joi, 22 iunie 2017

PSD post-moţiune

Niciun aliat. PSD a rămas singur. Niciun alt partid nu s-a antrenat în lupta dintre Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu. Toate negocierile au eşuat. Lucrurile s-ar fi simplificat dacă nu ar fi căzut înţelegerea cu UDMR. Cererea simbolică a UDMR de a se oficializa ziua de 15 martie ca zi a maghiarilor a creat o furtună naţionalistă.
Presa anti-PSD a exploatat momentul. Liviu Dragnea a cedat. UDMR şi-a anulat sprijinul. Experimentul a arătat că există o disponibilitate pentru revenirea la teme de factură naţionalistă.
Foarte probabil pe viitor se va exploata acest filon electoral. Adevărul este că la alegerile trecute chiar PSD a marşat pe această temă.
    Riscând să-şi supere electoratul cu predispoziţii spre naţionalism excesiv, PSD s-a aflat singur în faţa unei dileme: are coaliţia de guvernare suficiente voturi pentru a-l demite pe primul ministru?
    Urnele au arătat că Liviu Dragnea are încă suficientă susţinere în rândul parlamentarilor PSD. Gruparea Grindeanu-Ponta a suferit o înfrângere ruşinoasă. Dimineaţa se ştia că rebelii adunaseră 20 de susţinători din rândul parlamentarilor. Suficienţi pentru ca guvernul care se autoprezintă ca guvern PSD-ALDE să rămână în funcţiune.
    Chiar dacă PSD a reuşit să-şi demită propriul guvern, după moţiune nu va mai fi acelaşi partid. Gruparea Grindeanu-Ponta, dacă într-adevăr există, se va transforma în partid. Sciziunea este un fapt. Sorin Grindeanu, nefiind parlamentar, va fi mai puţin vizibil.
În schimb Victor Ponta va reveni în prim plan ca fondator de partid. În ce direcţie ar putea merge? Nu se ştie. Cert este că Victor Ponta s-a făcut de râs. Mai devreme sau mai târziu PSD se va confrunta cu crize asemănătoare. Miza luptelor interne rămâne în continuare debarcarea lui Liviu Dragnea.
    Guvernul Grindeanu a căzut. Tânărul ajuns prim ministru  dintr-o întâmplare a avut ocazia să se facă de râs. În acelaşi timp el a tras un semnal de alarmă asupra modului în care merg lucrurile în partide. Aranjamentele nu reuşesc întotdeauna.
Liviu Dragnea a avut ocazia să arate că nu se pricepe la oameni. Premierul ales de el a fost în realitate un incapabil. Putea spune de la început acest lucru. Dragnea a preferat să o ia pe ocolite pentru a nu se face el însuşi de râs. S-a înşelat o dată. Nimic nu garantează că nu se va păcăli şi a doua oară.
    Dar formarea unui guvern nu este un lucru simplu în condiţiile în care preşedintele face parte din altă tabără. Klaus Iohannis are ocazia să arate că este un politician abil. Mingea fiind în terenul său, ar putea forţa instalarea unui guvern cu care să poată colabora.
    Aici un rol important îl joacă partidele. Din păcate noul preşedinte PNL a ratat ocazia de a arăta că partidul merge într-o direcţie nouă. Ludovic Orban nu s-a înscris la cuvânt. În numele PNL a vorbit Raluca Turcan. Păcat. Ar fi fost foarte interesant discursul lui Ludovic Orban.
    Nesemnificative au fost luările de cuvânt şi din partea PMP şi USR. Traian Băsescu a tras o glumă de care a râs doar el singur şi s-a aşezat în banca lui. Reprezentantul USR a avut un discurs foarte slab. Un orator bun s-a dovedit Varujan Vosganian. Reprezentantul ALDE a punctat foarte bine.
    Jalnică a fost reacţia premierului demis după aflarea rezultatelor. Probabil că aici i se sfârşeşte cariera politică. El se consideră în continuare membru PSD şi face apel la unitate. Probabil că Liviu Dragnea îl va ejecta, la fel ca pe Victor Ponta.
    Din păcate politica românească este înţesată de personaje incapabile, atât la nivel central cât şi local. Din această cauză ne putem aştepta la o criză asemănătoare din trei în trei luni.

                                           scris de Dumitru Păcuraru


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu