vineri, 22 august 2014

Opinii. La moartea politică a lui Traian Băsescu

Ceea ce am vazut miercuri seara la B1 nu a fost un simplu talk show. In opinia mea, a fost o sinucidere politica in direct.
Traian Basescu s-a sinucis politic, un final jalnic pentru un fost politician de mare calibru, pe care nu l-au invins doua suspendari, doua alegeri de infarct, o criza economica devastatoare, dar l-a rapus propria suspiciune. Ea l-a impins la tradarile finale.
Cred ca Traian Basescu are dreptul sa sustina ce candidat vrea la prezidentiale. Daca presedintele are incredere in dna Udrea, foarte bine, e optiunea lui. Ceea ce il descalifica grav pe presedinte este felul in care a ales sa isi motiveze acesta optiune, calcand peste cadavrele tuturor oamenilor care i-au fost alaturi in momente grele, care si-au pus pielea la bataie pentru el, care i-au sustinut mandatul.
Eu inteleg ca era greu pentru Traian Basescu sa-si renege semnatura de pe lista de sustinere a lui Cristian Diaconescu. Era greu sa-si retraga vorbele prin care il definea drept cel mai potrivit presedinte pentru Romania. Initial, parea sa fi ales singura solutie cat de cat onorabila: asa a decis partidul, ma supun deciziei lui.
Dar nu s-a multumit cu atat si a lansat un atac devastator asupra lui Cristian Diaconescu, intamplator sau nu identic cu cel initiat cu numai o zi inainte de Elena Udrea: "cred ca a avut o problema de constiinta (C.Diaconescu - n.red.), a avut o discutie despre care eu nu am stiut, cu membrii comitetului de conducere, care l-au intrebat daca a fost in 322 (care l-au suspendat pe Traian Basescu in 2007 - n.red.), el a spus ca nu, ca a fost intr-o deplasare. Dar pe site-ul Camerei Deputatilor sunt documentele cu semnatura lui pentru suspendare, tabelul in care a fost prezent la vot. Cred ca era esential sa spuna de ce a spus ca a fost in deplasare si probabil ar fi putut sa dea o explicatie, a preferat sa nu se duca".
Dar cand Cristian Diaconescu a fost numit seful cancelariei prezidentiale, stia Traian Basescu ce a facut acesta in 2007, daca a fost la vot sau in deplasare? Cand a semnat lista lui de sustinere si l-a prezentat drept candidatul ideal, stia sau nu? Cand a avut revelatia participarii lui Cristian Diaconescu la majoritatea 322?
Demolandu-l pe Cristian Diaconescu in felul acesta, eu cred ca Traian Basescu isi demoleaza propriile optiuni, le mototoleste si le arunca la cos. Cristian Diaconescu a intrat in cursa prezidentiala cu binecuvantarea lui Traian Basescu, drept candidat al lui Traian Basescu, a fost mana lui dreapta in ultimii ani si a sfarsit tradat de Traian Basescu.
Tradati au fost si intelectualii care l-au sustinut: "Ma uit la oamenii care se afisau cu mine pe scena la suspendari, azi au devenit mari suporteri ai lui Cristi Diaconescu, pe care il simpatizez, desi a fost unul dintre participantii la suspendare si nu unul minor", a spus Traian Basescu.
Ii raspunde Adrian Papahagi, unul dintre cei la care presedintele face referire: "Azi vorbeste din varful buzelor despre intelighentia si deontologi, adica fraierii ca noi. Spune ca ne-am afisat cu el pe scena, de parca am fi mers acolo nechemati, ca sa ne aflam in treaba. Pai de ce n-a defilat pe scenele referendumului alaturi de Udrea, Marin Anton, Gelu Visan si Edmond Talmacel, actuala conducere a PMP?".
Pe cei care l-au aparat la referendum Traian Basescu ii arunca la cos. Acum in voga, continuatorii de drept sunt cei care in 2012 stateau ascunsi.
N-a scapat nici Monica Macovei, atacata insa mai subtil. Dincolo de aparenta simpatiei pentru "Monica", presedintele a lasat sa se intelega ca ori este naiva, ori are un blat cu Vasile Blaga:
"Pe mine m-a surprins toleranta PDL fata de decizia Monicai Macovei de a candida independent. M-a surprins tacerea PNL. Daca la Elena Udrea e o drama, se rupe dreapta, la Macovei nu se intampla nimic. Mai mult, Blaga trage si o minciuna, e autoexcludere, statul e public, nu exista termenul. Ma tem ca e un soi de capcana, in care a intrat nevinovata, o lasam sa candideze pentru ca va lua electoratul lui Basescu si ni-l aduce in turul doi. Daca Monica face jocul acesta, e o mare dezamagire, sper sa nu fie asa", a spus Traian Basescu.
Ambele sunt stampile foarte grave care ridica suspiciuni si lovesc in luciditatea si /sau integritatea dnei Macovei.
Dar poate cel mai grav, in opinia mea, este faptul ca institutia prezidentiala a fost pusa la dispozitia candidaturii dnei Udrea. Tot spectacolul venirii delegatiei PMP la Palatul Cotroceni, ultrameditizarea acestei intalniri care a durat, intelegem trei ore, a avut un scop bine definit pe care il gasim in indicatiile departamentului de comunicare al PMP catre purtatorii de mesaj ai partidului: "A fost o intalnire la nivel inalt, intre doi presedinti ai Romaniei, intre actualul Presedinte al Romaniei si viitorul Presedinte al Romaniei. A fost aproape un moment istoric: am vazut mai natural ca niciodata o predare de stafeta".
Dincolo de ridicolul absolut al frazei, vedem cum Palatul Cotroceni, sediul Presedintiei Romaniei, a fost folosit ca scena pentru un delir de imagine electorala. Pe plaja la Neptun a fost una, la limita, dar la Palat e alta, dincolo de limita.
Traian Basescu s-a dezis de toti oamenii care i-au fost alaturi, pentru a consfinti o ultima alegere. "Intelighentii" pe care ii ironizeaza acum, cei care au luptat pe scenele de la referendum, au facut-o nu pentru o persoana, pe care sa o urmeze fanatic, neconditionat, ci in numele unor principii si valori pe care persoana aceea, numita Traian Basescu, le promova.
Prin alegerea sa ultima si prin felul in care a facut-o, ambele contrare acestor valori si principii, Traian Basescu se dezice implicit si de ele, dar si de electoratul care pentru ele l-au sustinut. Aceasta ii e moartea politica.
A ramas alaturi de Elena Udrea, dar e mai singur ca niciodata. Singur in fata unui final lamentabil, cred eu, suit tantos alaturi de preferata sa pe ruinele unei drepte fumegande. In opinia mea, acesta ii e mormantul politic.Ziare.Com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu