sâmbătă, 23 august 2014

Numai în România

Nu ne miră foarte tare știrile despre golănași care iau mașina babacului la o plimbare, chiar dacă nu au carnet. Sau nici 16 ani. Uneori ele sunt însoțite de imagini dramatice cu fiare contorsionate și cadavre întinse pe câmp. Nici când auzim de vreun cocalar care gonește cu merțanu’, chiar dacă a picat mereu la examenul auto, nu ridicăm prea mult sprânceana. Într-o țară în care uciderea unor oameni pe șosele se pedepsește prea rar cu închisoarea și mai niciodată cu ridicarea dreptului de a șofa, să conduci un vehicul fără să ai în buzunar micuțul dreptunghi de plastic roz pare o copilărie și nu o încălcare gravă a legii.
Dar să fii ditamai ofițerul de poliție în cadrul, culmea, Direcției Rutiere a IGPR, și să conduci 23 de ani fără să fi avut vreodată permis, chiar că e demn de a trezi mirarea noastră de mioritici. Omul nu conducea doar mașina personală, ci și pe cea de serviciu. Mai mult, a fost 13 ani șoferul ÎPS Andrei Andreicuţ, la Alba Iulia. Adică nu încălca doar legea, o făcea în mod oficial. Cel mai probabil, nici prelatul nu s-a gândit vreodată să-i ceară angajatului său dovada că a trecut probele examenului auto. În fond, și el e, la rândul său, slujbașul unuia care n-o să permită să i se-ntâmple ceva rău. De altfel, cred că asta a fost și în capul polițistului nostru, fost student la teologie, ulterior preot într-un sat. Acolo învățase, probabil, că legile pământene sunt doar pentru necredincioși. Restul au parte de grația divină, e necesar să se roage cu abnegație.
Și nici acum nu l-ar fi prins pe individul suspomenit, dacă nu și-o făcea cu mâna lui. A cerut mutarea lui de la Departamentul de Educație Rutieră la Direcția Operativă. Și nu l-a dus capul că, acolo, ocupându-se de escortarea demnitarilor, va fi verificat destul de amănunțit. Ceea ce s-a și întâmplat. Acum, comisarul șef este cercetat pentru fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Nu, însă, și pentru conducerea unui autovehicul drumurile publice fără permis de conducere. Pentru că, evident, în aproape un sfert de secol, nu l-a prins nimeni în flagrant.


                                                                              Radu HERJEU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu