sâmbătă, 30 octombrie 2021

Cristian Moisoiu: „Alegem să invrajbim populația, vaccinați contra nevaccinați, tineri contra bătrâni, foarte frumos și să discriminăm pe criterii sanitare”

 

Din aceeași categorie, ce nu ne spun autoritățile.

După cum se știe, categoria de vârstă cea mai afectată de covid-19 este cea peste 60 de ani.

85% dintre decesele inregistrate de covid sunt din această categorie de vârstă.

Aflăm, printre rânduri, că numărul persoanelor peste 60 ani vaccinate este sub 1 milion. Asta înseamnă că un procent de sub 30% dintre persoanele peste 60 de ani si doar 20% peste 80 de ani au primit vaccin, deși sunt categoria cea mai vulnerabilă.

In țările occidentale, procentul de vaccinare pe această grupă de vârstă este de peste 95%, in multe țări fiind 100%.

Cum a țintit statul român categoria cea mai vulnerabilă? Nicicum, ba, dimpotrivă. Statul român a avut grijă să impună restricții populației active, a avut grijă să limiteze circulația de noapte, vrea să introducă certificat verde de vaccinare la angajați, să limiteze accesul celor nevaccinați la mall, pe stadion, la concerte, in instituții publice, la piscine, deci, in general, să limiteze accesul persoanelor active, pentru că vârstnicii frecventează mai puțin aceste locuri.

Ce a mai făcut statul român? Păi, tot statul român a finanțat cu bani publici televiziuni precum A3 sau Rtv, foarte frecventate de această categorie de vârstă, care televiziuni timp de luni de zile au dus o campanie antivaccinare deșănțată, cu pseudo-vedete care la ceas de seară, zi de zi, revărsau teorii conspiraționiste cum ne omoară stăpânii lumii cu aceste vaccinuri. Statul român a plătit aceste vedete să dezinformeze, in timp ce acum ceartă populația că nu se vaccinează.

Dincolo de asta, care este rostul certificatului verde, câtă vreme categoria de vârstă cea mai vulnerabilă la covid rămâne in continuare cu cel mai mic procent de vaccinare, deci expusă la îmbolnăviri grave? De ce să interzici tinerilor sub 25 ani să vadă un film la cinema, să meargă la un concert sau la un meci, de ce le restrângi studenților dreptul la educatie, dacă nu sunt vaccinați, câtă vreme ei nu sunt afectați practic deloc de această epidemie? Nu este asta o decizie ipocrită și inoportună?

Mergem mai departe: o mare parte din populația vârstnică trăiește in mediul rural. Sunt zone in care oamenii se află foarte departe de centrele de vaccinare, se deplasează greu sau nu au acces deloc. In orașe trăiesc 1,5 milioane de pensionari singuri. Mulți dintre aceștia nu se pot deplasa pe distanțe mari, nu ii ajută nimeni. Ce au făcut autoritățile ca să ii vaccineze pe cei vulnerabili care nu se pot deplasa? Cum au cooperat cu primăriile si autoritățile locale pentru a ii identifica si ajuta in avea acces la vaccin? Au făcut ceva? Nu. Alte țări cum au ajuns la 95% vaccinarea vârstnicilor iar noi la 30%? E vina populației sau e o problemă structurală si de organizare a vaccinării?

In schimb, alegem să invrajbim populația, vaccinați contra nevaccinați, tineri contra bătrâni, foarte frumos și să discriminăm pe criterii sanitare, limitând drepturi fundamentale, cum sunt cele la muncă, la educație sau liberă circulație. De ce, când eșecul este al autorităților, care nu au țintit deloc grupele vulnerabile?

 

Autor: Cristian MOISOIU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu