joi, 28 octombrie 2021

Voinţa politică devine voinţă comercială

 


Armistiţiu, un cuvânt greu de înţeles pentru partidele politice, dar pe care Nicolae Ciucă îl explică din punct de vedere militar. Un armistiţiu nu este nici înfrângere, nici victorie, explică generalul, ci este o înţelegere între adversari în faţa unei situaţii imposibile.

Primul care se întoarce este Dacian Cioloş. Liderul USR anunţă că partidul său ar putea intra la guvernare, astfel asigurându-se un guvern cu majoritate parlamentară. Numai că PNL a decis că nu mai primeşte USR în guvern.

PSD a propus şi el un armistiţiu, dar, reanalizând situaţia, doreşte şi să intre la guvernare, cerând  nici mai mult, nici mai puţin decât ministerul de Finanţe. Plus alte ministere importante.

Propunerea primului ministru desemnat nu-şi găseşte adepţi dispuşi să depună armele pentru o perioadă de câteva luni. Toate partidele preferă războiul în locul unei păci delimitate în timp.

PNL îşi doreşte să guverneze doar alături de UDMR, având totodată pretenţia de a fi susţinut în parlament de PSD şi de USR. Acesta ar fi preţul renunţării la desemnarea lui Florin Cîţu cu formarea unui guvern sub conducerea lui. Este un preţ considerat corect de PNL, nu însă de restul partidelor.

Partidele actuale au început să se comporte ca nişte veritabile armate, iar armatele pentru a menţine moralul soldaţilor au nevoie de duşmani. Unde sunt duşmani, există şi ură.

Fiecare partid în faţa tuturor propunerilor acţionează ca o forţă disturbatoare. Voinţa politică, atât de invocată cu ani în urmă, a început să se manifeste ca o voinţă comercială.  În acelaşi timp, preşedintele ţării pare să sufere de sindromul unei vigilenţe scăzute. Judecata politică, judecata critică, pare să fie deja o judecată inconştientă. o judecată ilogică.

Fiecare lider politic, indiferent de culoarea politică, nu face altceva decât să distorsioneze realitatea. Florin Cîţu vede o creştere a economiei, în timp ce Marcel Ciolacu vorbeşte de o catastrofă pe toată linia. Contrar uzanţelor, preşedintele PSD spune că el are o comunicare doar cu premierul desemnat, refuzând să facă negocieri cu conducerea PNL.

Cum să se înţeleagă aceşti oameni? Dacă nu ar fi vorba şi despre o criză medicală, situaţia ar fi ceva mai suportabilă. Problema majoră rămâne, totuşi, neputinţa sistemului sanitar de a face faţă infectărilor cu Covid. S-a ajuns şi la o criză a cimitirelor, în timp ce partidele nu-şi văd decât de interesele proprii.

Fiecare partid socoteşte ce are de câştigat şi ce are de pierdut dacă susţine guvernul minoritar PNL-UDMR. Desigur, PSD şi USR au de pierdut, ca partide, în timp ce PNL şi UDMR nu au decât de câştigat. Aici intervine, din nou, voinţa comercială, care este tot mai pregnantă, tot mai vizibilă, în rândul clasei politice actuale.

Vă propun, zice premierul desemnat, un armistiţiu politic, ca să-i dăm şansa României să respire şi să se vindece. Apelul lui Nicolae Ciucă rămâne literă moartă. Peste tot se loveşte de refuzuri.

Un singur lucru pare să meargă: creşte numărul persoanelor care se vaccinează. Este inutil să afirmăm că ar fi trebuit făcut acest lucru la timp, adică înainte de a da drumul la relaxarea extremă din timpul verii. Adică să se fi făcut o campanie pro-vaccinare odată cu restul ţărilor, care, acum, pot respira.

În Portugalia, zicea un medic, au fost doi morţi în ziua în care în România erau peste 500 de decese. Acest raport este între guvernul care a ignorat ameninţarea valului 4 şi un guvern conştient de pericolul reprezentat de Covid-19.

Cine va plăti politic? Parlamentarii care, urmând exemplul lui Ludovic Orban, părăsesc grupul parlamentar PNL, spun că va plăti partidul al cărui preşedinte a ajuns Florin Cîţu. Dar analizând pretenţiile de acum ale partidelor politice, s-ar părea că, la viitoarele alegeri, electoratul va sancţiona toate formaţiunile politice. Prin refuzul de a se prezenta la vot, aşa cum, până acum, peste 70% dintre români au refuzat să se vaccineze.

 

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informația zilei Maramureș




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu