumea interdependentă si complexă de azi. „Hrană, apă si energie” sună frumos, dar oamenii vor mai mult decât strictul necesar.
Ei vor un lider realist care să le satisfacă cel puțin partial năzuințele. Altfel, valul favorabil trece pe lângă tine.
(....) În 2015, renumitul om politic și analist Henry Kissinger publica volumul World Order (Ordinea Mondială) în care sugera că America va trebui să-i recunoască Rusiei dreptul la o sferă proprie de interes geopolitic. Si, probabil, pentru a evita o catastrofă mondială cu potențial nuclear, Președintele Trump ar putea iniția negocierile de rigoare cu Putin.
Se mai miră cineva că Georgescu s-a gândit la „regândirea” relațiilor cu Rusia?

(Prof. Dr. Nicolae Dima, fost deținut politic, a fost jurnalist la Radio "Vocea Americii" (1975-1985; 1989-2001), profesor la William Patterson College (din New Jersey).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu