marți, 20 august 2013

SCHIMBĂRI ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL ROMÂNESC DIN ACEST AN ŞCOLAR

Ministrul Remus Pricopie: Din anul şcolar 2013-2014 vor fi Evaluări naţionale la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a
 Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat, marţi, la Eforie, că începând din anul şcolar 2013/2014 vor exista evaluări naţionale şi la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, el spunând că este necesară o astfel de măsură în condiţiile în care până la clasa a VIII-a nu există nicio evaluare.
"Este vorba de sistemul de evaluare periodică, evaluarea la clasa a II-a, la clasa a IV-a şi la clasa a VI-a. Este o idee veche, nu am venit eu cu ea la Ministerul Educaţiei, este o idee pe care instituţiile specializate în ştiinţele educaţiei din ţară şi din străinătate o studiază de ani de zile, iar principalul motiv pentru care trebuie să introducem această evaluare este acela că noi, în sistemul nostru de educaţie, până la clasa a VIII-a nu avem nicio evaluare de sistem.
Evaluarea naţională este prima evaluare după ani buni de şcoală. Să nu ne mirăm când constatăm că 25 la sută din copiii noştri nu reuşesc să ia nota 5 la două examene. Mă rog, nu sunt uşoare, dar nu sunt nici grele, sunt examene de evaluare naţională, matematica şi româna, de la sfârşitul clasei a VIII-a", a declarat ministrul Educaţiei.
El a spus că în absenţa unor verificări şi evaluări de sistem este imposibil să fie făcute "calibrări de sistem", iar prin introducerea evaluărilor naţionale şi la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a se poate urmări mai bine cum evoluează fiecare elev, dar şi dacă şi unde sunt probleme la nivel de şcoală, de clasă sau de elev.
"Acest sistem va deveni standard începând cu anul şcolar 2013/2014. Prin urmare, după câţiva ani de grădiniţă, după clasa pregătitoare, după clasa I, ajungem în clasa a II-a şi putem să vedem care este nivelul elevilor, iar informaţiile respective le putem folosi pentru a vedea unde avem vulnerabilităţi, unde sunt probleme, la nivel de şcoli, la nivel clase, chiar la nivel de elev în raport cu ceilalţi elevi", a explicat Remus Pricopie.

El a făcut aceste declaraţii la Eforie Sud, la deschiderea Şcolii de Vară pentru dascălii români din ţară şi de peste hotare. La acest eveniment, care se desfăşoară până sâmbătă, sunt prezente aproximativ 260 de cadre didactice din 27 de judeţe şi din Bucureşti. Mediafax

                                                                                  Cristian LAURENŢIU

2 comentarii:

  1. Foarte bine ca se introduce aceasta evaluare ca prea fenteaza unii dascali sistemul de invatamant romanesc si ma refer in primul rand la profesori care dupa ce iau elevii in clasa a V/a isi bat joc de ei! Acum dupa 3 luni de concediu platit sa mai puna si ei osul, nu sa tot ceara mariri de salarii! Bravo Remus Pricopie! Acum se va vedea cu adevarat, in urma rezultatelor testarii care muncesc si care merg la scoala degeaba!

    RăspundețiȘtergere
  2. PEDAGOG DE SCOALA NOUA
    Fata de un prof. de română sau matematică, care isi dau sufletul daca e bine pregatit, sunt profesori care desi predau "ceva" real, nu stiu nici cum îi cheama! Si culmea, au , pentru relash, salariul de merit pus deoparte...Ia sa te vad, despre ce materie este vorba?Cu educatoare si profesori care iau 3 si 4 la titularizare, noi le dam apa la moara opiniei publice!...Iar cu atatea nedreptati si lucruri absurde din învăţământul românesc, cei mai buni pleacă din sistem...Daca criteriile de departajare se vor face de directori corupti si aserviti gastii, de consiliile de administratie fara coloana o sa vedeti mii de cazuri în care va triumfa nedreptatea! Lumea va prefera sa mearga la cules de căpşuni!

    RăspundețiȘtergere