vineri, 5 octombrie 2018

Ordonanţa 13 se răzbună

Aşa cum era de aşteptat, prestaţia primului ministru Viorica Dăncilă în Parlamentul European este privită strict prin apartenenţa la taberele politice. Exact aşa cum s-au poziţionat şi europarlamentarii. Politica este pretutindeni la fel. Ne amăgim crezând că ţările cu vechi tradiţii democratice au politicieni de altă factură decât avem noi. Imoralitatea şi corupţia este parte integrantă a tuturor partidelor politice.
Aflată în Parlamentul European să dea explicaţii despre situaţia din România, Viorica Dăncilă nu s-a adresat parlamentarilor europeni, ci electoratului din ţară. A avut o atitudine demnă, ceea ce place.
Nu s-a căciulit, a pretins că vorbeşte în numele poporului român. Pe scurt, a lăsat impresia că reprezintă o Românie independentă, suverană, care respectă statul de drept, independenţa justiţiei, dar oficialii europeni sunt dezinformaţi.
În discursul său rostit fără poticneli Viorica Dăncilă a strecurat şi informaţia despre protocoalele secrete ale SRI cu diverse entităţi juridice. A atact subtil MCV-ul arătând că în niciun raport nu se spune despre amestecul serviciilor secrete în luarea unor decizii în procesele intentate politicienilor.
Criticile opoziţiei urmează direcţia cunoscută, încălcarea statului de drept, subordonarea justiţiei prin modificări care să-l scape pe Dragnea de puşcărie. Sunt lucruri bine cunoscute şi la Bruxelles pentru că dreapta are canale mai bune de comunicare la nivel internaţional.
Noutatea nu constă în discursul bine adus din condei citit de Viorica Dăncilă. Desigur, nu l-a scris singură, în avionul spre Bruxelles. Discursul a fost bine ticluit şi foarte probabil şi-a atins ţinta emoţionând electoratul PSD. Ceea ce s-a reuşit ţine de prestaţia ministrului Justiţiei. Imediat după şedinţa Parlamentului European Tudorel Toader a anunţat că are acordul Comisiei de la Veneţia să adopte modificările la Legile Justiţiei prin ordonanţă de urgenţă. Ordonanţa 13 se răzbună.
După atâtea frământări în Parlamentul României, după protestele de stradă motivate de încercările de modificare a Legilor Justiţiei, printr-o negociere în spatele uşilor închise celebra şi temuta Comisie de la Veneţia îşi dă acordul, sau poate chiar recomandă, ca mod de adoptare a controversatelor Legi ale Justiţiei ordonanţa de urgenţă.
Cum va reacţiona Strada? Ordonanţa 13 noaptea de 31 ianuarie 2017 a fost factorul declanşator al protestelor de stradă. „Noaptea ca hoţii” a devenit un strigăt de luptă. A urmat anchetarea guvernului. Ecoul protestelor a străbătut mult dincolo de Bruxelles. S-au alarmat ambasadele şi marile cancelarii euro-atlantice. Coaliţia PSD-ALDE a fost ţinută în şah până la anunţul lui Tudorel Toader.
Va ţine seama Strada de Comisia de la Veneţia? Foarte probabil adoptarea prin OUG a modificărilor va reaprinde spiritele şi protestele vor reîncepe cu şi mai mare avânt.
Comisia de la Veneţia, care de fapt funcţionează la Strasbourg, nu poate fi acuzată că face jocuri politice, dar s-ar putea ca acordul ei să fie un cadou otrăvit oferit cu prea mare dărnicie unui guvern puţin agreat la Bruxelles.
Coaliţia PSD-ALDE a atins puncte sensibile, a destructurat o anumită parte a unei puteri oculte, însă asupra ambelor partide planează grave acuzaţii de corupţie. Din miezul Europei se simte că PSD este un partid nereformat, condus de un grup restrâns de personaje corupte. PSD are o mare problemă de credibilitate externă. Poate că discursul de cinci minute citit de Viorica Dăncilă este apreciat de milioane de români, însă nu ştim dacă a convins majoritatea parlamentară de la Bruxelles.

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei de Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu