sâmbătă, 15 februarie 2025

Magda Ursache: Jogging prin mass-media

                            Boala reformei reformelor

Reformita, boala reformei reformelor în educație și-n cultură, n-are vaccin? Atunci ar trebui un dezinfectant violent și eficient contra celor care, în loc să formeze, de-formează prin experiment după experiment, toate păguboase și lovind în fundamente, în rădăcini identitare. Altă „curriculă” cu aceeași pălărie. Acum, însă, atacul e frontal, așa cum constată Acad.Ioan-Aurel Pop: „ nu știu exact ce fac, nu vor să distrugă ceva intenționat și nu-și dau seama de consecințe.” Ba da, ei știu ce rău fac. Știe și Profesorul I.-A. Pop: cei care „au în minte scopuri malefice care servesc cauze străine de interesele poporului român”. În alte cuvinte, „turciții” și „conservele Soros.”

Geografia și istoria scoase din școală? Stați liniștiți! „România educată” n-are nevoie de ele, nu sunt „discipline indispensabile. Opționale? Nu esențiale? La urma urmelor, ce să mai facă elevii efort de memorare, când proaspătul ministru al Învățământului ne-a sugerat implanturi cerebrale și alte povești ambalate „academic”? Ce să mai învățăm? Se rezolvă cu cipuri pe creier. Planurile- cadru ale lui Daniel David, din 30 ianuarie 2025, arată clar cât apreciază românismul.Trebuie să aleagă elevul ce vrea să studieze și ce nu? Cum, dacă nu-i „în cestiune”, dacă n-are competența necesară? De ce n-ar ști istoria provinciilor, ba luate, ba re-date, în funcție de varii conjuncturi, anulând drepturi istorice prin „tratate juruite”, cum le numea Eminescu? Și poate că „un resentiment e natural”, mai spunea Eminescu, după atâtea modificări de granițe și ape prescurtate. Cum poți să-l iubești pe rus, sovietic, ex-sovietic sau ce-o mai fi, după 12 invazii? Pentru ucraineni, suntem tot colonizatori și ocupanți. Primăria din Tatar Bunar, în 20 septembrie 2024,  a sărbătorit „răscoala” țăranilor din septembrie1924. „Răscoală”?A fost diversiune bolșevică anti românească. Halal amigos par siempre cu Zelenski. Asupritori mai eram. Iohannis, marele tăcut, tace și înghite, servindu-i pe românofobi. Demnitate la șeful statului? O fi vrut să serbăm și masacrele de la Lunca și din Fântâna Albă, an 1941?

Cum să uităm că am scurtat cu 6 luni Războiul al Doilea Mondial, dar n-am fost acceptați cobeligeranți și am rămas în spatele Cortinei de Fier? E nevoie „de minte s-o priceapă”. Vrem om nou, updatat, „căzut din istorie”, cum ar spune Mircea Eliade, cu tot dinadinsul? Și cum să ripostezi mistificărilor istoricilor dacă nu cunoști istorie, dacă nu se mai studiază în școală? Istoria nu mai e materie obligatorie la BAC, doar pentru profilul umanist, iar la clasele XI și XII se studiază numai holocaustul, prin lege. Sper ca decanul Facultății de Istorie de la Iași, Lucrețiu – Ion Bîrliba, Catedra de Istorie Veche și Arheologie, să afle ce-am aflat și eu în tramvaiul de Baza 3, unde îmi fac sondajele de opinie: că o profesoară mult prea binevoitoare a dat notă mare unei studente care nu auzise de „pactul ăăă, Ribben…cum?”

 Daniel David înțelege importanța istoriei, doar e academician, dar nu i se mai pare relevantă. Mie mi se pare o iresponsabilitate, chiar mai mult decât atât, să afirmi așa ceva, cu o față de anunț mortuar. Da, trebuie să privim și critic Istoria României, fără exagerări, fără extreme, dar nu cu rea voință și cu rea știință. Avem o istorie demnă de a fi știută, respectată și iubită. Este disciplină prăfuită, neatractivă? Depinde de cine o predă.

Nici nu m-a mirat numirea sa în capul Educației, deoarece citisem un soi de antologie, elaborată de psihologul neamului de la Cluj, în colaborare. E, în antologia asta de tristă amintire,  o aversiune incredibilă față de români. Ce arată ea? Lipsa de respect a trecătorilor străini față de noi. Iar antologatorii n-au găsit un călător măcar, unul singur, să spună o vorbă bună despre români.N-aveau decât defecte: lași, murdari, necreștini.

Incompatibila ministresă Turcan, cu fața aranjată estetic de n-o mai recunoaște nimeni, în roz fanat, se arată foarte relaxată privind piesele din tezaurul dacic. În vorbirea-i ciufulită, ne spune că se fură în toate muzeele Europei. Ce atâta zarvă pentru un coif vechi? Pentru câteva cioburi vechi? Și dacă-s de Patrimoniu, ce contează pentru Oberlander? Iar un rătăcit pe la TVR1, susținea , în apărarea ei, că artefactele erau cărțile noastre de vizită și că nu aveau nevoie de asigurare. Nu-i musai paza. Cât despre coiful din film, pus în capul lui Amza Pelea, era o făcătură a lui Sergiu Nicolaescu: cel real nu intra pe capul lui Amza. Nu numai copiii spun lucruri trăsnite.

N-avem nevoie de repere istorice, Coniță turcană? După retragerea aureliană din Dacia, (271, vă rog!), până în secolul XIII, zic istorici din Ungaria că n-ar mai fi fost populație pe aici, prin Carpați. Continuitatea geto-dacă e, așadar, anulată. Cum o dovedești fără repere? În 1999, în secuime, în comuna Jigodin, s-au aruncat în aer vestigiile cetății dacice. Iliescu a tăcut, să nu se supere UDMR. Se ocupa de „procesul strategic” al privatizărilor dubioase, în trei trepte: Privatizare, Restructurare, Lichidare. Premier: Adrian Năstase. În 2000, Viktor Orban se bucura de intrarea în NATO a Ungariei. A „aduNATO” și se credea precum Charles Quint, à cheval. Voia „unificarea națiunii ungare” pe deasupra granițelor, deoarece, se rostea el, „în viitor nu vor mai exista granițe”. Ce-a zis NATO la asta? Nimic. Dar NATO nu apără granițe? Ce apără? După afronturile lui V.Orban la adresa statului român, la provocările obraznice cu fularul-hartă a Ungariei mari, Iohannis a tăcut, n-a zis nimică. Iar primul pas al Decăi, consilieră a sa, ca ministru, a fost sancționarea elevului Vlad Ion Țăranu, de la Baia Mare, Colegiul „George Barițiu”, din motiv de tricolor.

Bunica maramureșeană a Floricăi Bud povestea așa: „Când a fost Prima Românie…” Dar ce i-a păsat lui KIWI de Prima Românie, când a lipsit de la celebrarea Unirii, și-n ianuarie, și-n decembrie, preocupat, ca și înaintemergătorul nea Nelu – trei mandate, de prelungiri la Cotroceni? După demisie, va scăpa și de grija asta.

Avem nevoie de unitate națională ca de aer și o sabotăm. Ce-i atât de greu să cultivi respectul reciproc româno-maghiar? Dar dorește asta UDMR, care visează la RAM ,la RAS? Ce făcea, în an 2001, aliatul cu PSD la guvernare? Prin inspectoratul școlar udemerist, numea, la geografie și istorie, profesori de etnie maghiară, ne-vorbitori satisfăcător de limba română, când, prin lege, trebuia ca profesorii să fie de naționalitate română. „Ardealul nu pleacă nicăieri” – se spunea. Doar românii din Covasna și Sf.Gheorghe. S-au mai întors la Sfântu Așteaptă. Avem o droaie de emisiuni cu promisiuni electorale: dezvăluiri învăluite despre mii de kilometri de autostadă, despre căi tot mai ferate, despre bazine de înot (o ajuta inundațiile să se facă).Geoană spunea că un român va pleca în cosmos. Dar nu unu singur, ci mii, milioane, că în Italia,Spania, Germania nu mai e loc.

 Politica se face așa cum spunea Păturică, personajul lui N.Filimon. Și nu ridică suspiciuni politicienilor faptul că s-a votat cu UDMR în Vaslui? Avem acolo o minoritate ungurească mare și nu știm?

Când s-a comemorat, în 2001, 400 de ani de la moartea tragică a lui Mihai Viteazul, la Cluj, într-un ziar de limbă maghiară, Szabo Csaba a înșirat droaie de mistificări, nerozii, minciuni. Că Bathory l-ar fi convins pe voievod să renunțe la independența Țării Românești în favoarea Transilvaniei; că victoriile lui Mihai ar fi fost ale lui Bathory și ale oamenilor săi (care victorii ? de la Târgoviște? de la Giurgiu? de la  București?); că secuii au câștigat bătălia de la Șelimbăr. Cu viclenie și șiretlicuri poți transforma o victorie istorică în înfrângere și invers.Vrem asta? Și cum să replici dacă nu știi istorie?

De ce n-a vrut să intre Elie Wiesel în Memorialul de la Sighet? Pentru ca tot ce-a făcut hoarda lui Horthy în 1940, după Dictatul de la Viena, din august, să fie pus pe seama românilor. A uitat Iliescu de masacrele din septembrie, de la Ip și Treznea, localități martir, dacă n-a replicat la acuza triadică „Ați ucis,ați ucis, ați ucis”?

Noi, cei înaintați în ani, în luni și-n zile, pe vremea școlarizării după istoria absurdă, irațională a lui Roller, învățam că țăranii desculți, ,„fantomele albe” de la Mărășești, erau …imperialiști. Însă știam de la părinți și de la bunii profesori cele cinci cuvinte: „Pe aici nu se trece!” Acuma, a ajunge de la Tisa pân’ la Nistru e , à la Roller, obiectiv…fascist. N-ar trebui să spunem mai des cele cinci cuvinte? Și de ce s-a mai înroșit asfaltul din București în acel Decembrie, dacă nu le mai putem spune ca să nu fim etichetați defectați ideologic corect?

O să ajungem să susținem că suntem „slavi romanizați”, ca profesorul Zamfir? Păi cum? Nu învăța Decebal slava veche la Sarmizegetusa? Și de ce deranja atâta limba latină, de- au eliminat-o din școală? În Polonia, latina e limba a doua străină, de la clasa a VII de gimnaziu.

Ce-o mai fi acest concept numit „patriotism dual”, pentru UE și România? Altădată, patriotism era să iubești Uninuea Sovietică. Pentru mine, patriotism eroic a fost lupta cavaleriei poloneze cu tancurile Panzer. Iar românii, din disperare că nu venise muniția promisă de nemți, aruncau cu pietre în avioanele inamice. Și n-o să-i tac pe cei care sfidează jertfa soldaților români la Cotul Donului, porniți spre Moscova , cum sună o doină de jale, „cu 7 mere-ntr-o basma”. „Așa nalți și subțirei /de trece glonțul prin ei.” S-a eliminat și folclorul din „curicula” școlară?

Ilie Bolojan, acum primul om în stat, după demisia lui Iohannis,  în 2019, a scos statuia lui Mihai Viteazul din Piața Unirii din Oradea; după vreo cinci ani, a repus-o într-o locație secundară. Nu l-au lovit copitele calului. La margine a mai scos Ilie Bolojan 26 de statui, enumerate de presă. Podul Primăriei se numește acum Podul Ladislau I (al Ungariei mari). Pe vremea aceea, românii nu aveau drept să aibă terenuri sau păduri; munceau, ca iobagi, gratis, 4-5 zile pe săptămână, pentru biserica maghiară și pentru grofi. Iar „universalistul” l-a înlocuit pe Mihai Viteazul cu un Ladislau de 5,30m.+3 m. postament. Bruckenthal, mort de 300 de ani, căruia Turkana îi urează „la mulți ani!”, cât o avea în înălțime? De două –trei ori cât Înălțimea sa, Iohannis?

 Josef Atilla are și el –scrie presa – statuie. A scris imnul extremiștilor maghiari. Cerea în 1930, ocuparea Transilvaniei și Cluj „unguresc”. Mai rămâne să fie pus vulturul hungar pe primăriile din Ardeal, cel dat jos, în 1919, de Armata Română.

Îl citez din memorie pe acad. Ioan-Aurel Pop: „Calea istoriei recente a statului român beneficiază de două stele polare: Biserica Ortodoxă Română (BOR) și Academia Română (AR), care oferă modele formative, personalități de excepție”. Din păcate, Academia a protestat, după câte știu, prin petiție online contra eliminării orelor de istorie, nu în plen.

Vrem vot responsabil de la tineri, dacă nu educăm iubirea de neam prin adevăr istoric? Adevăr care, de decenii încoace, umblă cu capul spart de Boia și ai lui. Da, se duce război contra istoriei ca memorie colectivă și-i cel mai distrugător război. Reduta asta nu trebuie să cadă pentru că așa vrea acad. Daniel David.

Artistul de excepție, regretatul Sorin Dumitrescu, a cerut Academiei să oprească odată colonizarea executată de grupurile de presiune Soros. Iar intelectuali vânători de valori identitare s-au găsit destui, ba chiar în scaunele Academiei.

Pentru „cauza Soros” au luptat mulți: Tismăneanu, raportorul final în Procesul comunismului, care n-a mai avut loc, Alina Mungiu antiunionista, Andrei Oișteanu, care îl vedea pe țăranul român drogat cu canabis, Monica Macovei, în cuplu cu Mihail Neamțu, acum suveranist AUR, Sorin Ioniță, „expert” în forum, care susținea ce bine trăm pe banii UE, etc., etc… A, să nu-l uit pe Mihai-Răzvan Ungureanu, ex-premierul poreclit Unguent, care a cedat Ungariei moștenirea Gojdu. „Veniți ungurenii mei! ” Să mă votați, ce altceva? Oricum, stă bine: în CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Țării) a intrat un personaj controversat, care voia autonomie pentru Ținutul Secuiesc.

S-au revedicat și cedat nu numai bunuri de patrimoniu, ci istoria însăși.Viitor național? Cică n-avem. Ce mai urmează? Să ne debranșăm de istorie ca de la lumină și, complementar, să ne debranșăm de la religie, de la limbă, de la viață?

 

Autor: Magda Ursache

Sursa: https://gandeste.org/analize-si-opinii/magda-ursache-jogging-prin-mass-media/134632/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu