Nu contează, dacă-și respectă consătenii!!!
Este vorba de gunoaiele care le facem și nu mai puțin de ”gunoaiele” din noi.
Statistica ne mai ”rănește” o dată, ”povestindu-ne” că de fapt cei care au ”făcut” bani, nu prea sunt calificați, aici nu intră acei „oameni” care având funcții în partid au cerut unor ”membrii” să-i facă o carte de muncă de inginer, că ar fi lucrat pe acolo câțiva ani...și și-au făcut vechime...
Așa se face că cine ar putea realiza ceva prin calificarea și mintea sa, cu care s-a prezentat până acum, nu au bani.
Cine are bani neștiind nimic, are bani, dar nu știe să-i folosească. Aici, printr-o bună înțelegere a primăriilor cu băncile ar trebui să se construiască un FOND de investiții, girat de primărie, care să fie pentru investiții rentabile și necesare localității respective. Astfel și acei care au condus și până acum puțina industrie ce o aveam, s-o repornească la cote maxime.
Asta presupune o ședință deschisă Primărie-bănci și viitorii patroni. Exemple sunt numeroase. Aș începe cu Tunelul de sub Gutâi, care poate mobiliza încă minerii calificați și ne-am apuca de treabă, unde avem nevoie și de TH-uri de perforatoare și compresoare, din care unele se pot transfera de la fostelor mine. Minerii știu cum să sapă un tunel, așa că i-am putea lasa să lucreze.
Urgența numărul I este faptul că elevii de Liceu nu cunosc munca. Pentru asta componentele electronice se vor da liceului electrotehnic, care vor demonta la cursul de practică televizoarele colectate, ca defecte. Componentele electronice având valori mari după dezmembrare, o persoană autorizată le va valorifica și cele funcționale se vor revinde în primul rând la școli. Atunci cercurile de robotică vor avea materialele necesare automatizării și în telecomunicații la posibilitățile lor.
Desigur că unii cred că în fiecare casă, apartament, au un televizor. Mare greșeală, unii n-au nici radio, care la consum este foarte mic raportat la un televizor mai vechi. Să nu mai ziceți că nu ați fi mândru de copilul dumneavoastră dacă ar face cu mâna lor un Radio-stilou.
Pentru gunoiul umed se poate aduce o presă de peleți, cu care să o dotăm o școală și prin presare să facem peleți.
Cu hârtia este mult mai simplu, deoarece sunt suficiente bazine-tancuri rămase de la ”Esmeralda” și Ceanurația Săsar. Deci ”topitoria de hârtie” se poate vinde și ca celuloză sau ca ambalaje și de trimiteți la Prundul Bârgăului, acolo unde aceia fac caiete, iar la Dej ”hârtie igienică”...
Idei sunt destule, numai să ne apucăm de lucru.
Cu stimă,
Toma G. Rocneanu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu