duminică, 11 februarie 2018

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

                                    Pravila, Munca și... Datoria de Țară


               1.  „Căci astfel e pravila, / Unui om pe care vrei să-l neantizezi / Fără a-l ucide, / IA-I CÂNTECUL, RELIGIA ȘI LIMBA- / ȘI FĂ-L SĂ-ȘI UITE ISTORIA, / Atunci legumă e, / Precum s-a văzul.”...Vârcolacii lumii încă mai există, / Rod osia lumii până hăt departe/ Unde s-a pus piatra grea de temelie, / Subminând cetatea pentru veșnicie.”... „Of, cât de grea e desaga / Ce-o purtăm în spinare / Cu neîmpliniri încărcată.”...„Nu-mi mai găsesc liniștea / Nici lacul din care lua / Curcubeul dragostea”    (Hieroglife pe creastă de val).
                        Dragomir Ignat  (1947 -),
 a  absolvit liceul la Baia Mare, Facultatea de Filologie din cadrul Universității Babeș Bolyai-Cluj Napoca; a lucrat în învățământ și în cultură; în paralel a desfășurat de-a lungul a peste patru decenii activitate jurnalistică scriind în presa locală și națională ; este membru U.Z.P. din România ;membru L.S.R. Filiala Maramureș, al Uniunii Epigramiștilor din România, redactor șef al revistei „SPINUL„ din Baia Mare, membru al Cenaclului Scriitorilor din Baia Mare. A publicat volume de versuri: „Risipiri”-2007, „Biblioraftul cu sentimente”-aceeași editură Eurotip Baia Mare; „Privirea de promoroacă”, Editura Dacia Cluj Napoca-2011 și „Hieroglife pe creastă de val”, Ed.Marist. Baia Mare, 2015; în anul 2012 la împlinirea vârstei de 65 de ani Biblioteca Petre Dulfu din Baia Mare i-a editat un documentar biobibliografic aniversar în cadrul colecției „Personalități maramureșene”; este cuprins în mai multe antologii literare locale și naționale.
***
2. . „OAMENII DE ȘTIINȚĂ ȘI CULTURĂ” trebuie să arate popoarelor că ele nu au nici un interes de a se urî și ucide între ele; că interesul cel mare al omenirii e de a munci în mod solidar pentru a pătrunde cât mai adânc, spre a dezrobi jocul forțelor oarbe”.
 Constantin I. Parhon (1874-1969),
mare om de știință, militant democrat român, demnitar comunist, medic endocrinolog și neuropsihiatru, care a îndeplinit funcția de președinte al Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Române în perioada 1948-1952. A mai făcut parte dintr-un comitet interimar prezidențial împreună cu scriitorul Mihai Sadoveanu. În anul 1900 a obținut un doctorat în medicină. Stagiul de perfecționare l-a făcut la Munchen-Germania. A fost ales în anul 1928 membru al Academiei Române. În 1946 regele Mihai înființează Institutul de Endocrinologie cu numele lui C.I. Parhon.
***
3. „CONDUCĂTORI  AI ȚĂRII”! - Tragediile și nenorocirile din țară sunt ale acelora care nu-și fac datoria față de țară cu demnitate, fiindcă poporul și-o face întotdeauna”. „Iubirea și înțelegerea poporului este prima contribuție a reușitei voastre în viață care trebuie să fie un serviciu permanent în luminarea și deșteptarea poporului”.
Iuliu Hațieganu (1885- 1959),
medic internist român recunoscut în mod special pentru cercetările făcute în domeniul tuberculozei, profesor universitar. A format la Cluj-Napoca o valoroasă   școală de medicină internă. Astăzi Universitatea de Medicină și Farmacie îi poartă numele. A fost membru ala Academiei Române și fratele politicianului Emil Hațieganu. A fost coleg cu episcopul Iuliu Hossu, ambii excepționali la învățătură. În anul 1910 și-a încheiat studiile  cu un strălucit doctorat și a devenit asistent al prof. Z. Purjesz. Prof. Iuliu Hațiegani a adunat în jurul lui mai mulți specialiști printre care Victor Babeș și Emil Racoviță. În urma Dictatului de la Viena  clinicile clujene s-au mutat la Sibiu. A înființat un parc al tineretului care-i poartă numele, pe o suprafață de 24 de ha., dedicat singurului copil pe care-l avea și care a murit la vârsta de 8 ani.
***
P.S. Să desăvârşim sfinţenia întru frica lui Dumnezeu curăţindu-ne pe noi înşine de toată răutatea trupului şi a sufletului”   (II Corinteni 7, 1)

„1001 CUGETĂRI” vol. XII,
Prof. Olimpia Mureșan L.S.R.Maramureș,

Preot Ortodox Român Ilie Bucur Sărmășanul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu