duminică, 14 octombrie 2018

Toma Gross Rocneanu, un cronicar valoros al Maramureşului


       Apariția celui de al 6-lea volum al cărţii foileton”Minerii Ardealului” după cum ne spune autorul Toma Gross Rocneanu, încheie această „stampă” a Ardealului, în care s-a scris despre localitățile miniere ale Ardealului, despre societățile acestor localități și despre mineri, atât în subteran cât și în populațiile localităților din care fac parte.
    Cele 6 volume cuprind și istoria cu frământările ei de la al Doilea Război Mondial și până în prezent.
    Aceste volume scrise în perioada 2005-2018 s-au bucurat de cronici măgulitoare făcute de Augustin Cozmuța, Ion Burnar, Butuza Octavian, Filip Romulus, Ioan M. Mihai, Nicolae Păuna Scheianu, Dragoș Gelu, Olimpia Mureșan din Baia Mare, dar și în ”Cetatea Rodnei” o revistă de cultură din Bistrița-Năsăud de domnii Meneuț Maximilian și Păiuș Liviu, iar din Satu Mare domnul profesor Ioan Andreica.
    Cărțile au fost declarate (primele 4 volume) ”Cărțile anului” în 2006 de către Asociaţia Scriitorilor din Maramureş.
    Autorul în paralel a ținut și ”Cronicile” clubului Spinul, în 9 volume  și ”Cronicile” Filialei Maramureș a Ligii Scriitorilor Români în trei volume.
    Astfel cu aceste volume și cele scrise din 1902 încoace a adunat 50 de volume de carte, și lucru deloc de neglijat la unul dintre titluri este macheta revistei literare a Filialei Maramureș a Ligii Scriitorilori români, motiv pentru care îl iubim, îl respectăm şi ni-l dorim mereu aproape de noi.
       Ca fost cadru didactic la Liceul Industrial Minier s-a pensionat, dar în Cartea de Onoare a școlii este trecut cu drapelul și locul I, la munca pe șantiere și Diploma ”Gheorghe Lazăr”  pentru munca prestată la catedră și medalia ”A 35-a aniversare a înființării Șantierelor patriotice”.
    Și partea literară s-a bucurat de aprecieri prin cele 61 de diplome și premii primite pentru lucrările dânsului.
    A participat cu volume proprii la deschiderea Bibliotecilor din Uigorod-Ucraina și Salamanca-Spania. A donat din fiecare titlu de carte câte 5 exemplare la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare și ”Ioan Pop Reteganul” din Rodna,  acestea însumând 500 de volume. Generozitatea Domniei sale ne obligă şi pe noisă-i urmăm gestul.
     Domnul Rocneanu va împlini luna ce vine 75 de ani și se străduie dacă se va putea, să scoată pe piață volumul de epigrame ”Râul Domnițelor”.
    A fost publicat în revistele românilor de pretutindeni, Start Press și Destine literare din Canada.
    Noi îi urăm de pe acum „La mulţi ani să trăiască!” şi îi dorim succes!
   

                                                                   Prof. Dragoș Gelu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu