vineri, 23 iunie 2017

Condiţiile lui Iohannis pentru noul premier

Preşedintele Klaus Iohannis dă emoţii PSD-ALDE. Şeful statului susţine că va desemna noul premier după consultări cu toate partidele şi în urma unei evaluări a propunerilor. Cât priveşte majoritatea parlamentară, pe care viitorul şef al guvernului trebuie să se bazeze, Klaus Iohannis spune că aceasta se testează prin vot. Iar dacă PSD şi ALDE o mai deţin „vă spun luni, în detaliu, după consultări”, a precizat el, răspunzând unei întrebări. În plus, Iohannis a dat de înţeles că nu şi-ar dori alegeri anticipate, în condiţiile în care ar fi posibile în contextul instalării unei crize profunde.
Prezent la lucrările Consiliului European, de la Bruxelles, Iohannis a glumit, în cadrul conferinţei de presă, în momentul în care a fost întrebat de unde va desemna premierul care îi va urma lui Sorin Grindeanu la Palatul Victoria.
"Dintre politicienii de la Bucureşti. Asta a fost o glumă. Voi avea discuţii luni cu toate partidele, după care o să fac o evaluare proprie şi o să mă întâlnesc şi cu dvs. Bănuiesc că, între timp, aţi aflat programările pentru consultări şi am chemat pe toată lumea, toată lumea însemnând toate partidele parlamentare. Vreau să cunosc toate opiniile, după care voi trece la desemnare unei persoane", a declarat şeful statului.
Iohannis a reiterat faptul că nu va desemna în funcţia de premier o persoană cu probleme penale.
"Premierul trebuie să fie o persoană integră, fără probleme penale, care mă convinge că are capacitatea să conducă un Guvern şi cu o majoritate parlamentară în spate", a subliniat şeful statului.
În ceea ce priveşte alegerile anticipate, Iohannis a dat de înţeles că nu şi le-ar dori, în condiţiile în care ar fi posibile în contextul instalării unei crize profunde.
"Alegerile anticipate sunt o soluţie prevăzută de Constituţie, dar pentru a ajunge la alegeri anticipate, trebuie să intrăm într-o criză profundă şi nu îmi doresc aşa ceva, dar ele nu pot fi excluse şi, în fond, aici depinde foarte mult de voturile din Parlament", a spus Iohannis.
În acest sens, invocând scenariile care se fac la Bucureşti cu privire la majoritatea parlamentară, în urma votului din Parlament pe moţiunea de cenzură, Iohannis a subliniat faptul că "o majoritate se stabileşte prin vot".
"Am văzut că în ţară se fac tot felul de scenarii, politicieni îmi dau sfaturi cum să numesc şi pe cine să numesc. În realitate, aceste lucruri despre cine are o majoritate se stabileşte prin vot, majoritatea se stabileşte prin vot în Parlament", a spus Iohannis.
Şeful statului a evitat să dea un răspuns clar în momentul în care a fost întrebat dacă PSD-ALDE mai deţin majoritatea parlmantară, având în vedere că au avut nevoie de voturile minorităţilor pentru a trece moţiunea de cenzură.
"Asta o să vă spun în detaliu, luni, după consultări", a răspuns şeful statului.
În plus, Iohannis a specificat faptul că a vorbit la telefon, cu premierul Sorin Grindeanu, "dintre toţi cei implicaţi în această chestiune", pentru că a vrut să ştie "dacă înţelege să continue cu responsabiltiate până la stabilirea unei alte formule guvernamentale".
Referindu-se şi la chestiunea retragerii demisiilor, înaintate de 20 din cei 27 de miniştri demisionari ai Cabinetului Grindeanu, şi ulteriori demişi prin moţiune de cenzură, Iohannis a precizat că discuţia, pe acest subiect, este una "inutilă".
"Discuţia e artificială. E evident că nu mă voi apuca să numesc miniştri pentru două zile", a spus Iohannis.
