vineri, 2 august 2013

Agricultura noastră cea de toate zilele

 Se cunoaşte prea bine starea precară a agriculturii româneşti. Iar noi cu toţii resimţim din plin efectele nefaste ale acestei stări de lucruri, profund anormală pentru o ţară precum România, cu un potenţial agricol de invidiat: se resimte invadarea pieţei interne cu produse străine fără gust ori cu gust îndoielnic, din cauza chimizării şi din cauza metodelor artificiale folosite pentru stimularea dezvoltării, de asemenea – ceea ce la omul nevoiaş trece pe primul plan, se resimte dureros creşterea necontenită a preţurilor, inclusiv la alimentele de bază, astfel că o familie cu venituri modeste este obligată să pună la bătaie cea mai mare parte din resursele financiare de care dispune pentru a-şi asigura hrana zilnică.
            Acestui fapt trist i se datorează la urma urmei atât lehămitiseala majorităţii românilor – o stare psihică ce se învecinează cu apatia şi dezinteresul contraproductiv, cât mai ales jalnicul nivel de trai al grosului românilor în comparaţie cu cel al apusenilor, ba chiar cu a multora din fostele ţări comuniste. Oh! Nici vorbă, la capitolul preţuri au mare grijă guvernanţii ca românii să nu rămână de căruţă (sic!) în faţa occidentalilor, în vreme ce la alte capitole sociale fierbinţi, ca de pildă şomajul şi inflaţia, întâietatea românilor s-a afirmat drept o evidenţă postdecembristă incontestabilă...
            Cauzele actualului dezastru al agriculturii româneşti sunt aşijderea bine ştiute: unele mai vechi, din perioada comunistă, când ţăranii cooperativizaţi erau îndopaţi cu o mentalitate ce-i încuraja la lene, chiul şi hoţie, altele mai recente, de după Decembrie ’89, când furia “revoluţionară împotriva vechilor rânduieli agricole a luat calea răfuielilor de clan sau grup, astfel fiind nimicit cu totul şi ceea ce era bun în fostele C.A.P.-uri sau I.A.S.-uri: animale, inventar agricol, ideea de asociere. Dar descoperirea, explicarea ori justificarea unora dintre cauze nu ţine nimănui de cald în clipa de faţă. Nici măcar cunoaşterea făptaşilor. Căci nu prin astfel de măsuri, fie ele şi punitive, se vor rezolva gravele probleme de fond cu care se confruntã agricultura noastră: tot mai mult teren arabil prost lucrat sau lăsat în paragină, slaba motivaţie pentru populaţia rurală tot mai îmbătrânită, care – în virtutea inerţiei şi obişnuinţei – se încăpăţânează (!) să mai lucreze nişte loturi de la un an la altul tot mai împuţinate, în sfârşit, dar nu în ultimul rând, exodul masiv al tinerilor din mediul rural spre alte zări şi alte ţări (Austria, Germania, Italia, Franţa, Spania, Portugalia şi mai departe), ţări unde România interbelică exporta cantităţi însemnate de cereale. Căci la acea dată, cu tehnica agricolă de-atunci, România era considerată grânarul Europei!
            Aceasta fiind starea de fapt a griculturii noastre, acum când România – cu imensul potenţial agricol de care dispune (pământ bun de uns pe pâine!), a ajuns în ruşinoasa postură ca de la un an la altul să nu-şi asigure necesarul de alimente (80 % din alimentele consumate la ora asta de către români provin din import!) , în asemenea nedemne condiţii se impune reconsiderarea iminentă şi din temelii a politicii noastre agrare, astfel încât statul să devină principalul partener de afaceri al ţăranului român de azi şi al fermierului de mâine, tinerii să rămână în ţară pentru a asigura schimbul actualilor producători agricoli, iar România să se transforme în cel mai scurt timp dintr-un penibil importator, într-un apreciat exportator de produse diversificate: cereale, uleiuri vegetale, ouă, brânzeturi, fructe, sucuri naturale, carne şi derivate din carne.
            Într-un asemenea cadru stimulativ, fiecare zonă a ţării ar avea posibilitatea să-şi valorifice avantajele sale specifice (absolute şi relative), care avantaje, în momentul de faţă sunt lăsate de (i)responsabilii cu destinele agriculturii noastre în braţele dezinteresului şi nepăsării ori pradă eroziunii timpului. Maramureşul Istoric, de exemplu, ar putea redeveni – desigur, doar cu subvenţii din partea statului – redutabilul şi mult apreciatul exportator de produse ecologice pe pieţele apusene: fructe, ţuică, sucuri naturale, ape minerale, produse din lapte şi carne. Deasemenea, pe baza unui program judicios articulat, care să antreneze industriile nepoluante (turismul internaţional, de exemplu), Maramureşul ar putea să-şi exploateze enormele resure ale solului şi subsolului cu care a fost înzestrat de Creator: flora spontană, apele minerale, nămolurile terapeutice etc. Căci nu spunea cu îndreptăţire  apostolul Pavel în Tesaloniceni II: Qui non borat non manducet (Cine nu lucrează, să nu mănânce)?

                                                                                    George Petrovai

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu