marți, 14 noiembrie 2017

Profesorii vor mai puţine vacanţe pentru elevi


 Vacantele dese isi pun amprenta asupra calitatii educatiei. La aceasta concluzie au ajuns o parte dintre invatatori, in conditiile in care elevii din ciclul primar tocmai au fost in vacanta, iar peste o luna si jumatate urmeaza urmatoarea. Profesorii spun ca le este greu sa se descurce cu programa scolara foarte stufoasa si ca schimbarile de ritm pe care le aduc vacantele pentru elevi nu ii ajuta deloc.

Intr-un an scolar sunt cinci vacante, fara sa mai punem la socoteala zilele libere nelucratoare.

Pana la sfarsitul lunii ianuarie, elevii vor mai avea vacanta timp de o luna. Luni, elevii din ciclul primar reincep scoala, dar vor fi liberi, din nou, in perioada 30 noiembrie - 3 decembrie. La sfarsitul lui decembrie urmeaza vacanta de iarna. Dupa vacanta de iarna, la inceputul lui februarie, elevii intra, din nou, in vacanta.

Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educatiei Nationale, toate vacantele sunt programate astfel:

  • vacanta de iarna (23 decembrie 2017 — 14 ianuarie 2018)
  • vacanta intersemestriala (3 — 11 februarie 2018)
  • vacanta de primavara (31 martie — 10 aprilie 2018)
  • vacanta de vara (16 iunie — 9 septembrie 2018).

"Asa cum este planificat sistemul romanesc, actual, de invatare si cum se deruleaza traditional, de zeci de zile, vacantele vin cam anapoda. Intrerup ce am planificat noi la inceputul anului, fara sa realizam cumva ca aceste interuperi ar trebui sa fie perioade de asezare a materiei", spune Oana Moraru, expert in educatie, conform Digi24.

"(Elevii – n.r.) sunt deconcentrati, au pierdut ritmul, noua ne este foarte dificil sa ii aducem pe linia de plutire...", adauga Elena Vasile, invatatoare.

Potrivit unui studiu Eurostat, Romania se afla pe locul al 3-lea cand vine vorba de timpul pe care copiii il petrec la scoala: 11 ani. In acelasi timp elevii din tara noastra sunt fruntasi la numarul de zile petrecute in vacanta. Problema este, insa, ca mai multi ani petrecuti la scoala nu fac sistemul de invatamant romanesc unul mai eficient.

Desigur, elevii au nevoie de vacante si de repaus, insa o mai buna organizare a programei in functie de acestea este mai mult decat necesara, sunt de parere profesorii.

Autor: Laura Galescu

Sursa: PortalÎnvatamant

Un comentariu:

  1. Pentru învățători este dificil,programa stufoasă, clase cu numărul de elevi depășind cu mult nr. maxim. De ce accepta depășirea nr.de elevi? Pentru after-schol. Pentru bani. Acesta este răspunsul!!!!

    RăspundețiȘtergere