Reamintim că partidele vor fi chemate, luni, la consultări în vederea formării noului Guvern, după ce Cabinetul Grindeanu a fost demis, miercuri, prin moţiune de cenzură, depusă de PSD şi ALDE, cu 241 de voturi "pentru" şi 10 "împotrivă" din 251 de voturi valabil exprimate, din care 15 voturi au provenit de la minorităţi. Concret, de la ora 15:00 sunt invitate la discuţii PSD şi ALDE, iar de la 16:00 - PNL. USR, PMP, UDMR şi grupul minorităţilor sunt aşteptate la Cotroceni începând cu ora 17:00, iar întrevederea cu fiecare dintre aceste formaţiuni va dura o jumătate de oră.
Înainte de a merge la consultări, social democraţii se vor reuni în sedinţa Comitetului Executiv Naţional, programat la ora 10.30, la Palatul Parlamentului, pentru a stabili propunerea de premier cu care PSD şi ALDE se vor prezenta la discuţiile de la Cotroceni. Potrivit unor surse politice, citate de Mediafax, liderul PSD a făcut deja o listă cu cei care vor face parte din noul Executiv, iar Florin Georgescu ar fi propunerea pentru premier, în timp ce Teodorovici ar putea ajunge la Finanţe.
Printre cei care vor face parte din Executiv în cazul în care moţiunea trece, se află şi miniştri din Guvernarea Grindeanu: Sevil Shhaideh, Carmen Dan, Lia Olguţa Vasilescu, Mihai Tudose şi Rovana Plumb îşi vor păstra portofoliile, anunţă surse politice. Tudorel Toader va rămâne la Ministerul Justiţiei, în timp ce ALDE ar urma să-şi păstreze portofoliile actuale.
Între timp, PNL a anunţat că este dispus să discute cu orice partid de pe scena politică în afară de PSD, inclusiv cu ALDE, pentru formarea unei majorităţi parlamentare care să-i trimită pe social-democraţi în opoziţie, iar acest lucru se va întâmpla, pe cât posibil, înainte de consultările de la Palatul Cotroceni, declara, joi, preşedintele formaţiunii, Ludovic Orban.
Liberalii mizează, însă, pe varianta alegerilor anticipate: „cel puţin până acum, din discuţiile pe care le-am avut, varianta preferată este să provocăm anticipate respingând orice fel de guvern PSD", a explicat Orban care a precizat că rămâne de văzut în ce fel se va putea obţine acest lucru, din moment ce „a doua oară, parlamentarii sunt în stare să voteze şi un premier neobişnuit numai ca să nu-şi încheie mandatul".
De cealaltă parte, senatorul USR, Vlad Alexandrescu, a declarat, joi, că formaţiunea sa a decis, în cadrul Biroului Naţional, să susţină un Guvern de coaliţie fără PSD, în care Uniunea să deţină portofoliul Justiţiei. Potrivit lui Alexandrescu, USR consideră că opţiunea privind viitorul premier se află la preşedintele Klaus Iohannis, în condiţiile în care PSD şi-a demis propriul Guvern şi a recunoscut că programul de guvernare nu poate fi realizat, fiind doar o „nadă electorală”, potrivit Mediafax.
La rândul său, liderul PMP, Traian Băsescu, declara, miercuri seară, că în situaţia de faţă mandatul de prim-ministru trebuie dat liberalilor.
"PSD-ALDE merg în faţa preşedintelui infinit mai şubrezi decât au fost la instalarea Guvernului Grindeanu după alegeri. Deci, merg foarte şubrezi şi Iohannis cu certitudine ştie să facă socotelile. A luat notă că moţiunea a trecut la limită prin prezenţa a 15 minoritari şi ştie că nu mai are în faţă acea forţă de vot parlamentar pe care a avut-o la desemnarea lui Grindeanu", declara Traian Băsescu, la B1 TV, adăugând faptul că liberalii sunt cei care trebuie să formeze noul Guvern. Sursa MEDIAFAX

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu